Sněmovna by mohla zvolit ombudsmana, opozice chce řešit i kauzu exministra Kremlíka

Události ČT: Sněmovna by mohla zvolit ombudsmana (zdroj: ČT24)

Už tento týden by mohlo být jasné, kdo nahradí Annu Šabatovou ve funkci veřejného ochránce práv. Jejího nástupce budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. Část politiků chce také jednat o situaci na ministerstvu dopravy a o údajné nabídce úplatku nyní již bývalému šéfovi resortu Vladimíru Kremlíkovi.

Část politiků nevěří, že bude první volba nového omdusmana úspěšná. Dva kandidáty dodal Senát, a to vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandra Schorma a advokáta Jana Matyse. Prezident doporučuje někdejšího zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka. Většina poslaneckých klubů ještě neřekla, koho bude volit. 

„Já myslím, že pro nás bude rozhodující poslanecký klub, že my se domluvíme v úterý,“ říká k volbě za ANO předseda sněmovny Radek Vondráček. „Poslanecký klub sociální demokracie si všechny jednotlivé kandidáty pozve, vyslechne a podle toho se rozhodne,“ uvádí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Kandidáti na ombudsmana
Zdroj: ČT24

„Já myslím, že všichni tři mají šanci,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že i jeho strana se rozhodne až v úterý.

„Ta jména Schorm, Matys… obě dvě osobnosti jsou pro nás přijatelné,“ podotýká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Schorma podpoří Piráti a TOP 09, Matyse ODS, Křečka SPD

Jsou ale i kluby, kde už je teď jasno. Pro vládního zmocněnce Schorma by měl být klub Pirátů a hlasy tomuto kandidátovi dodá i TOP 09.

„Z těch kandidátů, o kterých budeme rozhodovat, nám tuto představu nejlépe splňuje pan doktor Matys,“ potvrdil zase předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jednoznačně nám je z tohoto pohledu bližší doktor Křeček,“ uvedl šéf SPD Tomio Okamura.

„Jak jsem s poslanci mluvil, nebudeme podporovat pana Křečka, a pak máme volné hlasování,“ dodává za KDU-ČSL předseda strany Marian Jurečka. Je ale možné, že k volbě nedojde nebo že se bude konat druhé kolo.

Opozice chce řešit dopravu a exministra Kremlíka

Jasno teď není ani o tom, jestli se opozici podaří prosadit jako mimořádný bod téma dopravy. ODS chce řešit fungování resortu i údajnou nabídku úplatku Vladimíru Kremlíkovi. Téma už řešil bezpečnostní výbor.

„Tato podivná korupční kauza zastínila reálné problémy na ministerstvu dopravy, takže určitě ano, ale není to ten hlavní důvod, proč my bychom chtěli o situaci v resortu hovořit,“ podotkl šéf poslaneckého klubu ODS Stanjura.

„Je potřeba, aby Andrej Babiš vysvětlil, jaké má vlastně na ministerstvu dopravy záměry, protože se už úplně ukázalo, že nemá k dispozici ani odborníky, a dokonce nemá k dispozici ani koncepci,“ míní šéf SPD Okamura.

„Byl bych rád, kdyby to tento týden bylo, pokud ne, tak jsme připraveni se případně bavit o mimořádné schůzi,“ doplnil předseda lidovců Jurečka. 

Důvod k takové diskusi ale nevidí vládní ANO. „V tuto chvíli je ministerstvo řádně vedeno, kauzy se řádně šetří a čím můžeme přispět my jako poslanci, to si nejsem jistý,“ potvrdil pozici strany šéf sněmovny Vondráček. ČSSD se ještě rozhoduje a podle komunistů jde o téma pro hospodářský výbor.

Sněmovna by se během týdne měla dostat také ke schválení změn ve fungování dolní komory, takzvaného jednacího řádu, anebo k hlasování o zavedení klouzavého mandátu.