TÉMA

Vladimír Kremlík

Radní v Hradci Králové upozornili na podezřelou studii o splavnění Labe, vítězem tendru je firma exministra dopravy

Podezření na střet zájmů mají někteří radní v Hradci Králové v případě veřejné soutěže na studii o plavbě na Labi. Vítězem tendru se staly Středoevropský institut pro rozvoj dopravy (SIRDO) s firmou Aquatis. Šéfem institutu je přitom bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, který je zároveň poradcem jednoho z náměstků primátora, Jiřího Bláhy (ODS). A to přímo ve věci budoucího splavnění Labe.
13. 6. 2022|

Policie znovu odložila případ tendru na dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci Kremlík

Policie už podruhé odložila případ tendru na elektronické dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Právě on loni policii nařídil, aby prověřování ještě doplnila, a to poté, co přezkoumal původní rozhodnutí kriminalistů o odložení případu. Policie nyní znovu došla k závěru, že nebyl spáchán trestný čin. Trestní oznámení podal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který zakázku na známky za 401 milionů korun označil za předraženou.
9. 3. 2022|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Policie znovu prověří zakázku na elektronické známky, která stála křeslo ministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit tendr na elektronické dálniční známky, kvůli kterému loni v lednu skončil ve funkci tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Odložený případ vrátil kriminalistům po přezkoumání dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Pro řádné objasnění věci je nutné prověřování ještě doplnit, sdělil České televizi žalobce. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala loni v lednu vlnu kritiky kvůli způsobu přidělení i kvůli ceně. Policisté případ odložili loni v listopadu.
31. 3. 2021|

Státní zástupce zrušil stíhání advokáta v kauze údajné nabídky úplatku pro exministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit případ údajné nabídky úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli výběru auditora mýtného systému. Státní zástupce totiž zrušil usnesení o zahájení stíhání advokáta Martina Janouška a uložil policistům, aby ve věci dále jednali. Informaci sdělil České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.
14. 1. 2021|

Případ zakázky na elektronické dálniční známky policie odložila, její rozhodnutí přezkoumává státní zástupce

Policie odložila případ zakázky na elektronické dálniční známky, kvůli které ve funkci v lednu skončil tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Rozhodnutí policie ale ještě může zvrátit státní zástupce, který postup kriminalistů přezkoumává. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který na případ dohlíží. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala na počátku roku vlnu kritiky. A to jak kvůli způsobu jejího přidělení, tak kvůli její stamilionové ceně.
25. 11. 2020|

Policie obvinila z podplácení jednu osobu, měla ovlivnit zakázku na auditora mýtného systému

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému jednoho člověka z podplácení. Podle kriminalistů nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí až šestiletý trest.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 14:54|

Středočeský kraj trápí největší dopravní nápor v Česku a špatná infrastruktura

Vedení Středočeského kraje převzala po volbách v roce 2016 koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Ta se ale rozpadla zhruba po roce fungování. Hnutí ANO se za zády předchozích partnerů nakonec domluvilo s ČSSD a KSČM a společně vedou kraj až do současnosti. Za poslední čtyři roky se třeba podařilo rozšířit pásma integrované dopravy a do systému se zapojily nové středočeské obce. Opozice současnému vedení kraje hlavně vytýká špatný stav silnic a infrastruktury v regionu, který je v Česku dopravně nejvytíženějším.
4. 9. 2020|

Bodový systém už funguje čtrnáct let. Vláda by se v pondělí měla zabývat jeho úpravou

Překročení rychlosti patří mezi nejčastější přestupky. Ministerstvo dopravy chce, aby se postih těch nejvážnějších zvětšil. Vládě proto poslalo úpravu bodového systému a výši pokut – kabinet by se měl předlohou zabývat v pondělí. Systém nyní funguje čtrnáct let, z toho posledních pět let se chystá jeho změna.
15. 8. 2020|

Co s kamiony mimo zpoplatněné úseky? Varianta dalšího rozšíření mýta se zatím odkládá

