Silný vítr se prohnal Českem. Zemřel jeden člověk, popadané stromy zastavily vlaky

Události: Silný vítr se prohnal Českem (zdroj: ČT24)

V podstatě celou republiku zasáhl v neděli silný vítr. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu, později se zmírnil na vichřici. Na Kladensku zemřel muž poté, co vítr shodil zeď průmyslové haly, další člověk je zraněný. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli od půlnoci do odpoledne k více než 2300 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům, desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Trolej spadlá ve větru zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Slovenskem a Českem. Kvůli komplikacím na Žďársku rovněž neprojela po hlavní trati z Prahy do Brna část vlaků. Provoz byl obnoven po jedné koleji v 21:30. Během noci by se měl vítr podle předpovědi meteorologů utišit.

Zvlášť silný vítr zaznamenali meteorologové na nejvyšších horách. Na té úplně nejvyšší v Česku, tedy na Sněžce, měl nejprudší náraz rychlost 185 kilometrů za hodinu, na Milešovce 145 kilometrů za hodinu, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Taková rychlost odpovídá síle orkánu. Krkonošská horská služba vydala výstrahu před silným větrem a turistům nedoporučuje hřebenové túry. Mimo provoz jsou v Krkonoších i na dalších horách lanovky.

V nižších polohách byly nárazy sice slabší, ale přesto velmi důrazné. Kolem 90 kilometrů za hodinu byla maximální rychlost větru, kterou naměřili meteorologové v Ústí nad Labem, Dukovanech či na pražském Karlově.

Vítr shodil zeď, jeden člověk zemřel

Počasí si vyžádalo jednu oběť. Pět metrů vysoká zeď zabila muže poté, co ji shodil vítr. K neštěstí došlo v rozestavěné hale průmyslového areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku. Přivolaní záchranáři zraněného na místě resuscitovali, bohužel marně.

Zavalen byl sutinami ještě druhý, zhruba čtyřicetiletý muž, toho záchranka převezla se zlomeninami ve středně těžkém stavu do kladenské nemocnice. Potvrdila to mluvčí záchranné služby Petra Homolová. Oba muži jsou cizinci. Okolnosti pádu prošetřuje policie, v pondělí bude na místo přivolán znalec. „Bude se také zjišťovat, zda tam muži vůbec měli co dělat,“ upřesnila policejní mluvčí Michaela Richterová. Kriminalisté chtěli použít i dron, ale vítr kvůli silnému větru to nebylo možné.

Stály vlaky na Slovensko i mezi Prahou a Brnem

I pro železnici byla větrná neděle náročným dnem. Provoz na železnici mezi Slovenskem a Českem zastavila na Břeclavsku trolej spadlá ve větru. Nikdo se nezranil. Cestující z vlaku z Budapešti do Prahy měly převézt náhradní autobusy, ale kvůli těžkému terénu je nebylo možné evakuovat. Sedmdesát lidí tak bez proudu muselo čekat několik hodin na odtah vlaku, mluvčí ČD Jakub Kubát ale doplnil, že souprava je tepelně izolovaná.

Provoz se zatím podařilo obnovit po jedné koleji. Ostatní spoje jezdí zatím oklikou přes Vídeň. Škoda na vlaku dosáhne jednoho milionu korun, škoda na trati byla odhadnuta na padesát tisíc.

Silný vítr lámal stromy v Krkonoších
Zdroj: David Taneček/ČTK

Na trati u Žďáru nad Sázavou, která je hlavní spojnicí Prahy a Brna, popadaly odpoledne stromy v úseku dlouhém asi dvě stě metrů na trakční vedení. Mezinárodní vlaky byly odkloněné přes Olomouc, Pardubice a Českou Třebovou. Provoz po jedné koleji byl obnoven ve 21:30, uvedla Správa železnic. „Druhou kolej zprovozníme zítra (v pondělí),“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Na Vysočině byla kvůli následkům větru přerušená doprava na několika dalších tratích: Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. České dráhy zajišťovaly náhradní dopravu. Podle webu ČD je stále přerušený provoz na trati Kostelec u Jihlavy – Jindřichův Hradec. V úseku Jihlava – Jindřichův Hradec zavedl národní dopravce náhradní autobusovou dopravu.

Desítky tisíc domácností bez energie

Bez proudu se v neděli ocitly desítky tisíc odběratelů. Kolem páté odpolední jich marně zkoušelo vypínač ještě přibližně 26 tisíc, což je ale ve srovnání se situací v poledne poloviční počet. 

Nejvážnější situace je na jihu Moravy, kde společnost E.ON měla kolem půl páté bez proudu ještě více než devět tisíc odběratelů. Přes 3000 odběratelů bez elektřiny evidovala ČEZ Distribuce vpodvečer také ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Potíže na silnici působí popadané stromy

Výrazně více práce měli kvůli větru hasiči. „Od půlnoci jsme v souvislosti s meteo situací zaznamenali již 1647 technických pomocí,“ uvedli hasiči odpoledne na Twitteru. Pro srovnání dodali, že je to 4,5krát více než denní průměr všech zásahů. 

Nejčastěji odstraňovali stromy a větve a také řešili uvolněné plechy ze střech. „Zásahy jsou náročné především z hlediska bezpečnosti zasahujících hasičů, především na poškozených střechách. Tam je omezeno i použití výškové techniky,“ upozornila mluvčí generálního ředitelství hasičů Petra Jakoubková, v čem vítr práci nadále komplikoval.

Poradit si bylo třeba také se stromy, které spadly na silnice a omezovaly provoz. Již ráno kvůli spadlému stromu havarovala tři osobní auta na Liberecku. Na Rychnovsku u Zdobnice v Orlických horách zasahovali hasiči u nehody, kdy strom spadl na jedoucí auto; v Dzbeli na Prostějovsku strom zasáhl dokonce projíždějící vlak. Obě nehody se však obešly bez zranění. 

V Dzbeli na Prostějovsku spadly kvůli silnému větru stromy na projíždějící vlak
Zdroj: HZS Olomouckého kraje/ČTK

Na Žernoseckém jezeře na Litoměřicku se zvedlo vlnobití, které převrátilo molo, potopila se loď, která u něj kotvila. Hasičům se podle jejich mluvčího Petra Pelikuse podařilo molo odříznout. „Loď je potopená, sedí na dně. Molo se vynořilo a nehrozí jeho další poškození,“ popsal.

Večer by se měl vítr uklidnit

Silně foukat by v neděli podle meteorologů mělo v celé zemi. Obzvláště silný vítr hrozí v severovýchodní polovině Čech, na Vysočině, ve Slezsku a také na jihu a západě Moravy.

Meteorologové varují před pády větví a poraněním jimi nebo uvolněnými předměty. Tam, kde platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, mohou být ohroženy i životy, proto je vhodné nechodit do lesů a také na horské túry.

V neděli k večeru bude podle předpovědi vítr slábnout. V pondělí by se mohly na Šumavě a v Krušných horách tvořit od vyšších poloh sněhové jazyky a na horách závěje.