Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

6 minut
Události: Růst spotřeby nealkoholického piva a nové trendy v restauracích
Zdroj: ČT24

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. Zároveň se konzumace přesouvá z restaurací do domácího prostředí. Novému trendu se přizpůsobují pivovary, bary i restaurace. Novinky se totiž týkají i stravovacích návyků lidí.

Obchodní sládek pivovaru Ostravar Vojtěch Slivoň sleduje zrání piva pravidelně. Zákazníci ho mohou koupit v sudech, lahvích a skoro tři roky taky v plechovkách. Právě o ně zájem enormně roste. „V loňském roce se nám podařilo prodat poprvé v historii více plechovkového piva než toho lahvového,“ upřesňuje Slivoň.

Nejvíce jdou na odbyt ležáky a pivní speciály. Lidé ale sahají taky po nealkoholických variantách piv. Ať už klasických nebo s příchutí. Spotřeba nealkoholických piv roste hlavně v létě. I proto v Kbelském pivovaru nedávno nahradili lahvové nealko vlastním uvařeným. „V momentě, kdy jsme měli čepované nealko pivo, tak nám spotřeba stoupla o sto procent, což bylo pro nás velké překvapení. Dnes se nechodí – alespoň k nám do restaurace – vyloženě se opít, ale na dobrou večeři, kam si lidé dojedou autem a k tomu si dají nealkoholické pivo. Už se úplně nevysedává,“ vysvětluje ředitel podniku Jiří Lukáš.

V Kbelském pivovaru ale stále převažuje konzumace alkoholického piva. Vaří pět druhů a občas ještě speciály.

Nealkoholické nápoje jsou populární i v barech

Nové situaci se přizpůsobují také bary. Častěji zařazují nealkoholické varianty nápojů a vymýšlejí nové. „Méně se pije tvrdý alkohol,“ říká provozní podniku Riverside bar Štěpán Kundrt, podle něhož se více pijí lehčí piva či nealkoholické drinky. „U těch jsme samozřejmě rozšířili nabídku, protože dnešní doba si to vyžaduje,“ podotkl.

Barman Jakub Zach pracuje v baru na lodi druhým rokem. Drinky bez alkoholu míchá denně. V horkém počasí dělá takové koktejly častěji. To platí v gastronomii obecně. Čím více stupňů je, tím více zákazníci volí méně stupňová piva nebo se alkoholu vyhýbají úplně.

Lidé žádají i kvalitnější služby a zdravější jídla

Novým trendům podléhá i stravování. I když se někteří lidé stále snaží šetřit a návštěvy restaurací omezují, řada těch, co vyrazí, je ochotna si připlatit. Chtějí ale zajímavé prostředí nebo zdravější jídla.

V restauraci Červený Jelen v centru Prahy vydají v sezoně až patnáct set jídel denně. Hlavně těch připravených na grilu. „Šedesát procent lidí jde po steaku nebo grilované zelenině,“ říká šéfkuchař podniku Marek Fichtner.

V podniku o více než dvě stě kilometrů dál – v Lechovicích na Znojemsku – sází na staročeskou klasiku. „Na tu poctivou českou kuchyni, jako je třeba vinařský guláš nebo naše pečené koleno. Ale máme tady širokou škálu jídel,“ upřesňuje šéfkuchař restaurace U Bazalů Josef Toman.

Tradiční jídla si tam pravidelně dává Drahomíra Vlčidlová. Občas ale potřebuje změnu. „Já jsem masová, takže maso můžu. Ale jsou i doby, kdy mám chuť třeba na zeleninu a klidně si dám ovocný nebo zeleninový salát,“ říká.

Popularita bezmasých jídel roste

Pokrmy bez masa vyžadují strávníci stále častěji. Šéfkuchaři je tak přidávají do běžné nabídky. Hostům vyšli vstříc jak v pražské, tak i v moravské restauraci. „Neznamená to, že se lidé stávají vegetariány, ale znamená to, že si maso už nedopřávají každý den,“ vysvětluje Fichtner. Na otázku, zda je to kvůli ceně nebo zdraví, odpovídá, že je to hlavně životním stylem. „Začínali jsme s nulovým počtem vegetariánských jídel. Teď už máme na oběd dvě stálá vegetariánská jídla,“ doplnil.

„Děláme i bezmasá jídla, jako jsou italská rizota arboria. Buď zeleninová, nebo houbová. Devadesát procent věcí si můžou dát lidé bez lepku,“ doplňuje Toman.

