TÉMA

Šetření

Lidé s fotovoltaikou snížili podle analýzy odběr ze sítě až o desítky procent

Před pořízením fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla si lidé nejčastěji kladou otázku: kolik se těmito technologiemi dá ušetřit? Jedna z energetických společností analyzovala spotřebu bezmála dvou a půl tisíce svých zákazníků. Výsledkem je, že se střešními panely lidé nejčastěji snížili odběr ze sítě o dvacet až čtyřicet procent.
19. 4. 2024|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|

Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|

Lidé chápou potřebu šetřit, s úsporným balíčkem ale většina nesouhlasí, říká průzkum

Tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. S celým balíčkem opatření k ozdravení státních financí, který minulý týden představila vláda, ale souhlasí jen necelá desetina lidí a 25 procent jen s částí návrhů. Dvě třetiny lidí se zveřejněnou podobou konsolidačního balíčku nesouhlasí. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, která ho provedla od 15. do 17. května mezi 800 lidmi staršími 18 let.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:49|

Úsporný režim dodržují i ministerstva. Resorty ušetřily desítky procent plynu a elektřiny

Úsporný energetický režim funguje už pět měsíců i ve vládních i parlamentních objektech, kde se méně topí a svítí. Spotřebu úřady snížily až o desítky procent a nyní se zaměří i na výměnu oken nebo kotlů.
6. 2. 2023|

Levnější výzdoba nebo skromnější obřad. Češi začali šetřit na posledním rozloučení s blízkými

Rostoucí ceny energií a inflace ovlivnily také oblast pohřebnictví. Ceny pohřebních služeb v průměru narostly o desetinu. Vyplývá to z informací firem, které Česká televize oslovila. Vzhledem k rostoucím cenám začali lidé na posledním rozloučení s blízkými šetřit. Někteří si dokonce tuto službu nemohou dovolit vůbec. V obcích tak roste počet sociálních pohřbů, které zajišťují důstojné poslední rozloučení lidem, kteří na něj nemají dostatek prostředků nebo jsou bez domova.
12. 1. 2023|

Češi začali šetřit, řada z nich i přes úspory hledá další práci

Kvůli vysoké inflaci začíná řada domácností šetřit. Snížit se snaží hlavně účty za elektřinu a plyn. Podle analytiků bude takových lidí přibývat. A narůstat bude zřejmě i těch,  kteří budou kvůli zvýšeným životním nákladům hledat přivýdělek. Už teď má, kromě hlavního zaměstnání, brigádu anebo druhou práci zhruba pětina Čechů. V říjnu spotřebitelské ceny meziročně stouply o 15,1 procenta. Podle ministra financí by se inflace mohla v příštích měsících znovu navýšit.
14. 11. 2022|

Většina vládních stran souhlasí s pomalejším růstem důchodů

Tři z pěti vládních stran: ODS, TOP 09 i lidovci uvažují o pomalejším růstu důchodů. Jejich zástupci to řekli České televizi. Argumentují rychlým zvyšováním výdajů na penze, které ročně poskočí o desítky miliard. Pomalejší zvedání důchodů doporučuje kvůli ozdravení veřejných financí Národní ekonomická rada vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) návrh zvažuje zařadit do úsporného balíčku, kterým chce v roce 2024 ušetřit 70 miliard korun.
13. 11. 2022|

Ceny pronájmů v kulturních domech se zvedly i o třetinu. Někteří pořadatelé své akce přesouvají na jaro

Provozovatelé kulturních domů museli vysoké účty za elektřinu promítnout do cen pronájmů. Ty se tak na zimní sezonu zvednou o desítky procent, někde až o třetinu. A to i přes to, že se snaží ušetřit snižováním teploty v sálech. Část programu se některé kulturní domy proto snaží přesunout na jaro.
12. 11. 2022|

O profesionální úklid domácností klesá zájem, lidé si začali více uklízet sami

O profesionální úklid domácností je ve srovnání s loňskem až o pětinu menší zájem, potvrdily ČT oslovené úklidové firmy. Lidé si místo využití profesionálních agentur více uklízejí sami nebo si ve snaze ušetřit nechávají uklízet méně často.
12. 11. 2022|

