Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

6 minut
Události: Růst spotřeby nealkoholického piva a nové trendy v restauracích
Zdroj: ČT24

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.

Obchodní sládek pivovaru Ostravar Vojtěch Slivoň sleduje zrání piva pravidelně. Zákazníci ho mohou koupit v sudech, lahvích a skoro tři roky taky v plechovkách. Právě o ně zájem enormně roste. „V loňském roce se nám podařilo prodat poprvé v historii více plechovkového piva než toho lahvového,“ upřesňuje Slivoň.

Nejvíce jdou na odbyt ležáky a pivní speciály. Lidé ale sahají taky po nealkoholických variantách piv. Ať už klasických nebo s příchutí. Spotřeba nealkoholických piv roste hlavně v létě. I proto v Kbelském pivovaru nedávno nahradili lahvové nealko vlastním uvařeným. „V momentě, kdy jsme měli čepované nealko pivo, tak nám spotřeba stoupla o sto procent, což bylo pro nás velké překvapení. Dnes se nechodí – alespoň k nám do restaurace – vyloženě se opít, ale na dobrou večeři, kam si lidé dojedou autem a k tomu si dají nealkoholické pivo. Už se úplně nevysedává,“ vysvětluje ředitel podniku Jiří Lukáš.

V Kbelském pivovaru ale stále převažuje konzumace alkoholického piva. Vaří pět druhů a občas ještě speciály.

Nealkoholické nápoje jsou populární i v barech

Nové situaci se přizpůsobují také bary. Častěji zařazují nealkoholické varianty nápojů a vymýšlejí nové. „Méně se pije tvrdý alkohol,“ říká provozní podniku Riverside bar Štěpán Kundrt, podle něhož se více pijí lehčí piva či nealkoholické drinky. „U těch jsme samozřejmě rozšířili nabídku, protože dnešní doba si to vyžaduje,“ podotkl.

Barman Jakub Zach pracuje v baru na lodi druhým rokem. Drinky bez alkoholu míchá denně. V horkém počasí dělá takové koktejly častěji. To platí v gastronomii obecně. Čím více stupňů je, tím více zákazníci volí méně stupňová piva nebo se alkoholu vyhýbají úplně.

Lidé žádají i kvalitnější služby a zdravější jídla

Novým trendům podléhá i stravování. I když se někteří lidé stále snaží šetřit a návštěvy restaurací omezují, řada těch, co vyrazí, je ochotna si připlatit. Chtějí ale zajímavé prostředí nebo zdravější jídla.

V restauraci Červený Jelen v centru Prahy vydají v sezoně až patnáct set jídel denně. Hlavně těch připravených na grilu. „Šedesát procent lidí jde po steaku nebo grilované zelenině,“ říká šéfkuchař podniku Marek Fichtner.

V podniku o více než dvě stě kilometrů dál – v Lechovicích na Znojemsku – sází na staročeskou klasiku. „Na tu poctivou českou kuchyni, jako je třeba vinařský guláš nebo naše pečené koleno. Ale máme tady širokou škálu jídel,“ upřesňuje šéfkuchař restaurace U Bazalů Josef Toman.

Tradiční jídla si tam pravidelně dává Drahomíra Vlčidlová. Občas ale potřebuje změnu. „Já jsem masová, takže maso můžu. Ale jsou i doby, kdy mám chuť třeba na zeleninu a klidně si dám ovocný nebo zeleninový salát,“ říká.

Popularita bezmasých jídel roste

Pokrmy bez masa vyžadují strávníci stále častěji. Šéfkuchaři je tak přidávají do běžné nabídky. Hostům vyšli vstříc jak v pražské, tak i v moravské restauraci. „Neznamená to, že se lidé stávají vegetariány, ale znamená to, že si maso už nedopřávají každý den,“ vysvětluje Fichtner. Na otázku, zda je to kvůli ceně nebo zdraví, odpovídá, že je to hlavně životním stylem. „Začínali jsme s nulovým počtem vegetariánských jídel. Teď už máme na oběd dvě stálá vegetariánská jídla,“ doplnil.

„Děláme i bezmasá jídla, jako jsou italská rizota arboria. Buď zeleninová, nebo houbová. Devadesát procent věcí si můžou dát lidé bez lepku,“ doplňuje Toman.

Oba šéfkuchaři se ale shodují, že tradiční pokrmy jen tak nevymizí a v nabídce je proto musejí ponechat. Podobné je to i s dezerty. Nejčastěji se prodávají ty klasické – třeba větrníky. „Teď jsme přidali na jednu sezonu dubajskou čokoládu. Ta je taková trendy, všude se o ní mluví. Ta ho lehce dohání, ale větrník stále vede,“ popisuje Fichtner.

