„Podivná situace.“ Kremlík prý jako ministr dostal korupční nabídku, padla už tři trestní oznámení

Události: Politickou scénu rozbouřila údajná korupce u exministra Kremlíka (zdroj: ČT24)

Vladimír Kremlík podle serveru Seznam Zprávy ještě jako ministr dopravy za ANO dostal na konci prosince korupční nabídku kvůli mýtnému systému. Jak zpravodajský web uvedl, exministr podal v pondělí i trestní oznámení. Právník, který měl úplatek nabízet, ovšem cokoliv podobného popírá a trestní oznámení podává také. Piráti chtějí nechat policií prověřit Kremlíka i premiéra Andreje Babiše. Ten se od svého někdejšího vládního nominanta distancuje, koaliční ČSSD mluví o „podivné situaci“ – a spolu s opozicí žádá od ANO vysvětlení.

Server Seznam Zprávy v úterý informoval, že se loni 20. prosince Vladimír Kremlík coby ministr dopravy sešel ve svém resortním sídle s dlouholetým známým a právníkem Martinem Janouškem z advokátní společnosti Rowan Legal. Janoušek pak údajně Kremlíkovi nabídl jeden a půl milionu korun za to, že dohled nad mýtným systémem zůstane společnosti CGI, kterou Janouškova kancelář zastupuje. Sám advokát nabídku popírá.

Pětadvacet dní po údajném setkání, 14. ledna 2020, měl Kremlík odeslat textovou zprávu řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi, aby ho o korupční nabídce informoval. O šest dní později skončil v ministerské funkci, když ho premiér Andrej Babiš (ANO) nechal odvolat kvůli drahé zakázce na systém k elektronickým dálničním známkám.

Kremlíkův nástupce ve funkci Karel Havlíček (za ANO) následně tuto neděli na svém twitterovém účtu oznámil, že ministerstvo dopravy už vysoutěženou zakázku na supervizora mýtného systému zastavuje. „Zakázka na supervizora mýtného systému bude přidělena státní organizaci. To je ekonomicky správné, protože ušetříme desítky milionů korun, a je důležité, že to budeme mít pod vlastní kontrolou,“ vysvětluje.

Kremlík pak v pondělí podle Seznamu kvůli nabízenému úplatku podal trestní oznámení.

Kremlík je v odpovědích vyhýbavý, advokát korupci odmítá

Případ ovšem zůstává krajně nepřehledný. Exministr Kremlík se totiž k informacím médií staví vyhýbavě. „Vůbec nechci komentovat, kdo a kdy za mnou přišel. Nechci komentovat žádná jména, protože jsem žádná jména nikde neuváděl,“ řekl – a vyjadřovat se nechtěl ani k tomu, proč měl údajnou korupční nabídku ohlásit až po několika týdnech, a navíc kontrarozvědce místo policie.

„Pokud něco takového nastalo, tak jsem postupoval tak, že jsem to oznámil příslušnému státnímu orgánu,“ říká pouze a informace o esemesce pro šéfa BIS odmítá potvrdit. „To říkají v novinách. Já jsem nic takového nepotvrdil.“

Sdílná není ani rozvědka; její mluvčí Ladislav Šticha pouze potvrzuje, „že jeden z členů vlády se obrátil na ředitele BIS s informací, že se ho údajně někdo pokusil podplatit“.

Druhý aktér případu – advokát Martin Janoušek – navíc odmítá, že by k jakékoliv finanční nabídce ve prospěch firmy CGI došlo. Na zmiňované schůzce prý prokazatelně nebyl a s odvolaným ministrem se „s ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy“ setkal až tento víkend v Krkonoších, kde si mu prý Kremlík stěžoval na komplikované životní i pracovní poměry.

„Je mi líto, že moje snaha podpořit člověka v katastrofické pracovní, osobní a finanční situaci je zneužita k tomu, že Vladimír Kremlík chce obviňováním jiných vylepšovat svou poškozenou reputaci,“ uvádí Janoušek. „Proti tomu se hodlám bránit a podám trestní oznámení.“

Babiš: Kremlík už není ministr a nikdy nebyl v hnutí ANO

Případem se zabývají kriminalisté z národní centrály proti organizovanému zločinu a vše dozoruje obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Nikdo z nich se zatím k záležitosti podrobněji vyjadřovat nechce. Z údajné korupční nabídky se ovšem rychle stává i politikum, a to i na úrovni vládní koalice, protože Kremlík v kabinetu působil jako nestraník za ANO.

