V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

7 minut
Události: V restauracích se mění chování hostů, ty vesnické řeší existenční problémy
Zdroj: ČT24

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.

V jídelně v centru Prahy se specializují na vaření obědů. Jejich zákazníci mají rádi klasickou kuchyň. „Samozřejmě svíčková, rajská, koprová, řízek. Senioři většinou omáčku, polévku,“ sděluje pokladní Jídelny Světozor Petra Veselá. Denně vydají až tři sta porcí.

Naposledy ceny měnili před půl rokem. Teď se ale řada jejich strávníků snaží šetřit. Vynechávají polévku nebo pití. I proto si dál zdražovat netroufají. „Zatím to držíme, co můžeme,“ dodává Veselá.

Zatímco v jídelně v centru Prahy ve tři hodiny zavírají, v hospodě o pár ulic dál vítá v půl čtvrté Filip Výborný první hosty. Ještě před pár měsíci přitom otevíral dopoledne, vařil a měl zaměstnance.

„Kuchaře jsem propustil, protože lidé přestali na jídlo chodit tolik jako dřív před covidem. Ze sta obědů se to snížilo na dvacet. Pak už to nemělo význam, protože byly dražší energie a výdaje než to, co jsem vydělal,“ sděluje majitel restaurace U Žaludů Filip Výborný. Teď má v kuchyni plnou jen jednu lednici. S jídlem, které připraví sám a rychle.

Nad vodou ho drží dlouholetí zákazníci. I oni ale utrácejí méně. „Štamgasti, kteří byli dřív zvyklí si dávat šest piv, si dají jenom tři. Nebo chodí ob den. Teď mají asi málo peněz, každý chodí do práce. Tady v centru jsou drahé nájmy,“ popisuje Výborný. Pivo od nového roku zdražil o čtyři koruny. Promítl do něj vyšší sazbu DPH.

Podobně cenu piva zvýšili i v další restauraci zhruba o pět kilometrů dál. I tam ubylo hostů, kteří přijdou na večeři.

„U stolu si ze čtyř osob jídlo dají třeba dva a zbytek už jenom konzumuje nápoje. Cena je pro někoho určující, protože máme levnější pivo i dražší pivo a toho levnějšího piva od ledna prodáváme více,“ sděluje provozovatel restaurace U Zábranských Milan Mužátko.

Více hostů chodí na celé menu

Jejich zákazníci šetří i během obědů. Podobně jako v jídelně častěji vynechají pití. A hledají výhodné nabídky. „Chodí více hostů na celé menu, kde máme polévku, hlavní chod a dezert v jedné zvýhodněné ceně,“ doplňuje Mužátko.

V rodinné restauraci na pražských Vinohradech si na nedostatek hostů nestěžují. „Jedna věc je, že máme stálé zákazníky z okolí, druhá že si k nám lidi chodí sednout před divadlem na skleničku, na malou večeři,“ míní výčepní z Vinárny u Vávrů Anna Horáčková. I oni do cen promítnou zvýšenou sazbu daně. Odlivu zákazníků se ale díky výhodné poloze nebojí.

Ceny v gastronomii se už loni meziročně zvýšily o šest procent. Podniky je měnily průběžně během roku. Nejvíce si připlatili zákazníci v kavárnách, v průměru o 11 procent. Naopak nejméně zdražovaly diskotéky a bary. Tam ceny v meziročním srovnání poskočily jen o tři procenta.

Letos pak čekalo zákazníky další zdražení, třeba točeného piva kvůli zvýšené sazbě DPH. Konkrétně půllitr čepované dvanáctky stál letos v lednu v průměru 57 korun 80 haléřů. Loni v lednu to bylo 52 korun 40 haléřů. V roce 1985 stálo čepované pivo průměrně čtyři koruny a 86 haléřů. Z průměrné mzdy by si jich zákazník mohl koupit zhruba šest set. Za 35 let cena poskočila na necelých 40 korun. Díky růstu mezd to ale stačilo až na devět set piv.

Problémy na venkově

„Třeba hospůdky na venkově budou mít velký problém, protože tam zdražení piva byť o tři koruny znamená poměrně velkou rezistenci ze strany zákazníků,“ varuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Řada vesnických hospod se i kvůli zdražování potýká s existenčními problémy. Někde se snaží udržet provoz aspoň do jara, kdy chodí více lidí. 

V Sobíňově na Havlíčkobrodsku pomáhá i místní radnice symbolickým nájmem a topením zdarma. Hospoda tak má dál otevřeno. Přitom dříve byla dlouho zavřená, ale moc si ji přáli. A tak obec koupila starou budovu a místní ji přestavěli. Provozovatele hledali rok a našli. Hospodský Tomáš Mládek to bere jako výzvu. „Když ostatní hospody zavíraly, tak já jsem otevřel,“ konstatuje provozovatel hospody Kohout na Pivu. Káva tam stojí 45 korun, pivo 40 a limonáda 25.

