Státní zástupce zrušil stíhání advokáta v kauze údajné nabídky úplatku pro exministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit případ údajné nabídky úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli výběru auditora mýtného systému. Státní zástupce totiž zrušil usnesení o zahájení stíhání advokáta Martina Janouška a uložil policistům, aby ve věci dále jednali. Informaci sdělil České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

„Státní zástupce zrušil ke stížnosti obviněné osoby usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl na dotaz ČT šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. „Věc vrátil zpět policii, aby v této věci znovu jednala,“ upřesnil Lelek. Důvod zrušení ale neuvedl s odkazem na neveřejnost přípravného řízení.

Obvinění z uplácení si advokát vyslechl 10. listopadu od policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). S informací o údajném úplatku 1,5 milionu korun přišel poprvé ministr dopravy Vladimír Kremlík, a to krátce po svém odvolání z funkce v únoru loňského roku. Serveru Seznam Zprávy nicméně sdělil, že nabídku úplatku hlásil už dříve šéfovi BIS Michalu Koudelkovi, konkrétně v lednu 2020 prostřednictvím textové zprávy.

Janoušek Kremlíkovo obvinění kategoricky odmítá, na exministra podal trestní oznámení pro pomluvu. Spor řeší i advokátní komora, protože jsou oba advokáti, pokus o smír se ale nezdařil.

Předseda kontrolní rady komory navíc na Kremlíka podal kárnou žalobu. Podle serveru iHNed.cz mu v žalobě vyčítá porušení advokátních předpisů, když nezákonně zasáhl do soukromí jiného člověka. Exministr si totiž pozval Janouška na schůzku, kde se ho na úplatek vyptával, i když věděl, že si rozhovor budou skrytě nahrávat novináři. Krátce poté, co Kremlíka odvolal z funkce premiér Andrej Babiš (ANO), uveřejnily nahrávku Seznam Zprávy.

Problematický tendr

Výběr auditora mýta provázela řada problémů, problematický byl i průběh veřejné soutěže, v níž ministerstvo dopravy supervizora nového mýta vybírala. V té zvítězila společnost CGI, která byla kontrolorem mýta i v předchozích letech. Uspěla s nabídkou 210 milionů korun za deset let.

Tendr však napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) firma Kapsch, která se rovněž ucházela o pozici auditora systému. V létě 2019 soutěž nejprve zrušil antimonopolní úřad, jeho tehdejší předseda Petr Rafaj však nakonec námitky Kapsche zamítl. I přesto se CGI nakonec supervizorem nestala.

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v únoru krátce po svém nástupu do funkce zakázku zrušil a kontrolu mýta nakonec svěřil státnímu podniku Cendis. Odůvodnil to ušetřením desítek milionů korun. Svěření pozice auditora Cendisu připravoval i Kremlík, mělo však jít původně pouze o záložní variantu pro případ zrušení soutěže.

Nezávislý auditor vykonává expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření pak následně stanovuje účinnost mýta, v němž se vybere zhruba miliarda korun měsíčně.