„Celá situace je podivná. Na denní světlo vycházejí neustále nové a nové informace. To znamená, že situaci budeme chtít řešit a budeme si chtít celý obrázek dotvořit,“ prohlásila ministryně práce a místopředsedkyně vládní sociální demokracie Jana Maláčová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale požadavek sociálních demokratů odmítá jako nesmyslný, protože podle svých slov o ničem nevěděl. „Pan Kremlík není ministr a nikdy nebyl v hnutí ANO a pan Havlíček ruší jednu IT zakázku za druhou. Tak bych doporučoval ČSSD soustředit se na IT na MPSV, kde je to údajně o miliardu dražší,“ vzkázal ministerský předseda do Lidového domu; sám se totiž dostává i pod kritiku z opozičních lavic.

Piráti podávají trestní oznámení a chtějí téma dostat před sněmovnu

Kvůli informacím z médií se obrátil na státní zastupitelství také pirátský poslanec Lukáš Černohorský – a trestní oznámení podal rovněž. „Pokud se Vladimír Kremlík, ředitel BIS či premiér skutečně dozvěděli o možném spáchání trestného činu podplácení, pak měli ze zákona povinnost bez odkladu takovéto informace doručit státnímu zástupci či policejnímu orgánu,“ říká.

„Jestliže tak neučinili, mohli sami spáchat trestný čin neoznámení trestného činu,“ soudí. V souvislosti s oznamovací povinnosti šéfa BIS nicméně její mluvčí na Twitteru upozornil, že zpravodajci podle zákona nemusejí sdělovat informace, jejichž poskytnutí by ohrozilo „důležitý zájem sledovaný příslušnou zpravodajskou službou“.

Nad prodlevou se podivuje i občanská demokracie. „Pokud je ten příběh pravdivý a ta nabídka – nezákonná, je třeba říct – padla před Vánoci, jak to, že si rozmýšlel tři týdny, než to někomu ohlásil?“ ptá se místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Část opozice očekává, že premiér bude poslance o podrobnostech informovat na dalším jednání sněmovny. V opačném případě chce zařadit mimořádný bod. „Pokud to má v rukou státní zastupitelství, tak se tím budeme zabývat. Uvidíme, jestli se to dostane na plénum sněmovny,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Premiér je zodpovědný za fungování vládního týmu a tady už jsou velké otazníky v minulosti, například u zakázky na mýtný systém,“ doplňuje lidovecký šéf Marian Jurečka. „Je tady celá řada otazníků, které jsou nad postupem pana Kremlíka a i nad tím současným přístupem pana Babiše, který tvrdí, že ho to nezajímá,“ uvádí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

O případu bude jednat bezpečnostní výbor

Už ve čtvrtek by se situací měl zabývat také čtvrteční bezpečnostní výbor sněmovny. Pozvaný je i ministr dopravy, šéf BIS a také zástupci ministerstva vnitra. „Chceme, aby vysvětlili před bezpečnostním výborem právě to, co se děje, aby padlo jasné vysvětlení,“ prohlašuje šéf SPD Tomio Okamura. „Když si to schéma jednoduše dáte na papír, tak někdo nemluví pravdu,“ dodává předseda STAN Vít Rakušan.

„Mě zajímá stanovisko vlády. Pokud to měla být nějaká sofistikovaná akce, která měla vyvolat nedůvěru vládě České republiky, tak nemůže premiér mluvit za sebe, ale za celou vládu,“ sdělil pak předseda komunistů Vojtěch Filip.

Jeho strana vládu ve sněmovně toleruje a případ bude rozebírat i na pátečním stranickém jednání. Podle Vojtěcha Filipa bývalý ministr mohl věc oznámit pouze BIS proto, že se obával, že by mohlo jít o závažnější kauzu.