Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

6 minut
Události: Růst spotřeby nealkoholického piva a nové trendy v restauracích
Zdroj: ČT24

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.

Obchodní sládek pivovaru Ostravar Vojtěch Slivoň sleduje zrání piva pravidelně. Zákazníci ho mohou koupit v sudech, lahvích a skoro tři roky taky v plechovkách. Právě o ně zájem enormně roste. „V loňském roce se nám podařilo prodat poprvé v historii více plechovkového piva než toho lahvového,“ upřesňuje Slivoň.

Nejvíce jdou na odbyt ležáky a pivní speciály. Lidé ale sahají taky po nealkoholických variantách piv. Ať už klasických nebo s příchutí. Spotřeba nealkoholických piv roste hlavně v létě. I proto v Kbelském pivovaru nedávno nahradili lahvové nealko vlastním uvařeným. „V momentě, kdy jsme měli čepované nealko pivo, tak nám spotřeba stoupla o sto procent, což bylo pro nás velké překvapení. Dnes se nechodí – alespoň k nám do restaurace – vyloženě se opít, ale na dobrou večeři, kam si lidé dojedou autem a k tomu si dají nealkoholické pivo. Už se úplně nevysedává,“ vysvětluje ředitel podniku Jiří Lukáš.

V Kbelském pivovaru ale stále převažuje konzumace alkoholického piva. Vaří pět druhů a občas ještě speciály.

Nealkoholické nápoje jsou populární i v barech

Nové situaci se přizpůsobují také bary. Častěji zařazují nealkoholické varianty nápojů a vymýšlejí nové. „Méně se pije tvrdý alkohol,“ říká provozní podniku Riverside bar Štěpán Kundrt, podle něhož se více pijí lehčí piva či nealkoholické drinky. „U těch jsme samozřejmě rozšířili nabídku, protože dnešní doba si to vyžaduje,“ podotkl.

Barman Jakub Zach pracuje v baru na lodi druhým rokem. Drinky bez alkoholu míchá denně. V horkém počasí dělá takové koktejly častěji. To platí v gastronomii obecně. Čím více stupňů je, tím více zákazníci volí méně stupňová piva nebo se alkoholu vyhýbají úplně.

Lidé žádají i kvalitnější služby a zdravější jídla

Novým trendům podléhá i stravování. I když se někteří lidé stále snaží šetřit a návštěvy restaurací omezují, řada těch, co vyrazí, je ochotna si připlatit. Chtějí ale zajímavé prostředí nebo zdravější jídla.

V restauraci Červený Jelen v centru Prahy vydají v sezoně až patnáct set jídel denně. Hlavně těch připravených na grilu. „Šedesát procent lidí jde po steaku nebo grilované zelenině,“ říká šéfkuchař podniku Marek Fichtner.

V podniku o více než dvě stě kilometrů dál – v Lechovicích na Znojemsku – sází na staročeskou klasiku. „Na tu poctivou českou kuchyni, jako je třeba vinařský guláš nebo naše pečené koleno. Ale máme tady širokou škálu jídel,“ upřesňuje šéfkuchař restaurace U Bazalů Josef Toman.

Tradiční jídla si tam pravidelně dává Drahomíra Vlčidlová. Občas ale potřebuje změnu. „Já jsem masová, takže maso můžu. Ale jsou i doby, kdy mám chuť třeba na zeleninu a klidně si dám ovocný nebo zeleninový salát,“ říká.

Popularita bezmasých jídel roste

Pokrmy bez masa vyžadují strávníci stále častěji. Šéfkuchaři je tak přidávají do běžné nabídky. Hostům vyšli vstříc jak v pražské, tak i v moravské restauraci. „Neznamená to, že se lidé stávají vegetariány, ale znamená to, že si maso už nedopřávají každý den,“ vysvětluje Fichtner. Na otázku, zda je to kvůli ceně nebo zdraví, odpovídá, že je to hlavně životním stylem. „Začínali jsme s nulovým počtem vegetariánských jídel. Teď už máme na oběd dvě stálá vegetariánská jídla,“ doplnil.

„Děláme i bezmasá jídla, jako jsou italská rizota arboria. Buď zeleninová, nebo houbová. Devadesát procent věcí si můžou dát lidé bez lepku,“ doplňuje Toman.

