Česko je pro Němce vysoce rizikové. Pendleři stojí fronty na testy a zvažují, že zůstanou doma

UDÁLOSTI: O měsíc se prodlouží očkování lidí starších 80 let a zdravotníků (zdroj: ČT24)

Česko je od neděle pro Německo vysoce rizikovou zemí, pokud jde o možnost nákazy covidem-19. Kdo přijede na jednorázovou návštěvu, musí mít předem připravený negativní test, ale i s ním musí do karantény. Přeshraniční pracovníci sice mohou do Německa jezdit jen s testem, ale v Bavorsku budou potřebovat nový každý druhý den. Dopoledne se u prvního otevřeného pohraničního testovacího místa v Pomezí nad Ohří tvořily fronty, Bavorsko i Karlovarský kraj ale pracují na navýšení kapacity. Někteří pendleři již varovali, že pokud se situace nezlepší a na test se bude čekat několik hodin, raději zůstanou doma. V Česku ovšem epidemie poněkud slábne, v sobotu přibylo o pětinu méně nakažených než předchozí týden a poprvé od začátku roku poklesl počet hospitalizovaných pod šest tisíc.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

U hraničního přechodu Pomezí nad Ohří, kde zřídilo Bavorsko testovací místo, se v neděli ráno vytvořila dlouhá fronta lidí, kteří žijí v Čechách a pracují za hranicemi. S účinností od neděle označilo Německo Českou republiku za vysoce rizikovou zemi. Zatímco Sasko přijalo výjimku, podle které musí pravidelně dojíždějící přeshraniční pracovníci podstoupit dva testy na koronavirus za týden, Bavorsko nic takového neučinilo a chce, aby test byl starý vždy maximálně 48 hodin.

Jinde než v Pomezí v neděli fronty lidí nestály, to však proto, že se pohraniční testovací místa teprve připravují. Bavorské úřady očekávají nápor v pondělí ráno. V Železné Rudě se má otevřít v 5 hodin, na Svatém Kříži v 6 hodin. Někteří pendleři již uvažují o tom, že místo toho, aby čekali ve frontách na testy každý druhý den, raději přestanou v Bavorsku pracovat.

„Jestli to bude takto dál, tak uvažuji, že v Německu skončím. Toto nemám zapotřebí,“ řekl jeden z přeshraničních pracovníků při pohledu na frontu v Pomezí. Prezidentka Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová varovala před kolapsem příhraničí. Kapacita pro testování na koronavirus by však měla vzrůst. Kromě dalších pohraničních testovacích míst zřizovaných Bavorskem vznikne i druhé v Pomezí nad Ohří, které začal stavět Karlovarský kraj na místě bývalé celnice. Bude v provozu od pondělních 4 hodin.

Zatímco do bavorského testovacího místa přicházejí lidé pěšky, do českého budou vjíždět auty. Na parkovací ploše u něj počkají na výsledek. „Věřím, že se snad situace uklidní, protože teď je pro lidi čekající na hranicích na testy hodně nepříjemná,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Na české straně hranic přibudou i další testovací stany. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou na přechodech v Železné Rudě a Strážném. Zřejmě budou fungovat v gesci státu. V pondělí bude premiér o situaci telefonicky jednat se svým bavorským protějškem Markusem Söderem.

Že zpřísnění podmínek pro dojíždění do Německa za prací může představovat problém pro Německo, připustil jeho velvyslanec v Praze Christoph Israng. „I podniky, které zaměstnávají pendlery, to pociťují. Chápu, že pro všechny zúčastněné je to nesmíně těžké. Bohužel není alternativa vzhledem k této krizi. Tato opatření musíme přijmout,“ uvedl. Ujistil, že Německo i Česko se snaží zabránit úplnému uzavření hranic, budou však intenzivnější namátkové kontroly lidí mířících od hranic do německého vnitrozemí.

