Primátorkou Brna zůstává Vaňková. Ve Zlíně pokračuje Korec, v Opavě Navrátil

Brněnští zastupitelé ve čtvrtek na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou z ODS. Ve funkci bude druhé volební období. Primátorem ve Zlíně se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Hlasovalo pro něj 31 z 38 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo a dva byli proti. Staronového primátora má také Opava. Znovu se jím stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.

Koalici v Brně tvoří ODS s TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Má 42 mandátů z celkových 55. V opozici jsou Piráti, SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Piráti měli být původně v koalici, rozhodli se do ní ale nevstoupit s ohledem na razie policie v Brně v posledních týdnech.

ODS má v radě města čtyři místa, ANO tři stejně jako KDU-ČSL se STAN, jedno místo má ČSSD. Pro Vaňkovou, která bude mít na starosti rozpočet, zahraniční vztahy a kulturu, zvedli ruku všichni koaliční zastupitelé včetně jí. Proti bylo pět zastupitelů SPD a jeden nebyl přítomen. Zdrželo se sedm zastupitelů za Piráty a Zelené s Žít Brno.

Stejné hlasování nastalo i u Černého jako prvního náměstka, který zodpovídá za investice a začlenění evropských fondů. Druhým náměstkem se stal Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který bude mít na starost životní prostředí, lesní hospodářství a zemědělství. Třetím náměstkem zastupitelé zvolili Roberta Kerndla (ODS), jemuž z předešlého období zůstala v gesci sociální péče a nově se přidala energetika. Poslední, čtvrtou náměstkyní se stala Karin Karasová (ANO), která bude mít na starosti bytovou problematiku.

Zastupitelé zvolili radním pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS), radním pro sport a informační technologie Tomáše Aberla (TOP 09), radním pro územní plánování Petra Bořeckého (ANO), radním pro majetek Jiřího Olivu (ČSSD), radní pro školství Irenu Matonohovou a radním pro participativní rozpočet, Brno bezbariérové, zdravé město a prorodinnou politiku Filipa Chvátala (KDU-ČSL).

Uvolněnou zastupitelkou pro marketing a PR se stala Kateřina Jarošová (ANO), uvolněnou zastupitelkou pro inovace a spolupráci s výzkumnými organizacemi je Anna Putnová (TOP 09). Za uvolněný post je nárok na plný plat. Předsedou kontrolního výboru se stal chirurg Tomáš Skřička (SPD). Jeho protikandidátem byl bývalý primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), který před volbou uvedl, že SPD nebude funkci vykonávat dostatečně. I tak zastupitelé Skřičku zvolili jako zástupce nejsilnějšího opozičního klubu.

Tři zastupitelé jsou neuvolnění – primářka z Fakultní nemocnice Brno Dagmar Seidlová (TOP 09) se bude věnovat zdravotnictví, Kristýna Černá (ODS) cestovnímu ruchu a Martin Příborský (ODS) strategickému rozvoji.

Vaňková: Brno se rozvíjelo i přes složitou dobu

Vaňková uvedla, že v uplynulých čtyřech letech Brno stejně jako celé Česko čelilo mnoha výzvám a událostem, se kterými nikdo na začátku volebního období nemohl počítat. Týká se to například covidové pandemie nebo války na Ukrajině a s tím související energetické a ekonomické krize.

„Myslím si a doufám, že ne neskromně, že jsme s kolegy nelehkou situaci zvládli. Brno se přes těžkou dobu rozvíjelo a lidé, kteří tady bydlí a žijí, jsou spokojení. I když je zřejmé, že je stále co zlepšovat,“ řekla Vaňková. Podle ní ani následující čtyři roky nebudou jednoduché. „Jsem přesvědčená o tom, že s pomocí kolegů to budeme schopni zvládnout a následující čtyři roky se bude město rozvíjet,“ řekla.

Prioritami v novém volebním období bude podle Vaňkové stavba více než čtyřicetikilometrového horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany, díky němuž by Brno nebylo závislé na ruském plynu, dále dopracování územního plánu a také stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum, který bude zázemím brněnské filharmonie.  

Zlín znovu povede Korec

Zlín také musel v minulém volebním období řešit covidovou krizi, poté válku na Ukrajině a její dopady. „Věřím tomu, že se s tím statečně všichni popereme, ať už my jako zastupitelé města Zlína, tak naši občané a celý náš stát. Doufám, že se nám podaří Zlín posunout vpřed a věřím, že naše spolupráce bude konstruktivní,“ prohlásil Korec po svém zvolení primátorem.

Zastupitelé zvolili také jedenáctičlennou radu města. ANO obsadilo podle koaliční dohody šest křesel, tři zástupce má ODS, po jednom lidovci a Piráti.