Hosté ale zároveň vyžadují kvalitnější servis než dříve. Nejčastěji do restaurací chodí mezi čtvrtkem a sobotou.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

„Nemůžeme si dovolit selhat.“ Summit EU řeší půjčku pro Ukrajinu

V Bruselu začal summit EU. Lídři sedmadvacítky budou řešit hlavně další finanční podporu Ukrajiny. Nemůžeme si dovolit selhat, řekla šéfka diplomacie EU Kaja Kallasová. V případě využití zmrazených ruských aktiv musí nést riziko všechny státy Unie, uvedla pak šéfka Komise Ursula von der Leyenová. Česko na summitu zastupuje nový premiér Andrej Babiš (ANO). Vrcholné schůzky se osobně účastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
04:07Aktualizovánopřed 6 mminutami

Premiér a předsedové parlamentu budou brát od ledna přes 300 tisíc korun

Platy vrcholných politiků vzrostou od ledna zhruba o pět procent. Premiér a předsedové parlamentních komor budou vůbec poprvé brát více než 300 tisíc korun hrubého měsíčně. Plat řadového poslance se zvýší o 5500 na 115 tisíc. Prezident bude dostávat 383 200 korun, o 18 200 korun víc než letos. Vyplývá to ze sdělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o vyhlášení platové základny, z níž se platy odvozují.
před 11 mminutami

Víkend bude zatažený a mlhavý, maxima dosáhnou asi pěti stupňů

O nadcházejícím víkendu bude v Česku většinou zataženo, slunce se objeví jen ojediněle. Meteorologové očekávají mlhy a mrholení, někde mohou být i mrznoucí. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia, při malé oblačnosti i nepatrně výše, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
08:47Aktualizovánopřed 21 mminutami

Pavel jmenoval ústavním soudcem Michala Bartoně

Vysokoškolský pedagog a odborník na ústavní právo Michal Bartoň se stal ústavním soudcem. Do funkce jej ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval prezident Petr Pavel. Devětačtyřicetiletý Bartoň nahradí u Ústavního soudu (ÚS) profesora občanského práva Josefa Fialu, kterému tuto středu vypršel desetiletý mandát. Pavel v projevu ocenil, že nově sestavený Ústavní soud funguje jako tým, ačkoliv ho společně se Senátem sestavil ze silných osobností.
11:29Aktualizovánopřed 23 mminutami

Provoz na D1 na Vysočině byl po hromadné nehodě plně obnoven

Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Brno na stém kilometru zastavila ve čtvrtek před 8:30 asi na hodinu a půl hromadná dopravní nehoda devíti osobních aut, nákladního auta a dodávkového auta s přívěsem. Od desáté hodiny bylo místo průjezdné jedním pruhem, před půl dvanáctou už byl provoz plně obnoven. Mluvčí záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček sdělil, že se lehce zranilo šest osob. Tři z nich byly podle policie převezeny do nemocnice.
09:18Aktualizovánopřed 41 mminutami

Hrad potvrdil Turkovi schůzku s prezidentem Pavlem

Prezident Petr Pavel přijme v pondělí 22. prosince v 11:00 na Pražském hradě čestného prezidenta Motoristů a poslance Filipa Turka. Odbor komunikace prezidentské kanceláře to oznámil na svém webu. Motoristé chtějí, aby se Turek stal ministrem životního prostředí. Úřad vede dočasně ministr zahraničí a předseda strany Petr Macinka (Motoristé).
před 1 hhodinou

Havlův odkaz je zvláště letos stále aktuální, uvedl Vystrčil

Odkaz bývalého prezidenta Václava Havla je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zvláště v letošním roce stále aktuální. Týká se svobody a schopnosti zastat se druhého, uvedl na pražském Vinohradském hřbitově. Lidé tradičně nosí květiny a svíčky k Havlově chalupě na Hrádečku, kde před čtrnácti lety zemřel. Ředitel Knihovny Václava Havla pak na prvního českého prezidenta zavzpomíná společně s velvyslanci a velvyslankyněmi USA, Německa, Nizozemska, Slovenska a Kanady.
07:59Aktualizovánopřed 2 hhodinami

Obce tlačí vyšší daní vlastníky k péči o chátrající nemovitosti

Některé obce se snaží působit na majitele objektů, které zatěžují společný prostor, zvýšením daně z nemovitostí. Cílem bylo přimět je k lepší péči o zanedbané budovy. S rozdílnými výsledky to zkusili v Kroměříži, ve Znojmě či v Žatci.
před 6 hhodinami
Načítání...