Až o stovkách dalších kilometrů silnic se uvažovalo, že na nich bude také zavedeno mýto. Tři ministři dopravy převraceli v minulosti toto téma naruby a zase zpět. Do toho pak přišel letos koronavirus, a tak byl nyní termín pro rozhodnutí odložen zřejmě o několik čtvrtletí.
19. 7. 2020|

Kolovratník odmítá, že by u exministra Kremlíka lobboval za firmu kvůli miliardové zakázce

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník podle zjištění serveru Seznam Zprávy pomáhal firmě s virtuální adresou k miliardové zakázce. Nabídka se měla týkat vybudování a provozu optické sítě podél železničních cest. Bývalý šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) potvrdil, že dostal připravenou složku s povolením, kde chyběl jen jeho podpis, neupřesnil ale od koho.
17. 2. 2020|

Opozice chtěla ve sněmovně mluvit o žalobě na Evropskou komisi, poslanci ANO to vetovali

Opozice plánovala v úterý na plénu sněmovny otevřít některá kontroverzní témata, která vláda v uplynulých dnech projednala. TOP 09 chtěla navrhnout debatu o žalobě vlády na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro Agrofert, KDU-ČSL chtěla hovořit o dávkách na bydlení. Vládní poslanci to ale zablokovali. Mimo to by se mohla sněmovna věnovat v úvodním kole předlohám z dílen sněmovních klubů.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 22:17|

Sněmovna by mohla zvolit ombudsmana, opozice chce řešit i kauzu exministra Kremlíka

Už tento týden by mohlo být jasné, kdo nahradí Annu Šabatovou ve funkci veřejného ochránce práv. Jejího nástupce budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. Část politiků chce také jednat o situaci na ministerstvu dopravy a o údajné nabídce úplatku nyní již bývalému šéfovi resortu Vladimíru Kremlíkovi.
10. 2. 2020|

Kremlík na dopravě skončí okamžitě, výpovědní lhůtu mít nebude

Bývalý ministr Vladimír Kremlík (za ANO) na resortu dopravy skončil. Úřad přehodnotil své původní stanovisko a pro odvolaného ministra neuplatnil dvouměsíční výpovědní lhůtu. Informoval o tom mluvčí ministerstva František Jemelka. Původně resort vůči Kremlíkovi postupoval podle pravidel pro výpověď ze zákoníku práce, nyní bude uplatňovat pravidla určená pro představitele státní moci. Kremlík tak dostane pouze odchodné.
7. 2. 2020Aktualizováno7. 2. 2020, 17:55|

BIS postupovala podle zákona, o sledování lidí nešlo, uvedl výbor k systému dálničních známek

Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala v souvislosti se zakázkou na elektronické dálniční známky v souladu se zákonem. V usnesení to ve čtvrtek uvedl sněmovní bezpečnostní výbor, který si na jednání pozval ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelku a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO).
6. 2. 2020|
Interview ČT24

Vyvlastnit, začít stavět dálnici a pak se teprve přít s vlastníky? Zatím neprůchodné, hodnotí šéf dopravního podvýboru

Pokud by měla příprava stavby dálnic nebo třeba vysokorychlostních tratí výrazně zrychlit, jsou potřeba zásadní změny legislativy včetně způsobu výkupu pozemků. Na to ale Česko zatím není připraveno. V Interview ČT24 to řekl předseda dopravního podvýboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník (ANO). Upozornil, že zákony, které například přiřknou státu pozemky hned po vydání územního rozhodnutí, stojí za polským dopravním „zázrakem“ posledních let.
6. 2. 2020|

Žalobce začal prověřovat údajné podplácení exministra Kremlíka

Státní zástupce začal prověřovat údajné podplácení bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Úplatek 1,5 milionu korun mu podle serveru Seznam Zprávy loni v prosinci nabídl právník Martin Janoušek. Ministr o věci v lednu informoval BIS a v úterý podal trestní oznámení. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle svých slov Kremlíkovu chování nerozumí.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 19:06|
Události komentáře

