Syrských migrantů v Česku přibývá. Do Prahy míří jen na pár dní, jejich cílem je Německo

V Česku přibývá migrantů ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Policisté od začátku června zadrželi na území České republiky už devět a půl tisíce migrantů, kteří zde byli nelegálně. Nejčastěji šlo o Syřany utíkající před tamním režimem. Jejich počet se v posledních týdnech rapidně zvyšuje. Jen za poslední týden jich bylo na dva tisíce. Skupina syrských migrantů momentálně přebývá i na pražském hlavním nádraží. Policie vazebně stíhá dva převaděče.

Například v sobotu odpoledne policisté odhalili v nákladovém prostoru dodávky na Jablunkovsku zhruba dvacítku syrských migrantů. Řidič dodávky se snažil utéct. Policisté ho ale za pomoci donucovacích prostředků zpacifikovali a následně zadrželi.

„Jednalo se o jednatřicetiletého cizince, kterého si převzali třinečtí kriminalisté a obvinili muže z přečinu organizování a umožnění nelegálního překročení státní hranice,“ uvedla mluvčí Policie ČR v Moravskoslezském kraji Pavla Jiroušková.

Převaděč se u výslechu přiznal, že dvacítku mužů ze Sýrie naložil do nákladního prostoru v Maďarsku, do Beskyd se dostali přes Slovensko. Za svou službu měl dostat zaplaceno.

Pár dní v Praze, poté směr Německo

Nelegální migranty policisté převážejí hlavně do zařízení v Holešově, kde po zjištění totožnosti a zaevidování dostanou příkaz k opuštění země. Dál většinou pokračují vlakem do hlavního města. Tam už kvůli tomu posílily i hlídky.

Několik Syřanů je momentálně na pražském hlavním nádraží, na cestě jsou už týdny. „Autem jsme se dostali do Soluně, odtud jsme šli pěšky do Srbska,“ uvedl jeden z nich. Právě v Srbsku na ně údajně čekal převaděč s dodávkou. Ti většinou migranty vysazují před česko-slovenskou hranicí.

Takových případů nelegální migrace odhalili čeští policisté od letošního června téměř 9500. Zhruba polovinu z toho v září. Pro většinu Syřanů je však Praha pouze přestupní stanicí. V hlavním městě stráví pár dnů a poté pokračují do Německa.  

„Za poslední dobu jsme nemuseli řešit vůbec žádný konflikt s těmito osobami. Pouze přijedou, tranzitují přes Prahu. Maximálně tady přespí v hale, počkají na další vlak a z Prahy odjíždějí pryč,“ ujistil mluvčí pražské policie Jan Daněk.