Českým pendlerům komplikuje cestu do Německa testování. Na přechodech se tvoří fronty

Události ČT: Problémy pendlerů na hranicích (zdroj: ČT24)

Kvůli přísnějším epidemickým pravidlům pro příjezd pendlerů z Česka do Německa se v pondělí na některých hraničních přechodech do Bavorska už brzy ráno tvořily fronty aut. Zcela klidná byla naopak podle německé spolkové policie situace na příjezdech do Saska. To od českých přeshraničních pracovníků od neděle požaduje dva testy na koronavirus týdně, zatímco Bavorsko žádá nové rozbory každých 48 hodin.

Zpřísněné opatření, podle kterého nově musejí pendleři jezdící z České republiky do Německa pravidelně předkládat negativní test na koronavirus, někteří z nich vnímají jako komplikace. Tvrdí, že to nejde časově skloubit a považují takový přístup za diskriminační, protože Němci, kteří s nimi pracují, testovaní nejsou. Navíc na německé straně nejsou podle nich volné termíny na testy.

V důsledku toho se na přechodech do Bavorska tvořily na hranicích od rána dlouhé kolony. Ve Waldmünchenu/Lískové bylo podle policie brzy ráno asi 300 vozidel a ve Furth im Waldu/Folmavě kolem 400 aut. Počet aut postupně narůstal a kolona se táhla až do České republiky. Ve Folmavě fronta vozů dosahovala až dvou kilometrů.

„Je to perzekuce. Spousta našich lidí dělá ve fabrikách a tam pracuje třeba dvě stě Němců, kteří nejsou testovaní. Pro nás je to komplikace, jako kdybyste museli vy v Čechách před prací na testy,“ uvedl jeden z pendlerů Václav Valdman ze Železné Rudy.

Ve frontě na chodníku v Bayerisch Eisensteinu (Bavorská Železná Ruda) čekal 2,5 hodiny, výsledek se dozví z e-mailu do dalších 30 minut. Jezdí v Regenu s odpady a na testy bude muset znovu v úterý a ve čtvrtek, ale to už se objednal ve Viechtachu. Doufá, že po intervencích nebo žalobách by je mohl opět zrušit bavorský správní soud jako v listopadu.  

„Kdyby byly jen dvakrát týdně, ale tohle nejde časově skloubit. Budeme chodit jenom do práce a na testy. A tady budeme stát v zimě tři hodiny a pak stejně budeme všichni nemocní. Proč musíme my třikrát čtyřikrát a Němci nemusí,“ poukázala také Lenka Sobotková z Hartmanic. Pracuje v Grafenau v kovovýrobní firmě. Na testech už byla 15krát a je negativní, nakažených Čechů je podle ní minimum, takže do práce už jezdí jenom ti negativní a pendleři si navíc dávají hodně pozor.

Testuje se už od čtyř ráno, přesto se čeká několik hodin

Pendleři se začali testovat už od čtyř hodin, jde o systém drive-in, kdy lidé přijíždějí autem, u prvního stanu vyřídí administrativu, u druhého absolvují antigenní testy zdarma a počkají si na výsledek. Ten bývá zhruba za dvacet minut. Testovací místo je schopné otestovat několik desítek lidí za hodinu.

Většina z pendlerů tak v koloně stála tři hodiny i déle a čekala na svůj test, potvrdila redaktorka ČT. Mnozí už měli přitom dávno být na svém pracovišti v Bavorsku. Pendleři se tak shodují na tom, že delší dobu se tento režim zvládat nedá. 

Kolony čekajících aut se tvoří ale jen na české straně, kde mohou pendleři získat výsledek testů na počkání. Z testování na německé straně jsou výsledky do druhého dne. Policisté proto radí lidem, kteří nepotřebují aktuální test v pondělí, aby si zajeli na německé testovací stanoviště, kde kolony nejsou.

Největší fronty se dají čekat, stejně jako o víkendu, v jihočeském Strážném, zmíněném Pomezí nad Ohří na Chebsku a v Železné Rudě na Klatovsku. V pondělí ráno jezdí nejvíce českých pracovníků do německých továren. Počet odběrových stanic by se měl v příštích dnech ještě zvyšovat. Testovací místa pro pendlery by měla vzniknout i na přechodech v Železné Rudě na Klatovsku a Strážném na Prachaticku, uvedl v neděli na Facebooku premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle prezidentky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové panuje mezi lidmi dojíždějícími za prací velká nervozita. Spolu s ministerstvy a vládou tlačí na bavorský kabinet, aby počet povinných testů pendlerů snížil. V pondělí by spolu měli opět hovořit premiéři obou zemí. Podle Vintrové vinou častých povinných testů, které jsou „logisticky neproveditelné“, zkolabují obě strany příhraničí. Čechů jezdí denně do Německa za prací kolem šedesáti tisíc. 

Karlovarský kraj požádal o pomoc armádu

Mobilní odběrové místo v Pomezí nad Ohří nebudou podle redaktorky ČT Jevheniji Vachničenko hasiči schopni zajistit dlouhodobě, jelikož pro jeho provoz je potřeba minimálně čtrnáct lidí. „Personální kapacita hasičů je omezená, proto hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek požádal o pomoc armádu,“ uvedla Vachničenko.

Odběrové místo v Pomezí nad Ohří tak bude fungovat do té doby, dokud neopadne zájem pendlerů o testování na koronavirus. „Dnes jich tady hasiči otestovali přes čtyři sta, osm z nich bylo pozitivních. Odběrové místo bude v provozu opět v úterý od 4:00 do 15:00,“ doplnila redaktorka.