Na tahu je policie, komentují politici „podivnou kauzu“ exministra Kremlíka

Policie by měla prověřit okolnosti údajného úplatku nabízeného Vladimíru Kremlíkovi v době, kdy byl ministrem dopravy za ANO. Shodli se na tom reprezentanti koaličních i opozičních stran, kteří o „podivném“ případu – jak aféru popisují členové ČSSD – debatovali v Událostech, komentářích.
5. 2. 2020|

„Podivná situace.“ Kremlík prý jako ministr dostal korupční nabídku, padla už tři trestní oznámení

Vladimír Kremlík podle serveru Seznam Zprávy ještě jako ministr dopravy za ANO dostal na konci prosince korupční nabídku kvůli mýtnému systému. Jak zpravodajský web uvedl, exministr podal v pondělí i trestní oznámení. Právník, který měl úplatek nabízet, ovšem cokoliv podobného popírá a trestní oznámení podává také. Piráti chtějí nechat policií prověřit Kremlíka i premiéra Andreje Babiše. Ten se od svého někdejšího vládního nominanta distancuje, koaliční ČSSD mluví o „podivné situaci“ – a spolu s opozicí žádá od ANO vysvětlení.
4. 2. 2020|

Exministr dopravy Kremlík dostal ohledně mýta nabídku úplatku, píší Seznam Zprávy

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) oznámil Bezpečnostní informační službě, že se ho v souvislosti s mýtem pokusila jedna z firem uplatit, informoval o tom jako první server Seznam Zprávy. Firma Kremlíkovi na konci prosince minulého roku údajně nabídla 1,5 milionu korun za to, když kontrola mýta zůstane mimo pravomoc státního podniku Cendis. Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v pondělí zakázku na auditora (supervizora) systému zrušil a svěřil ji právě Cendisu. Vládní ČSSD žádá po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vysvětlení.
3. 2. 2020|

Výnosy z dálničních známek loni vzrostly na 5,35 miliardy korun

Stát vybral loni za dálniční známky 5,35 miliardy korun, o rok dříve byly výnosy z prodeje vinět zhruba o 150 milionů korun nižší. V úterý o tom informovalo ministerstvo dopravy. Letos naposledy platí papírové dálniční známky, v příštím roce je stát chce nahradit elektronickými. Jejich přípravu ovšem provázejí problémy, které už stály křeslo dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).
28. 1. 2020|

Kvůli tendru na systém dálničních známek vláda zpřísní schvalování IT zakázek

Veškeré zakázky na informační technologie státních institucí v ceně nad šest milionů korun bude schvalovat odbor hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra. V pondělí o tom rozhodla vláda po kauze se zakázkou na systém prodeje dálničních známek, která byla podle vlády i odborníků předražená.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 15:08|
Události komentáře

Den nemá 32 hodin, zvládnout řídit dopravu i obchod je nemožné, zkritizoval Kalousek Havlíčka

Dobře řídit „těžké“ ministerstvo obchodu a průmyslu a zároveň ministerstvo dopravy je vyloučené. V pořadu Události, komentáře tak hodnotil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek novou roli Karla Havlíčka (za ANO). Ten nahradil ve funkci Vladimíra Kremlíka (za ANO), jenž byl odvolán kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Havlíček trvá na tom, že více funkcí zvládne i díky restrukturalizaci. S Kalouskem se shodli, že do budoucna by díky slučování více resortů mohlo vzniknout ministerstvo hospodářství.
24. 1. 2020|

Odvolaný Kremlík náměstkem nebude, resorty se neslučují, prohlásil Babiš

Vicepremiér a současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se ujal funkce ministra dopravy. Nahradil tak Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Havlíček povede resorty dopravy a průmyslu současně. Že by se měl Kremlík stát Havlíčkovým náměstkem, premiér při uvedení nového ministra do funkce vyvrátil. ANO podle něj nedává trafiky, žádné nové politické náměstky nejmenuje.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 21:24|