Vláda podcenila podporu občanům, část je tak proti Ukrajincům, míní Havlíček. Ryzí pokrytectví, reagoval Kupka

Události, komentáře speciál: Dva roky od voleb (zdroj: ČT24)

Způsob, kterým vláda Petra Fialy (ODS) přistoupila k podpoře občanů v rámci ekonomického, energetického či sociálního prostředí, byl nedostatečný, řekl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Událostech, komentářích. To podle něj vygradovalo ve značnou nespokojenost veřejnosti a její část se tak obrátila proti uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny. „To je ryzí pokrytectví,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vláda se podle něj dokázala vypořádat s vážnými energetickými hrozbami a pomohla tak i domácnostem.

Podle Kupky bylo Česko jednou z prvních zemí, která poskytla napadené Ukrajině pomoc a jasně tak deklarovala svou pozici. Ministr se ale obává, že se postoj opozice, co se týče podpory Ukrajině a Ukrajincům, „rozmlžil“.

„My jsme od prvního okamžiku jasně sdělili, že agresorem je Rusko, vláda od nás tak dostala zelenou ve smyslu všech aktů, které byly,“ poznamenal Havlíček. Neznamená to ale, že opoziční ANO souhlasilo se všemi kroky, které vláda dělala a dělá, upozornil.

„To je naprosto přirozené. My vždy varovali před jednou věcí, (…) nepodceňujme podporu, která s tím byla spojena v rámci energetické krize a tak dále, zde v České republice,“ zdůraznil. To totiž podle něj část veřejnosti obrátilo proti ukrajinským uprchlíkům.

„Je to vůči nim nefér, ale je to chyba vlády. Ta například podcenila energetickou podporu, která byla spojena s ruskou agresí na Ukrajině. A způsob, kterým vláda přistoupila k podpoře v rámci ekonomického, energetického či sociálního prostředí, vygradoval v to, že lidé jsou brutálně nespokojení,“ dodal.

„To je ryzí pokrytectví,“ reagoval Kupka. Česká vláda se podle něj dokázala vypořádat s vážnými energetickými hrozbami. Dle Kupky se například stát dokázal oprostit od závislosti na ruském plynu. „Samozřejmě s tou situací bojují všechny evropské státy, protože odpovídají na to, jak se vypořádat s dramatickým nárůstem cen energií,“ dodal s tím, že vláda dokázala pomoci domácnostem.

Radim Fiala: Vláda nic nevyřešila

S Kupkou nesouhlasí předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Ceny energií jsou jedny z největších v Evropě. Problémem je, že se Evropa pomalu začíná deindustrializovat. Velké firmy s energeticky náročnými provozy (…) se začínají dívat, že půjdou někam do Asie, Spojených států — prostě někam, kde budou energie levnější,“ konstatoval. „Takže nevyřešili jste to. Proces bude dlouhý a firmy budou odcházet.“

To dle Radima Fialy bude mít důsledky. „Bude se zvyšovat nezaměstnanost, budete potřebovat více peněz na sociální dávky, na podporu v nezaměstnanosti a další věci,“ vyjmenoval.

Lidem vláda slíbila, že nebude dělat opatření na dluh, jako to bylo za pandemie covidu-19, poznamenal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „To jsme slíbili a to plníme. Bylo by samozřejmě jednodušší natisknout další peníze a rozdat je. To by ale zase roztočilo inflaci,“ okomentoval.

Michálek: ANO chtělo, aby windfall tax platila jen rok

Piráti podle Michálka například prosazovali bonus na energie. „A nakonec průměrná čtyřčlenná rodina dostala na energie třináct a půl tisíce. Na to jsme získali peníze mimo jiné tím, že jsme zdanili energetické firmy,“ podotkl. Když se dle Michálka o zdanění energetických firem hlasovalo ve sněmovně, hnutí ANO přišlo s alternativou, aby daň platila jen jeden rok místo tří let. Překvapuje ho tak Havlíčkův „útok“.

Podle Havlíčka za tři roky kabinet Petra Fialy udělá dluh 907 miliard korun. „A to beru tu optimistickou částku. (…) To je více, než jsme my udělali za osm let,“ prohlásil. „Srovnáváte tři roky války s vaším obdobím, kdy byl ekonomický růst z osmi šest let, dva roky jste pak měli covid,“ reagoval Michálek.

Vláda si podle Michálka uvědomuje problémy, kterým čelí zhruba třetina české populace. „My jako Piráti velmi citlivě vnímáme krizi a nedostupnost bydlení, chceme předložit zákon o podpoře v bydlení a pokračovat ve finanční pomoci třináct a půl tisíce korun každé čtyřčlenné domácnosti,“ dodal.

Konsolidační balíček

Co se týče úsporného balíčku, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu, Radim Fiala poznamenal, že konsolidace veřejných financí je nutná. „Ale ne tak, jak ji děláte vy. Udělali jste největší daňovou reformu od roku 1989, zvýšili jste všechny daně, které tady máme,“ prohlásil směrem k vládním politikům.

„Vy jste měli začít u sebe, pane ministře. Dali jste si nekonečný počet politických náměstků, počet ministrů jste si zvedli o tři, máte další úřady,“ míní Fiala. Kabinet by podle něj měl jít veřejnosti příkladem, jak šetřit.

„Ušetřili jsme téměř tisíc pracovních míst na státních úřadech, rušíme další úřady a děláme kroky, které míří nejen k tomu, aby ušetřily úřady, ale abychom ušetřili i čas lidem tím, že zbytečných agend bude méně,“ ohradil se Kupka.