Lidé kupují čím dál víc domácích spotřebičů, zároveň ale hledají, jak šetřit energiemi

Domácnosti spotřebují v Česku zhruba 30 procent veškeré energie, nejvíc dlouhodobě na topení a ohřev vody. Jejich podíl je tak podobný jako u průmyslu. Vyplývá to z průzkumu Energo 2021 Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tento rok se ale některé trendy mění. Soukromí odběratelé kvůli vysokým cenám upravují své návyky a začínají šetřit.
21. 10. 2022|

Vláda schválila pomoc pro velké firmy kvůli vysokým cenám energií, vyčlení 30 miliard

Vláda schválila pomoc velkým firmám kvůli vysokým cenám energií. Návrh ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) počítá s pomocí zhruba pro osm tisíc podniků. Na podporu firem zejména ze zpracovatelského průmyslu, těžebního průmyslu, ale také zemědělství či lesnictví, chce kabinet vyčlenit třicet miliard korun.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 19:38|

Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|
Doporučujeme

Oteplení planety můžeme maximálně zpomalit, říká klimatolog Halenka

Oteplování planety se v nejbližších desetiletích zřejmě zastavit nepodaří. V Interview ČT24 to řekl klimatolog z katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Halenka. Míní však, že každý člověk může přispět k tomu, aby se globální oteplování alespoň zpomalilo. Myslí si také, že i města při plánu budování veřejného prostoru by na vyšší teploty měla pamatovat a vysazovat více zeleně či se zbavit tmavých ploch.
4. 8. 2022|

Pomoc jedné domácnosti kvůli drahým energiím dosáhne 17,5 tisíce korun, řekl Síkela. Jen symbolické gesto, komentuje expert

Stát pomůže lidem s platbami energií už letos, a to ve výši pěti tisíc korun, řekl  ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V rozhovoru pro ČT uvedl, že na jednu domácnost má připadnout až 17,5 tisíce korun. Lidem má s drahými energiemi pomoci úsporný tarif. Novelu, která jeho zavedení umožní, podepsal začátkem týdne prezident Miloš Zeman. Sociální tarif nic neřeší, kritizoval v pořadu Devadesátka jednatel poradenské společnosti ENA Vladimír Štěpán.
3. 8. 2022|

Do září úplně bez topení, teplá voda jen 11 hodin denně. Němci kvůli útlumu dodávek plynu šetří

Německu hrozí v zimě nedostatek plynu. Do země proudí z Ruska od poloviny června plynovodem Nord Stream 1 jen 40 procent objemu strategické suroviny. V pondělí navíc začne plánovaná desetidenní odstávka kvůli údržbě potrubí. Berlín se obává, že Moskva přívod plynu kvůli sankcím už neobnoví – což by se citelně dotklo i Česka. Scholzova vláda proto Němce vyzvala, aby energií šetřili.
10. 7. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Češi začali šetřit. Kvůli inflaci omezují výdaje za potraviny i cestování, ukázal průzkum

Kvůli vysokým cenám lidé stále více šetří. Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi každý druhý obyvatel v současnosti omezuje výdaje na cestování, potraviny a také útraty v restauracích.
12. 6. 2022|

Brusel vyšetřuje státní podporu digitálního televizního vysílání v Česku

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česká republika hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (DTT), mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s unijními pravidly pro státní podporu, uvedla Komise v pátečním sdělení. Zahájením šetření se nepředjímá jeho výsledek.
3. 6. 2022|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Válka na Ukrajině může zapříčinit české ekonomice šok. Stagflaci se ale vláda může vyhnout, shodují se ekonomové

Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh přináší další nejistotu, což se odráží také v růstu marží. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutovala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
10. 4. 2022|

Domácnosti šetří na energiích. Méně perou nebo svítí

Lidé si letos připlatí i o desítky procent navíc za elektřinu i plyn. Vysoké ceny energií se odrazí nejen v konečných cenách za zboží a služby v obchodech, ale především v rozpočtech domácností. Řada lidí už nyní přistupuje k úsporám – méně topí anebo mění způsob vytápění. Častěji zhasínají a méně perou.
9. 1. 2022|