Cena točeného piva dál roste, půllitr dvanáctky už v Praze vyjde průměrně na 70 korun

Události: Tržby restaurací a cena piva (zdroj: ČT24)

Cena točeného dvanáctistupňového piva v českých podnicích je v polovině ledna o deset procent meziročně vyšší. Zákazníci za půllitr průměrně zaplatí 57,80 koruny. Mezi loňským prosincem a letošním lednem se v průměru cena zvedla o více než dvě koruny, před rokem se mezi prosincem a lednem měnily ceny v řádu desítek haléřů, řekl ve čtvrtek Vladimír Sirotek ze společnosti Dotykačka, která sleduje data z pokladních systémů.

Letos v lednu se změnila sazba DPH u točeného piva v restauracích z deseti na 21 procent. Z dat Dotykačky vyplynulo, že mezi prosincem loňského roku a polovinou ledna 2024 se v průměru za celou republiku cena piva zvýšila zhruba o čtyři procenta.

Z dat společnosti dále vyplývá, že od začátku prosince do druhého týdne v lednu 35 procent provozoven ceny neměnilo. Podle Sirotka to naznačuje, že průměrná cena piva ještě poroste. Pětina podniků naopak za stejné období zdražila o šest a více korun.

Průměrná cena dvanáctistupňového piva je nyní zhruba o pět korun a 40 haléřů vyšší než loni v lednu. Výrazně vyšší oproti zbytku Česka je cena v Praze, kde lidé zaplatí za půllitr točeného piva v průměru 69,80. U restaurací ve městech je průměr 69,20, zatímco na vesnicích je to 49,10 koruny.

Luboš Kastner, který zastupuje gastronomii v Asociaci malých a středních podniků, řekl, že řada míst zatím ke zdražování v souvislosti se změnou sazeb DPH nepřistoupila. Navýšení daně se tedy u řady z nich do cen úplně nepromítlo, tvrdí.

Data Dotykačky také ukázala, že ještě o něco více než točené pivo zdražily v restauracích domácí limonády. V lednu se jejich ceny zvýšily meziročně o 11,7 procenta. Změna DPH se dotkla i nealkoholických nápojů, které se stejně jako točené pivo přesunuly z patnáctiprocentní sazby do základní sazby 21 procent. Cena limonád vzrostla i od prosince do poloviny ledna, a to o 5,5 procenta. Lednové ceny v restauracích jsou meziročně vyšší o osm procent i u kávy.

Trend zdražování je nicméně podle Dotykačky dlouhodobější. Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se podle dat společnosti od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 procent. V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci vyšší o osmnáct procent.

Kavárnám se daří, diskotéky se propadly

Dotykačka sleduje takzvaný gastroindex, který se skládá z padesátky nejprodávanějších položek ve všech typech podniků, kde se podávají nápoje nebo jídlo. Statistiky pochází z více než osmi tisíc provozů. Podle dat společnosti za celou republiku loni v gastronomii vzrostly meziročně tržby o tři procenta. Pro řadu podniků to ale vzhledem k celoroční vysoké inflaci znamená v reálných cenách spíše pokles, upozornil Kastner.

Data přitom ilustrují i rozdíly podle typů podniků. Vyplývá z nich, že se loni nejvíce propadly tržby klubům a diskotékám, meziročně o 13 procent. „Ubývá spotřeby po 23:00, která je spojená zejména s konzumací tvrdšího alkoholu,“ doplnil Kastner. Dodal, že nejlépe se daří kavárnám, jejichž tržby se naopak meziročně o osm procent zvýšily. Kastner poznamenal, že již nejde pouze o podniky podávající kávu, nabízejí i jídlo nebo třeba míchané nápoje, čímž přebírají nabídku jiných druhů provozoven.