Podle karlovarského hejtmana se na jeho úřad obracejí starostové, kteří se obávají, že pendleři zahltí testovací místa a potom již nezbude čas na testování ostatních. „Testovat se každých 48 hodin je obrovská zátěž na systém testování, který dnes máme,“ podotkl Petr Kulhánek. Karlovarský kraj patřil v poslední vlně epidemie k nejhůře zasaženým regionům a na Chebsku je situace stále velmi špatná. Zdejší nemocnice je přetížená a musí pacienty odesílat jinam. 

Hospitalizovaných je o něco méně

V Česku epidemie momentálně slábne. Laboratoře v sobotu odhalily 4222 případů koronaviru, zhruba o tisíc méně než před týdnem. Provedly však pouze 13 873 PCR a 9533 antigenních testů. Míra pozitivity tak přesahuje třicet procent.

Index protiepidemického rizika PES zůstává na 69 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni z pěti. Celý týden mírně roste reprodukční číslo, oproti sobotě se zvýšilo o setinu na 0,88. Udává, kolik lidí průměrně nakazí koronavirem jeden pozitivně testovaný. Další tři sledovaná kritéria, z nichž se PES počítá, trvale klesají, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních dvou týdnech průměrně 994 nakažených. Tento údaj poprvé od prosince klesl pod tisícovou hranici, na bodové hodnotě indexu PES se to ale neprojevilo. Zlepšil se i čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných s covidem-19.

V nemocnicích je s koronavirem 5741 pacientů, 1046 z nich ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných v sobotu významně poklesl, poprvé od začátku roku je pod šesti tisíci, v nemocnicích se za den uvolnilo přes 500 lůžek. Množství lidí nakažených covidem-19, kteří potřebují nemocniční péči, však je stále vysoko nad hodnotou, kterou považuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za přijatelnou pro to, aby se mohla zmírnit opatření. V pátek uvedl, že pro zmírnění z pátého na čtvrtý stupeň bude potřeba mít v nemocnicích méně než tři tisíce lidí a méně než 450 pacientů na jednotkách intenzivní péče. Po sobotě na nich je 1046 lidí.

Babiš: I po 1. únoru se budou moci na očkování hlásit jen lidé nad 80 let

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že původní plán na vakcinaci seniorů mladších 80 let od února se odsouvá, protože ho není možné stihnout. „Určitě nebudeme otevírat nové registrace, myslím kategorie občanů, protože zkrátka tuto kategorii (nad 80 let) budeme očkovat dlouho… Aspoň za mě není žádný plán, že bychom otevírali nějaké nové věkové kategorie z hlediska očkování,“ uvedl Babiš.

Souhlasí s tím i předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. „Je potřeba doočkovat první skupinu, vyjasnit, jak to bude s dodávkami od výrobce, zda nahradí propady, a pak se dá registrovat i zbytek populace,“ řekl s odkazem na propad dodávek vakcíny Pfizer/BioNTech, který má podle ministra zdravotnictví trvat až tři týdny. 

Podle Babiše se zatím do centrálního systému evidujícího zájemce o očkování přihlásilo 183 tisíc lidí nad 80 let, podle údajů statistického úřadu jich v zemi žije kolem 440 tisíc. Nicméně ani většina registrovaných zatím vakcínu nedostala ani neví, kdy ji dostane – na přidělení termínu stále čeká asi sto tisíc lidí.

Tápání

Premiér podotkl, že se denně do očkovacího systému zapisuje kolem dvou až tří tisíc lidí nad 80 let. Podle Babišova odhadu se tak zatím nepřihlásilo asi 190 tisíc osmdesátníků a starších, kteří žijí doma. Ty bude podle Babiše potřeba kontaktovat, vláda to však dělat nehodlá, ani k tomu nemá žádnou strategii. Mohli by to dělat praktičtí lékaři i sociální odbory radnic, navrhl premiér.

Náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová míní, že očkování by se urychlilo, pokud by sociální odbory vytvořily seznamy seniorů i s jejich kontakty. Očkovací centra by se pak s radnicemi spojila.

Řada lidí nad 80 let žije v domovech seniorů či v domovech se zvláštním režimem. V těch je podle poslední sociální statistické ročenky zhruba 57 tisíc lůžek, všechna obsazena nejsou. Kolik osmdesátníků a starších v zařízeních už dostalo očkování, zatím stát přesně neví. Podle Babiše ještě z domovů není „zpětná vazba“.

Podle Babiše je nyní potřeba dořešit také očkování pacientů, kteří v nemocnicích neleží, ale jen do nich docházejí. Ministerstvo zdravotnictví má připravit pokyny, jak mají nemocnice postupovat.

Některé země, například Německo, se na tyto očekávatelné problémy dokázaly připravit s předstihem. Tamní vlády přijaly očkovací strategie a nyní podle nich postupují. Na to ostatně poukazují opoziční politici. „Pan premiér sám sebe určil hlavní osobou – člověkem odpovědným za očkování. Měl by proto připustit, že udělal chybu, když lakoval situaci narůžovo a tvářil se, že všechno poběží dobře,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Za sobotu je výrazně méně naočkovaných

Česko dostalo zatím kolem 250 tisíc dávek vakcíny. Podle premiéra je naočkovaných 192 tisíc lidí. „Není problém ve schopnosti očkovat, ale problém je naorganizovat to správně. To je odpovědnost jednotlivých očkovacích míst a center, aby si to nějak naorganizovaly, aby to vyšlo na druhou dávku,“ uvedl Babiš.  

V sobotu se vakcinace výrazně zpomalila, dávku dostalo pouze 3221 lidí. Dosud zdravotníci v desetimilionovém Česku aplikovali 192 267 dávek vakcíny. Premiér, který se nechal v prosinci očkovat jako první, dostal v neděli druhou a poslední dávku. 

Situaci by podle něj mohlo poněkud zlepšit zahájení dodávek vakcín od výrobce AstraZeneca. Babiš očekává, že ji Evropská léková agentura schválí 29. ledna.

Andrej Babiš dostává druhou dávku vakcíny
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Průzkum: Velmi ohroženo covidem se cítí šest procent lidí

Vnímání pandemie veřejností zkoumal průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Hodnotili, do jaké míry se cítí nemocí covid-19 ohroženi. Na stupnici od 1 do 5, kde pětka značila největší obavy, zvolila téměř polovina první nebo druhý stupeň (po 23 procentech), největší část, ale nikoli většina (37 procent), zvolila trojku. Zhruba desetina (11 procent) dotázaných zvolila čtyřku. Nejvíce ohroženo se cítí pouze šest procent dotázaných.

Průzkum STEM/MARK z ledna 2021
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Více se však lidé bojí o své blízké. Na shodné stupnici zvolil pětku i čtyřku dvojnásobný počet lidí, než když se tazatelé ptali na ohrožení jich samých. Naopak stupeň jedna ohledně ohrožení svých blízkých vybralo pouze 10 procent respondentů.

Průzkum STEM/MARK z ledna 2021
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Každý čtvrtý dotázaný odpověděl, že koronavirová epidemie zhoršila ekonomickou situaci jeho domácnosti. Beze změn nebo lépe je na tom 74 procent oslovených.

Průzkum STEM/MARK z ledna 2021
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Více než třetina respondentů (36 procent) naopak uvedla, že osobně nezná nikoho, kdo se covidem-19 nakazil. Nemoc samo prodělalo 13 procent dotázaných.

Průzkum STEM/MARK z ledna 2021
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Data pro průzkum sbírala agentura od 16. do 19. ledna, tedy v době, kdy již začala epidemie brzdit a denní počet nových případů oproti předchozím týdnům klesal. Zúčastnil se ho reprezentativní vzorek 1011 respondentů.