To Marie Králová měla poslední šichtu jako hospodská v pátek večer. V sobotu už neotevřela. „Důvod byl ten, že lidi přestali chodit. Dneska máte rodinné domy, kde se točí pivo, kluby, kde se točí pivo. Ono se to tak nějak rozuteklo,“ říká majitelka Hospůdky U Králíka v Dolní Cerekvi. Hospodu provozovala 15 let.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Části Česka zasáhly silné bouřky

Přes Česko přechází silné bouřky. Odpoledne zasáhly hlavně Jihlavsko, Olomoucko a Jeseníky. Lokálně se ale objevují i na dalších místech. Provází je přívalové deště, někde i s kroupami, a nárazový vítr o rychlosti až osmdesát kilometrů za hodinu. Meteorologové varovali před škodami, které může způsobit pád polámaných větví.
10:56Aktualizovánopřed 9 mminutami

Decroix chce do resortu přivést nestranického koordinátora

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce prohlásila, že chce do resortu přivést nestranického koordinátora, který bude respektován v rámci justice. Hnutí ANO pak koncem příštího týdne plánuje podat návrh na svolání mimořádné schůze sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě, sdělila v pořadu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dalšími hosty diskuse o takzvané bitcoinové kauze byli místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti) a člen předsednictva hnutí STAN a senátor Ondřej Lochman.
12:00Aktualizovánopřed 2 hhodinami

Zemřel oceňovaný kameraman Vladimír Smutný

Ve věku 82 let zemřel kameraman Vladimír Smutný. Spolupracoval například na oscarovém snímku Kolja nebo filmu Nabarvené ptáče. Točil například s režiséry Janem Svěrákem, Václavem Marhoulem či Karlem Kachyňou. Byl držitelem osmi Českých lvů i řady dalších cen. Stanice ČT1 v neděli od 21:55 mimořádně zařazuje film Kolja jako vzpomínku na práci oceňovaného kameramana, ČT art od 20:15 pak nabídne Na plovárně s Vladimírem Smutným.
11:33Aktualizovánopřed 2 hhodinami

Česko je bitcoinová velmoc, vývoj překotný, regulace nutná, míní ekonomové

Bývalý člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls v pořadu Otázky Václava Moravce podotkl, že krypotoměny mohou hrát v ekonomice státu i velmi pozitivní roli. Podle ekonomů Mojmíra Hampla a Ladislava Krištoufka je Česko dokonce bitcoinovou či kryptoměnovou velmocí. Odborníci se však shodují, že vývoj na trhu s digitálními měnami je velmi překotný a legislativa často nestíhá reagovat. Tuzemské normy v této oblasti však hodnotí jako dobré.
před 3 hhodinami

Ministr Bek na sudetoněmeckém sjezdu vyzval k dalšímu usmiřování

Češi, Němci a sudetští Němci položili dobré základy smíření, nejdůležitější úkoly stojí ale stále ještě před nimi, řekl na sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Řezně český ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Sudetské Němce pozdravil jménem české vlády a oslovil je jako krajany. Podle bavorského premiéra Markuse Södera Němci a Češi vybudovali silné partnerství a přátelství, které je potřeba dál posilovat.
12:20Aktualizovánopřed 4 hhodinami

Uprchlí gestapáci se v 50. letech přestali skrývat. Aby za mlácení Čechů dostali důchod

Příslušníci gestapa byli ochotní s koncem války udat kde koho, aby si vysloužili co nejmenší trest. Bývalí kolegové, kteří šest let trýznili české obyvatele, na sebe navzájem donášeli. Některým se podařilo uniknout za hranice a žít pod falešnou identitou. K té pravé se ale často vraceli už v 50. letech. Většinou z pragmatického důvodu – aby nepřišli o důchod za léta, kdy pomáhali stíhat a vraždit Čechy.
před 9 hhodinami

Pozor na poškození i čárové kódy. Expert radí, jak snížit riziko ztráty kufru

Odbavovací služby připomínají cestujícím, jak před odletem na dovolenou zabalit kufry, aby šance na jejich ztrátu byla minimální. Mimo jiné je důležité, aby zavazadlo nebylo poškozené a nebyl na něm čárový kód ze starší cesty. „V případě, že to zavazadlo chcete zabalit (do mikrofólie), doporučujeme dělat to na letištích, protože to odpovídá standardům,“ doporučil manažer třídírny zavazadel na Letišti Praha Václav Ceeh. Každý rok se na světě při cestách letadlem ztratí na 25 milionů zavazadel. Velká část z nich se majitelům vrátí do dvou dnů.
před 10 hhodinami

Plánované rozšíření dálnic je v ohrožení, otevření D49 brzdí ekologové

Plán vlády otevřít do konce roku 74 kilometrů nových dálnic je v ohrožení. Chybět totiž může necelých deset kilometrů dálnice D49. Dělníci je sice dokončí, chybí ale stavební povolení k propojovací komunikaci. Po výtkách ekologických organizací ho zrušil soud. Napřesrok už má být délka zprovozněných úseků zhruba poloviční. Základní dálniční síť chce přitom mít ministerstvo pro řidiče k dispozici nejpozději do osmi let.
před 12 hhodinami
Načítání...