Zdražování přibrzdilo. Očekává se další snížení úrokové sazby

Události: Zdražování přibrzdilo (zdroj: ČT24)

Zdražování od nového roku přibrzdilo. Asociace peněžních domů i ministerstvo financí odhadují, že inflace v lednu klesla pod tři procenta. Analytici proto očekávají, že centrální banka příští týden znovu sníží základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt až půl procentního bodu. Levnější úvěry by také podpořily spotřebu domácností.

Sezona už příměstskému ski areálu ve Stupavě pomalu končí. Tentokrát na ně tolik nedopadaly vysoké ceny energií ani paliv, které k provozu a údržbě areálu i přilehlé restaurace potřebují. Za tři hodiny lyžování tu čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi zaplatí 1640 korun. Oproti loňsku tu jízdné nezdražovali. 

Na některé zboží ale měly od nového roku vliv upravené sazby DPH. Ve zmíněném ski areálu tak naopak museli zdražovat občerstvení. Třeba půllitr piva minulý rok stál 49 korun. Dnes je o pět korun dražší.

Zdražovat museli i v Radotíně – služby servisu v prodejně a půjčovně lyží. Tam ale kvůli velké investici. „Zdražovat jsme museli, protože tady máme unikátní stroj, který je jen dvakrát v Česku. Takže jsme tam ceny trochu museli promítnout, nicméně zdražování bylo v rámci deseti korun,“ uvádí vedoucí prodejny Ski a Bike Centrum Radotín David Brázda.

Inflace na běžné úrovni?

Podle odhadů by se už letos měla inflace vrátit mezi dvě až tři procenta, tedy na běžnou úroveň před energetickou krizí. Doufá v to i průmysl. „V letošním roce nás bude ovlivňovat většina faktorů, které nás ovlivňovaly už v roce loňském. Některé budou o něco lepší. Z toho pramení náš mírný optimismus. Jako například inflace, která nepředpokládáme, že bude tak vysoká v letošním roce jako byla v minulém,“ myslí si viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„Zdá se, že předběžné indikátory naznačují, že ani to lednové přecenění by nakonec nemuselo být tak silné,“ sděluje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

Právě nižší inflaci by mohla na únorovém zasedání zohlednit i Česká národní banka. Už v prosinci přitom základní úroková sazba klesla na 6,75 procenta. „Očekávám, že ji sníží o 25 bazických bodů, tedy o čtvrt procentního bodu, a to z důvodu, že už cyklus snižování úroků zahájili v prosinci, takže v něm budou pokračovat. Teď by pauza působila zvláštně. Ale neočekávám razantnější akci,“ předpovídá portfolio manažer z Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Domácnosti prý začnou utrácet pozvolna

Levnější úvěry by podpořily spotřebu domácností. „Právě útraty domácností se budou rozjíždět poměrně pozvolna,“ sdělil však Seidler. Reálné mzdy podle něj budou opět mírně růst, zůstávají ale obavy domácností z nákladů, které za poslední dva roky vzrostly o více než třicet procent. 

Základní úroková sazba má nepřímý vliv na dostupnost hypoték. Ty od prosince zlevňují směrem k pěti procentům. Okolo stejné hranice se pak lidem zhodnocují peníze na spořicích účtech, už brzy by to ale mohlo být výrazně méně. „Vidím, že banky toho pravděpodobně využijí a sníží úroky na spořicích nebo terminovaných vkladech, zejména ty větší banky,“ dodává Pfeiler.

Jak centrální bankéři nově nastaví základní úrokovou sazbu, bude jasné už ve čtvrtek. Tou dobou ale ještě nebudou znát lednové číslo inflace, které statistici zveřejní až o týden později. Podle některých odborníků by proto bankovní rada mohla přistoupit ke svižnějšímu snižování sazeb až na jarním zasedání.