ANO získalo křeslo primátora, tři náměstky, z toho dva uvolněné s nárokem na plný plat, a dva radní, jeden bude uvolněný a druhý neuvolněný, nebude tedy pobírat plný plat. Za ODS jsou dva uvolnění náměstci primátora a jeden neuvolněný radní. Lidovci obsadili křeslo neuvolněného náměstka, Piráti mají uvolněného radního.

Primátor Zlína Jiří Korec
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Uvolněných pozic v radě je sedm, což je o dvě více než v minulém volebním období. Přibyl jeden uvolněný náměstek a jeden uvolněný radní, bude to znamenat náklady vyšší o 120 tisíc korun měsíčně. Korec to minulý týden při podpisu koaliční smlouvy odůvodnil tím, že prioritami budou doprava a bydlení a je třeba se jim plně věnovat.

Jako uvolněný bude svou funkci vykonávat Korec, také náměstek primátora Michal Čížek (ANO), který se bude zabývat investičními projekty v dopravě, náměstek Pavel Brada (ANO), který bude mít na starosti prostorové a územní plánování, architekturu a přípravu rozvojových ploch.

Uvolněný pro funkci náměstka bude také Miroslav Chalánek (ODS) odpovědný za ekonomiku a energie, také Martina Hladíková (ODS), která bude mít na starosti školství, kulturu a památkovou péči. Uvolněným radním pro dopravu bude Václav Kovář (ANO), bydlení bude mít na starosti radní Jiří Robenek (Piráti).

Neuvolněnou náměstkyní primátora je Jana Bazelová (ANO), která bude mít na starosti mládež, tělovýchovu a sport či spolupráci s komisemi místních částí, dalším neuvolněným náměstkem je Vojtěch Volf (KDU-ČSL) zodpovědný za sociální věci a péči o zdravotně postižené i životní prostředí a zemědělství. Neuvolněným radním je Tomáš Krajíček (ANO) a Pavel Konečný (ODS), v jejich gesci bude mládež, tělovýchova a sport a sociální věci. Krajíček bude spolupracovat s Bazelovou, Konečný s Volfem.  

V Opavě pokračuje Navrátil

Primátorem Opavy se ve čtvrtek opět stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Na ustavujícím zasedání jej podpořilo 23 zastupitelů. V městské radě bude mít ANO osm míst, Občané městských částí Opavy (OMČO) dvě a Zelená pro Opavu jedno.

Na opavském magistrátu bude následující čtyři roky vládnout koalice hnutí ANO a uskupení OMČO a Zelená pro Opavu. V zastupitelstvu, které má 39 členů, bude mít koalice 22 míst.

Po svém zvolení primátor Navrátil řekl, že vedení města chce pokračovat v řadě zahájených projektů. Jde například o rekonstrukci chátrajícího bývalého obchodního domu Breda. Památkově chráněnou stavbu město v minulém volebním období koupilo.

„Řešit budeme třeba i parkování či opravy chodníků. Chceme dokončit projekt nové čtvrti Stromovka, bydlení v Dukelských kasárnách, rekonstrukci zimního stadionu a stavbu druhé ledové plochy, osud obchodního centra Slezanka či dokončení revitalizace Stříbrného jezera,“ vyjmenoval. Dodal, že nově se vedení města bude zaměřovat na zvýšení energetické samostatnosti. „Ať už hledáním úspor, tak i třeba instalací fotovoltaiky na městské budovy či jejich zateplení,“ vysvětlil.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Opava má okolo 55 tisíc obyvatel. Jejich počet ale od roku 1991, kdy jich bylo bezmála 63 tisíc, stále klesá. Toto by se podle Navrátila během následujících čtyř let mělo změnit. „Opava je město s obrovským potenciálem, se kterým se ale ne úplně nejlépe pracovalo. Máme kvalitní školství, kulturu, sportovní zařízení. Máme řadu firem i dobré dopravní napojení,“ řekl. Chybí podle něj dostupné bydlení či dokončený obchvat města.

Prvním náměstkem primátora zastupitelé schválili dosavadního náměstka Michala Kokoška, dalšími náměstky pak Pavla Meletzkého a Vladimíra Schreiera, všichni jsou z hnutí ANO. Získali 28 z 39 hlasů zastupitelů. Radnice bude mít nově dalšího uvolněného radního, který se má kromě dopravy a životního prostředí věnovat i strategickým projektům a získávání peněz z evropských fondů.

Navýšení počtu uvolněných radních kritizovala opozice. „To nám chcete říct, že v době krize chcete lidem vzkázat, že budeme platit dalšího uvolněného radního?“ řekl Martin Šatný z SPD. Nesouhlasil ani Jan Zelinka (Společně pro Opavu). Ten navrhl snížení počtu radních z 11 na sedm. Ani tento návrh ale neuspěl.