Oba šéfkuchaři se ale shodují, že tradiční pokrmy jen tak nevymizí a v nabídce je proto musejí ponechat. Podobné je to i s dezerty. Nejčastěji se prodávají ty klasické – třeba větrníky. „Teď jsme přidali na jednu sezonu dubajskou čokoládu. Ta je taková trendy, všude se o ní mluví. Ta ho lehce dohání, ale větrník stále vede,“ popisuje Fichtner.

Hosté ale zároveň vyžadují kvalitnější servis než dříve. Nejčastěji do restaurací chodí mezi čtvrtkem a sobotou.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Unijní lídři se shodli na závěrech summitu. Kromě části o Ukrajině

Prezidenti a premiéři zemí EU se v Bruselu shodli na závěrech summitu Evropské rady kromě části o Ukrajině, o jejímž financování na příští dva roky se ve čtvrtek večer stále rokovalo a výsledek zůstával nejasný. Na summitu během dne promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Česko na summitu zastupuje nový premiér Andrej Babiš (ANO), který o reparační půjčce pro Kyjev jednal s maďarským a slovenským protějškem.
včeraAktualizovánopřed 1 hhodinou

Inspekce: Prodej alkoholu nezletilým je na vánočních trzích nejčastějším prohřeškem

Desítky kontrol na vánočních trzích naplánovala před koncem roku Česká obchodní inspekce. Zaměřuje se při nich hlavně na prodej alkoholu nezletilým, který je podle inspektorů nejčastějším problémem, ale i na poctivost stánkařů.
před 4 hhodinami

Nebude to hned, ale chceme k tomu směřovat, řekl Mach o vyrovnaném rozpočtu

Vláda hnutí ANO, SPD a Motoristů chce směřovat k vyrovnanému rozpočtu, zdůraznil ve čtvrtečním Interview ČT24 budoucí náměstek na ministerstvu financí Petr Mach (SPD). Cíle lze podle něj navíc dosáhnout bez zvyšování daní.
před 4 hhodinami

Vystrčil v adventním poselství vyzval k budování důvěry

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v předvánočním projevu ve čtvrtek vyzval k budování důvěry jako základu fungujícího společenství. Podle něj je k tomu potřeba slušně vedený dialog, vzájemné naslouchání si a ochota dohodnout se. Podle Vystrčila je společenství bez důvěry odsouzeno k chudobě, rozpadu či nesvobodě.
včeraAktualizovánopřed 4 hhodinami

ČNB ponechala základní úrokovou sazbu beze změny

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 3,5 procentech. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Finanční trh stabilitu úrokových sazeb očekával.
včeraAktualizovánopřed 8 hhodinami

Havlův odkaz je zvláště letos stále aktuální, uvedl Vystrčil

Odkaz bývalého prezidenta Václava Havla je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zvláště v letošním roce stále aktuální. Týká se svobody a schopnosti zastat se druhého, uvedl na pražském Vinohradském hřbitově. Lidé tradičně nosí květiny a svíčky k Havlově chalupě na Hrádečku, kde před čtrnácti lety zemřel. Ředitel Knihovny Václava Havla pak na prvního českého prezidenta zavzpomínal společně s velvyslanci a velvyslankyněmi USA, Německa, Nizozemska, Slovenska a Kanady.
včeraAktualizovánopřed 11 hhodinami

Hrad potvrdil Turkovi schůzku s prezidentem Pavlem

Prezident Petr Pavel přijme v pondělí 22. prosince v 11:00 na Pražském hradě čestného prezidenta Motoristů a poslance Filipa Turka. Odbor komunikace prezidentské kanceláře to oznámil na svém webu. Motoristé chtějí, aby se Turek stal ministrem životního prostředí. Úřad vede dočasně ministr zahraničí a předseda strany Petr Macinka (Motoristé). Turek potvrdil, že na Hrad v pondělí půjde.
včeraAktualizovánopřed 12 hhodinami

Pavel jmenoval ústavním soudcem Michala Bartoně

Vysokoškolský pedagog a odborník na ústavní právo Michal Bartoň se stal ústavním soudcem. Do funkce jej ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval prezident Petr Pavel. Devětačtyřicetiletý Bartoň nahradí u Ústavního soudu (ÚS) profesora občanského práva Josefa Fialu, kterému tuto středu vypršel desetiletý mandát. Pavel v projevu ocenil, že nově sestavený Ústavní soud funguje jako tým, ačkoliv ho společně se Senátem sestavil ze silných osobností.
včeraAktualizovánopřed 12 hhodinami
Načítání...