Policie letos zadržela na dva tisíce migrantů nelegálně překračujících hranici

Události ČT: V Česku přibývá nelegálních migrantů, zejména ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Policie už letos v Česku zadržela skoro dva tisíce migrantů převážně ze Sýrie, kteří nelegálně překročili hranice. Jen za červenec jich bylo přes tisícovku. Hlavní trasy běženců směřují přes zelenou hranici se Slovenskem a Rakouskem. Policisté tam proto posilují hlídky. V odhalování jim pomáhá například termovize i místní obyvatelé.

Regiony, kde vedou hlavní trasy běženců a jejich převaděčů, jsou Uherskohradišťsko, Bílé Karpaty a katastr obce Žítková. Jen o víkendu tam policisté zadrželi až 45 Syřanů. Jejich pokusům o překročení hranice nahrává nepřehledný horský terén, ve kterém přes hranici vedou desítky stezek, lesních i asfaltových cest.  

„Pozemní síly, které jsme nasadili právě v oblasti zelené hranice či na těch tranzitních trasách, jsou podpořeny i leteckou službou, samozřejmě používáme i termokamery,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch. 

Migranti se přes české území snaží dostat hlavně do Německa. Převaděči je čím dál častěji odvezou jen ke slovensko-českým hranicím. A právě tam policistům pomáhá termovize. „Byl záchyt tady u vysílače, nebo v Petrově u nádraží. Všechno tím monitorujeme, nikdo o nás neví,“ sdělil hodonínský policista z hlídky Termovize Luděk Chalupa.

Desítky migrantů odhalili místní

Nedávno čekali migranti na odvoz u hlavní silnice kolem Hodonína. I tam proto policie posílila hlídky, uvedl vedoucí odboru jihomoravské cizinecké policie Miroslav Tóth. Hlídce Termovize pomáhá také laser, který policistům poskytne přesné informace o tom, jak daleko se podezřelé osoby pohybují. 

Právě na silnici nedaleko Hodonína čekalo na odvoz do Německa zhruba dvacet migrantů. Svou cestu ale nedokončili, policisté byli rychlejší. „Na tuto skupinu nás upozornili místní občané, čili jim moc děkujeme,“ řekl Tóth. 

V Česku je aktuálně 1964 zadržených nelegálních migrantů, jedná se zejména o Syřany. Většina z nich zůstává v zařízeních pro cizince. Policie také s téměř třiceti převaděči zahájila trestní řízení. „Nárůst tranzitní migrace, pokud to porovnáme s rokem 2015, kdy byla největší tranzitní vlna, je opravdu značný. Ta čísla jsou (nyní) velmi podobná,“ upřesnil Lerch.  

Odhalovat převaděče a migranty se české policii daří i díky informacím, které mají od svých lidí na hranicích v Maďarsku a Makedonii. V zahraničních misích aktuálně působí přes 120 českých policistů.