Zeman vzal zpět nominaci Válkové na funkci ombudsmanky, navrhne Křečka

Prezident Miloš Zeman oznámil předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi, že bere zpět nominaci poslankyně ANO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové na funkci ombudsmanky. Podle vyjádření předsedy Senátu Jaroslava Kubery bude prezidentovým kandidátem na post veřejného ochránce práv Stanislav Křeček, který šest let působil jako ombudsmančin zástupce a svou nominaci sám potvrdil.

„(Zeman) neříkal, že bych to nesměl říct. Jeho kandidát bude Stanislav Křeček, kterého teď navrhne na ombudsmana,“ prohlásil Kubera po schůzce na Hradě a Deníku N své jméno později potvrdil sám Křeček. Prezident ho prý s nabídkou oslovil v pondělí večer. 

„Bylo to pro mě překvapení, ale nabídku jsem samozřejmě přijal, protože chápu situaci, do které se obsazení té funkce dostalo,“ sdělil. Podle něj je ombudsman zahlcen agendami a mají přibýt další, což úřad mění v „nepřehledný moloch, který nemůže fungovat“.

„Ombudsman musí zůstat ochráncem obyčejných lidí před běžnými soudy v denním střetávání se s právem, a ne na sebe nabalovat další věci,“ dodal. Veřejný ochránce práv by se podle něj neměl třeba zabývat diskriminací. Tu by měly podle Křečka řešit soudy.

Nemusí se jednat o neproblematické jméno; prezident loni dvakrát navrhoval, aby Křeček pokračoval ve funkci zástupce ombudsmanky, kterou zastával od roku 2013, sněmovna s tím však nesouhlasila.

Bezmála dvaaosmdesátiletý pražský rodák vystudoval geologickou průmyslovku a střední výtvarnou školu a absolvoval Právnickou fakultu UK. Byl soudním čekatelem, začátkem 70. let ale musel z justice odejít a živil se jako horník, dělník, geolog nebo výtvarník. Po roce 1989 se stal advokátem. Dlouhodobě se zajímá o právní postavení nájemníků a několik let byl i předsedou Sdružení nájemníků ČR.

Křeček byl v roce 1990 poslancem, do poslaneckého křesla se vrátil v letech 1998 až 2013. Zástupcem ombudsmanky byl od roku 2013 do loňska. Na ombudsmana kandidoval už v roce 2014, do funkce byla ale nakonec zvolena Anna Šabatová, a Křeček tedy pokračoval jako její zástupce. Dvakrát také neúspěšně kandidoval do Senátu.

Stanislav Křeček
Zdroj: ČT24

Ombudsmanku Válková odmítla, vládní zmocněnkyní zůstává

Válková se rozhodla nominaci do úřadu ochránkyně práv odmítnout poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským. Své odmítnutí ovšem zdůvodnila někdejším členstvím v KSČ.

V souvislosti s kritizovaným článkem s Urválkem prohlásila, že za svými odbornými pracemi si nadále stojí.

Válková zastává post vládní zmocněnkyně pro lidská práva. V pondělí vláda jednala o jejím setrvání, nakonec však ministři nehlasovali. Válková odmítla, že by se této funkce sama vzdala. Šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček v pondělí avizoval, že návrh na odvolání Válkové premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předloží.

Podle Vondráčka Válková vládní funkci neopustí, podle něj ji vykonává dobře. „Můj odhad je, že tam stejně dlouho nevydrží,“ uvedl oproti tomu Kubera. Podle obou předsedů se Zeman s Válkovou v úterý znovu sešel. „Pan prezident jde smývat slzy paní Válkové, která teď je u něj,“ řekl s odkazem na Zemanova slova Kubera.

Válková mluví o kvazipřípadu

K rezignaci na funkci zmocněnkyně i k odchodu z Rady vlády pro lidská práva vyzval o víkendu Válkovou mimo jiné člen rady Tomáš Němeček. Podle něj by měla rezignovat nejpozději do čtvrtečního jednání, jinak z rady odejde on sám. „Teď je už pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové nesnesitelný,“ uvedl na Facebooku.

Válková v Událostech, komentářích: Odmítnu nominaci na post veřejné ochránkyně práv (zdroj: ČT24)

Hlava státu ale Válkovou podle jejích slov v setrvání na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva podpořila. „Prezidentovi jsem vysvětlila okolnosti celého toho kvazipřípadu, proč jsem třeba řekla, že jsem neznala pana Urválka,“ vysvětluje. O koho šlo, prý zjistila až poté, co nastoupila do výzkumného pracoviště.

Prezident podle Válkové vyjádřil nad záležitostí „kritický údiv“. „Říkal, že jsem to měla v 60. letech více sledovat, ale věří mně a důležitá věc je pro mě, že mně prezident této republiky věří, že nelžu,“ zdůraznila Válková. Zeman si dle jejího prohlášení myslí, že splňuje předpoklady pro užitečnou práci a zmocněnkyní pro lidská práva by měla zůstat.