Oba šéfkuchaři se ale shodují, že tradiční pokrmy jen tak nevymizí a v nabídce je proto musejí ponechat. Podobné je to i s dezerty. Nejčastěji se prodávají ty klasické – třeba větrníky. „Teď jsme přidali na jednu sezonu dubajskou čokoládu. Ta je taková trendy, všude se o ní mluví. Ta ho lehce dohání, ale větrník stále vede,“ popisuje Fichtner.

Hosté ale zároveň vyžadují kvalitnější servis než dříve. Nejčastěji do restaurací chodí mezi čtvrtkem a sobotou.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Klidné hodiny využívají k nakupování nejen lidé s autismem

Klidné hodiny při nakupování využívají nejen lidé s autismem, ale i senioři nebo rodiny s dětmi. Letos je zavedly dva řetězce a podle jejich zástupců je lidé využívají. Ve speciálním režimu je v obchodech jednu nebo dvě hodiny týdně vypnuté rádio, ztlumená světla i speciálně proškolený personál. Podobný koncept letos zavedly i olomoucké vánoční trhy.
před 4 hhodinami

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
před 4 hhodinami

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
08:49Aktualizovánopřed 4 hhodinami

V předvánočním období jsou lidé k charitám štědřejší

V předvánoční době darují Češi charitativním organizacím nejvíc. Během adventu totiž mimo jiné přispívají i lidé, kteří jinak sbírky nepodporují. Zajímají je příběhy nemocných dětí, samoživitelky, senioři, válkou zasažená Ukrajina nebo třeba situace v rozvojových státech. Právě organizaci, která vybírá peníze na pomoc Ukrajině, dorazil rekordní dar ve výši sto milionů od jediného přispěvatele.
před 6 hhodinami

Obce podporují mladé rodiny. Za novorozence nabízí rodičům i deset tisíc korun

Odchod mladých a malá porodnost. Mnohá menší města a obce se potýkají s postupným vylidňováním. Řada z nich proto například zvyšuje finanční příspěvek na novorozence. Od příštího roku dostanou dvojnásobnou částku – tedy deset tisíc korun – děti ve městě Brumov-Bylnice. Stejný příspěvek mají od letošního července i pro rodiče v Jeseníku nebo Valašských Kloboukách. Naopak obec Modrava letos příspěvek snížila z původních šedesáti tisíc na nynějších deset tisíc korun.
před 7 hhodinami

Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny

Ministerstvo životního prostředí představilo pravidla, která mají zajistit větší ochranu půdy před erozí způsobenou kromě vody i větrem. Agrární komoře vadí, že s ní resort změny dostatečně neprojednal a není ani úplně jasné, jak se budou posuzovat jednotlivé případy. Vyhlášku kritizují i Motoristé. Nová pravidla mají platit od července.
před 8 hhodinami

Zubní ošetření v celkové narkóze bude díky novému projektu dostupnější

Podle stomatologů přibývá pacientů, kteří potřebují péči v narkóze. Kapacity nemocnic jsou pro takové zákroky nedostatečné a čekací lhůty můžou být i rok. V privátních zařízeních pak lidé zpravidla platí zákrok v plné výši. Změnit to chce nový pilotní projekt České stomatologické komory a zdravotních pojišťoven, který kopíruje vzor Německa a Švýcarska. Pokud se osvědčí, měly by díky němu ročně najít odpovídající ošetření například tisíce dětí, které se teď potýkají s nedostupností péče.
před 8 hhodinami

Začínajícím lékařům by v regionech s nedostupnou péčí mohly přispět pojišťovny

Lékařům na startu kariéry by v příštím roce mohly začít přispívat zdravotní pojišťovny, rozdělit chtějí přes sto milionů do lokalit, kde je péče nedostatková. Po dokončení specializace by museli v regionu dál pracovat. Jde o peníze navíc k dotacím na takzvaná rezidenční místa pro začínající lékaře. Ministerstvo jich letos schválilo celkem 250, půjde na ně přes půl miliardy. Odborné společnosti ale dlouhodobě upozorňují, že to nestačí.
před 17 hhodinami
Načítání...