Nový PES zohlední zaplněnost nemocnic, otevření sportovišť či divadel podmíní testem. Vláda jej projedná v pondělí

UDÁLOSTI: Žáci nejvyšších ročníků by se mohli vrátit do škol 1. února (zdroj: ČT24)

Kabinet sice neprojednal změny v tabulce opatření protiepidemického systému (PES), ale již je docela zřejmé, co by chtěl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změnit. Na dílčí uvolnění se může těšit kultura, sport a možná i školy. Promění se i výpočet rizikového skóre, úvahy o rozvolňování restrukcí ale zřejmě zmrazí aktuální počty hospitalizovaných. Změny budou účinné od 1. února, pokud je vláda schválí.

Vláda se původně chtěla na pátečním zasedání zabývat změnami v protiepidemickém systému, ale nakonec na ně z časových důvodů nedošlo, probere je tedy po víkendu. Jednou z klíčových změn má být změna výpočtu rizikového indexu. Ten je nyní na hodnotě 73, která by umožnila zmírnit restrikce z pátého na čtvrtý stupeň. Vláda se tomu však brání s odkazem na velké množství hospitalizovaných lidí s covidem-19.

Právě hospitalizace se nově mají stát jedním z ukazatelů, od nichž se rizikový index odvíjí. Podmínkou pro přechod z pátého na čtvrtý stupeň opatření by byl pokles počtu hospitalizovaných pod 3000, z nichž nanejvýš 450 by bylo na jednotkách intenzivní péče.

Počet hospitalizovaných
Zdroj: ČT24

„Je absolutní nezbytností se do takového stavu dostat,“ zdůraznil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Potrvá to podle něj nejméně tři týdny. Naposledy splňovalo Česko ohlášenou podmínku pro zlepšení na čtvrtý stupeň v první polovině října.

Pátý stupeň s fitness centry, o lyžování stále není jasno

Bez ohledu na to, jak vysoký by rizikový index byl, chystá však ministerstvo zdravotnictví zmírnění některých opatření. I v pátém, tedy nejvyšším stupni, by po absolvování testu na koronavirus a s jeho negativním výsledkem mohli lidé chodit do fitness center a vnitřních sportovišť, ovšem za podmínky, že jich nebude více než jeden na 15 metrů čtverečních. S testem mají být možné i v pátém stupni také návštěvy do domovů pro seniory.

Návrh otevření v 5. stupni PES
Zdroj: ČT24

Ostatní omezení by však měla zůstat zachovaná, včetně zákazu vycházení od 21 do 5 hodin, uzavření většiny obchodů, hotelů, kulturních institucí a zoologických zahrad, restaurace by nadále mohly mít pouze výdejová okénka. 

Opatření v 5. stupni PES
Zdroj: ČT24

Není jasné, jak to dopadne s lyžařskými areály. Podle Blatného není z epidemiologického hlediska problém, aby otevřely na přelomu ledna a února. Provoz ale podmiňuje dodržováním vládních opatření. Zdůraznil, že o jarních prázdninách nebude možné, aby se rodina vypravila na týden na hory, a to ani pod záminkou služební cesty. „Není to legální,“ varoval.

Asociace horských středisek obvinila v pátek vládu, že si vzala skiareály jako rukojmí. Žádá, aby povolila jejich provoz od 29. ledna a aby stát sám zajistil kontrolu, že ubytovatelé dodržují pravidla.

UDÁLOSTI: Na rozhodnutí vlády čekají skiareály i další sportoviště (zdroj: ČT24)

Čtvrtý stupeň s divadly? Nevyplatí se otevřít, tvrdí jejich ředitelé

Podstatně méně restrikcí než dosud by podle revidovaného protiepidemického systému mělo platit ve čtvrtém stupni. O hodinu se oproti dosavadním pravidlům zkrátí zákaz vycházení, který má platit od 22 hodin, ale mohly by otevřít vešekeré obchody, služby i zoologické zahrady. Lidem s negativním testem starým nejvýše 48 hodin by měla být přístupná kromě fitness center i bazény a sauny, ale například i divadla.

Opatření ve 4. stupni PES
Zdroj: ČT24
Návrh otevření ve 4. stupni PES
Zdroj: ČT24

V divadlech bude ovšem mezi podmínkami i použití respirátoru třídy FFP2 a především obsazení sálu maximálně z pětiny. Hraní za těchto podmínek ale již dříve označil za nereálné ředitel Národního divadla Jan Burian a podobně smýšlejí i ředitelé dalších scén. „To bychom na tom byli ještě hůře, než když nehrajeme,“ podotkl ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Podle ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila jsou avizovaná pravidla nevýhodná ekonomicky i provozně. „Je to úplně proti smyslu divadla,“ míní.

