Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

UDÁLOSTI: Velké pivovary hlásí na podzim zdražení (zdroj: ČT24)

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.

Kdyby platilo úsloví, že když zdraží pivo, padne vláda, byl by ze Strakovy akademie průchoďák. Ceny piva v posledních letech rostly velmi výrazně, nejvýrazněji v posledních dvou. V červenci předcovidového roku 2019 stál půllitr čepovaného dvanáctistupňového piva v průměru 40,50 koruny, letos v létě to bylo 54 korun. Za poslední rok zdražilo pivo o čtyři koruny, předtím za rok dokonce o 5,40. 

Odborníci předpokládají, že se růst nezastaví – což ostatně koresponduje s ohlášenými plány velkých pivovarů. Plzeňský Prazdroj avizoval k 1. říjnu zdražení o 5,7 procenta, což u čepovaného piva odpovídá koruně navíc a u baleného koruně padesát. Bernard počítá v polovině října se zdražením o korunu v gastronomických zařízeních, Budějovický Budvar v listopadu nebo prosinci se zdražením rovněž zhruba o korunu v hospodách a korunu padesát v obchodech. Podle odhadů tak bude ke konci roku stát půllitr v Praze přes 70 korun a ve zbytku republiky 55 až 60 korun.

Stesky kvůli zdražování tohoto alkoholického nápoje zní od štamgastů – neboť ti, kdo v hospodách zůstávají, mají čím dál hlouběji do kapsy – ale hlavně od hostinských, kterým zákazníků se zdražováním piva ubývá. Není to tak, že by se v Česku vysloveně přestávalo pít, ale pije se jinde. Jestliže kolem roku 2010 se vypila polovina piva v hospodách a restauracích, loni to bylo už jen 31 procent.

„To je to, co nás trápí – přesun konzumace piva z hospod na zahrady a do garáží. Přispěla k tomu jak pandemie covidu, tak současná vysoká inflace a zhoršující se ekonomická situace domácností,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.

Podle ředitele společnosti Dotykařka Petra Menclíka je odliv zákazníků z hospod patrný hlavně ve venkovských oblastech, respektive místech se slabým turistickým ruchem. „Předpokládáme, že dojde k poklesu tržeb v kategorii piva, a souvisí to s tím, že ceny narážejí na kupní sílu,“ ozřejmil.

Sami hostinští ale připouštějí, že je to i tím, že největší milovníci piva stárnou. „Mladší generaci pivo do takové míry neoslovuje a generace pivařů stárne. Přichází problém, že se dostávají do důchodového věku – takže finanční stránka i zdravotní stránka,“ shrnul majitel restaurace U Pecků v pražských Vysočanech David Pecka. Před deseti lety vytočil za rok 900 hektolitrů piva, letos směřuje k 500 hektolitrům.