Brno chce do roku 2025 skončit s bezdomovectvím. Bydlení by mělo zajistit pro stovky rodin

Na bydlení by měli dosáhnout nejen bezdomovci, ale i mladí a senioři (zdroj: ČT24)

Ukončit bezdomovectví rodin v Brně chtějí tamní radní. V úterý vzali na vědomí plán, podle kterého město do roku 2025 poskytne bydlení stovkám rodin, kterým hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Definitivní zelenou ale ambiciózní sociální projekt ještě nedostal, radní totiž chtějí vyřešit také nedostatek bydlení pro mladé i seniory.

Příkladem městské pomoci může být příběh Lenky Horvátové, která žila se třemi dětmi na ubytovně a když nouzová ubikace zavřela své dveře a ona neměla kam jít, zasáhlo Brno. Nyní žije v provizoriu, ale od středy ji čekají důstojnější podmínky městského nájemního bytu. „Je to tam hezké, zítra se stěhujeme. Těším se,“ svěřila se Horvátová.

Areál bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci aktuálně obývá šest rodin v prakticky stejné situaci, do městských bytů se mají odstěhovat do konce srpna. Radní ale chtějí být propříště lépe připravení, a jednali proto o plánu na pomoc rovnou stovkám takových rodin.

„Naše ambice byla a stále je, abychom do určité doby, my jsme dali návrh osmi let, ubytovali pět set rodin, které jsou v režimu bezdomovectví,“ řekl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Někteří nájemníci si stěžují, podle Hollana jich je minimum

Zatímco zkušební projekt na ubytování rodin Rapid Re-Housing v zahraničí sklidil ocenění, v Brně mu netleskají všichni; nájemníci domu ve Václavské ulici už kvůli novým sousedům na radnici poslali okolo třiceti stížností.

„Křik je strašný, zvoní nám na zvonky. Barák byl krásně zrekonstruovaný, byty nové, když se podíváte na chodbu, je to něco strašného, smrad, nepořádek,“ řekli nájemníci. Podle náměstka Hollana je ale problémových rodin a stížností minimum. „Kromě toho, že ty rodiny musí platit, tak musí dodržovat i normální sousedské vztahy,“ řekl.

Z prvních padesáti ubytovaných rodin jich osmačtyřicet řádně platí nájem a podle studie ostravských vědců se těmto lidem výrazně zlepšilo zdraví. Radní ale s definitivní zelenou pro další stovky rodin čekají – ještě musejí doladit podrobnosti a sehnat nedostatkové bydlení také mladým a seniorům.