Ministr zdravotnictví Blatný je však přesvědčen, že to ve čtvrtém stupni jinak nejde. „Stát jen nastavuje možnost, jakým způsobem se dá zvýšit počet osob při dané aktivitě tak, aby to bylo dostatečně bezpečné,“ poukázal.

Opatření pro návštěvy divadel a kin
Zdroj: ČT24

Po revizi sady protiepidemických opatření by se ve čtvrtém stupni mohla otevřít i muzea a galerie, avšak s omezením počtu návštěvníků podle plochy – co host, to 15 metrů čtverečních. Provozovatelé s tím nemají problém. „U vchodu se dá naprosto jednoznačně regulovat počet návštěvníků. Jeden vyjde, druhý vejde dovnitř,“ ujistil ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. 

Respirátory jako nutnost? Rozhodne vývoj v sousedních státech

Respirátory by nemusely být nutností jen v hledištích divadel. Již v týdnu řekl premiér Babiš, že vláda zvažuje jejich povinnost i na dalších místech – po vzoru Německa a Rakouska, které uvažují o povinných respirátorech v MHD či obchodech v souvislosti s výskytem nakažlivější britské varianty koronaviru.

Jejich zásoby v Česku ale již nyní docházejí. Poté, co se začalo spekulovat o zavedení povinnosti respirátory na některých místech nosit, vzrostla poptávka po nich v lékárnách několikanásobně. Nedocházejí jen v samotných lékárnách, ale i u dodavatelů. 

Konečné rozhodnutí, zda by mohly respirátory nahradit ve veřejné dopravě či obchodech v Česku dosud používané roušky, vláda ještě neučinila a nejspíše ještě nějakou dobu neučiní. Podle ministerstva zdravotnictví čeká na to, jak přesně budou vypadat opatření v Německu a Rakousku. Postup s nimi chce sjednotit.

Do škol by se měly vrátit závěrečné ročníky i malotřídky

Změny plánuje vláda i pro školy, ty však projedná až ve středu. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že v rámci chystaných úprav opatření nově budou moci závěrečné ročníky základních a středních škol chodit do tříd i při pátém stupni restrikcí.

Úpravy počítají nejen s možností návratu maturantů, respektive závěrečných ročníků středních a základních škol, „ale podařilo se nám s ministerstvem zdravotnictví domluvit i na provozu malotřídních škol už ve stupni pět“, uvedl na Twitteru Plaga. Pootevřít by se mohly i vysoké školy, z jejich studentů by ale mohli do škol pouze ti z posledních ročníků a jenom na praktickou výuku.

Po tom, aby se začalo vyučovat, volají ostatně hlavně sami žáci. „Potřebuji to nejenom já, potřebuje to každý člověk, který bude letos maturitu absolvovat,“ řekl Petr Hais, kterého na jaře zkouška dospělosti čeká. I podle deváťáka Richarda Krejčího, který se v dubnu bude ucházet o přijetí na střední školu, „distanční výuka není to, jak bychom se měli připravovat“.

Pokud jde o případný návrat celého prvního stupně ZŠ do lavic, o tom by se mohlo rozhodnout podle vývoje epidemie příští středu. Nevrátí se do škol dřív než v únoru, uvedl ministr zdravotnictví Blatný.

Výuka ve třídách se nyní podle dat ministerstva školství týká zhruba 216 tisíc prvňáků a druháků a 27 tisíc žáků speciálních škol. Kromě toho může také chodit 365 tisíc dětí do školek. Deváťáků je podle údajů ministerstva školství kolem 94 tisíc a žáků posledních ročníků maturitních i učňovských oborů je přibližně 93 tisíc. Jejich návrat do škol označovalo ministerstvo za svou prioritu už dříve. Na jaře tyto žáky čekají přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky.

Na Plagu v souvislosti s maturitami a závěrečnými zkouškami apeloval Babiš. Předseda vlády chce, aby ministr brzy představil, jak budou vypadat. „Já jsem určitě pro, aby ty zkoušky nebyly v plném rozsahu vzhledem k situaci. Za té první vlny tomu ministr nevyhověl, já bych to skutečně doporučoval,“ uvedl Babiš při návštěvě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Plaga už dříve uvedl, že o podobě maturitních zkoušek rozhodne příští týden.

S tím ale nesouhlasí předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová. „Nedomnívám se, že by bylo dobře, aby jeden nebo dva roky mělo maturitní vysvědčení menší cenu,“ zdůraznila.