TÉMA

Dopravní nehody

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|

V uplynulých dvou letech zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961. Loni 455

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali o 3515 méně než v roce 2022. O 1501 meziročně stoupl počet zraněných lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla více než sedmi miliard korun.
5. 1. 2024|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Dopravní policie přes prázdniny zbystří, v plánu má několik kontrolních akcí

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech od pátku kontrolují dodržování pravidel provozu. Šéf dopravní policie slibuje, že budou hlídky na silnicích dobře vidět. Ambicí je udržet co nejnižší počet obětí prázdninového cestování. Loni zahynulo v červenci a srpnu na silnicích v Česku 74 lidí, což byl podstatně lepší výsledek než v jiných letech, kdy se obvykle držel počet obětí nad stovku.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:18|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Loňský rok byl podle policie na silnicích v Česku zřejmě druhý nejméně tragický za více než 60 let

Loňský rok byl na českých silnicích zřejmě druhý nejméně tragický za více než 60 let. Obětí nehod bylo podle předběžných údajů policie 468, o dvě méně než o rok dřív. Celoroční číslo se ale může ještě snížit kvůli výsledkům pitev lidí usmrcených při listopadových nehodách. Méně lidí než loni na silnicích v Česku zemřelo jen v roce 2020, kdy provoz tlumila epidemie koronaviru.
1. 1. 2023|

Letos zemřelo na silnicích předběžně 467 lidí. Rok by mohl být jedním z nejméně tragických v historii

V roce 2022 zahynulo při dopravních nehodách na silnicích podle předběžných údajů policie 467 lidí. Číslo ale není konečné. Nejsou v něm započítány případné oběti silvestrovských nehod, ale zároveň policisté upozornili, že by se bilance mohla naopak i zlepšit. V několika případech z listopadu by měla až pitva ukázat, zda nebyla příčina úmrtí jiná.
31. 12. 2022|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Dron ohrožoval vzlétnutí vrtulníku, který převážel těžce zraněnou po dopravní nehodě

Až osm let vězení hrozí pilotovi dronu, který si natáčel zásah u dopravní nehody ve Folmavě na Domažlicku. Bezpilotní letoun se totiž přiblížil k záchranářskému vrtulníku, který zrovna startoval se zraněnou řidičkou na palubě. Podle pilotů podobných případů přibývá v celém Česku. Přitom drony mohou ohrozit letouny i posádku.
31. 10. 2022|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|

Začíná poslední prázdninový víkend. Policie si posvítí na rychlost i mobily za volantem

Dopravní policisté v pátek zahájili dopravně-bezpečnostní akci, při které se po celém Česku zaměří mimo jiné na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, nedovolené držení mobilu nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích a zároveň plynulost provozu během posledního prázdninového víkendu. Při zahájení akce to řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:04|

Centrální dispečink odtahů by řešil průtahy při odstraňování nehod. Antimonopolní úřad ale tendr zrušil

Centrální dispečink odtahů zatím nevznikne. Antimonopolní úřad výběrové řízení vypsané Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) označil za diskriminační a zrušil ho. Přihlásil se jen Ústřední automotoklub. Tendr pak napadly dvě další asistenční služby.
11. 7. 2022|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Velikonoce provází policejní akce. Pořádek na silnicích kontrolují stovky policistů

Stovky policistů se během Velikonoc vydávají na silnice, hlídkovat budou na dálnicích i cestách mezi vesnicemi, které využívají jen místní. Celorepubliková dopravněbezpečnostní akce odstartovala na Zelený čtvrtek. Potrvá čtyři dny.
15. 4. 2022|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Silný vítr se prohnal Českem. Zemřel jeden člověk, popadané stromy zastavily vlaky

V podstatě celou republiku zasáhl v neděli silný vítr. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu, později se zmírnil na vichřici. Na Kladensku zemřel muž poté, co vítr shodil zeď průmyslové haly, další člověk je zraněný. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli od půlnoci do odpoledne k více než 2300 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům, desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Trolej spadlá ve větru zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Slovenskem a Českem. Kvůli komplikacím na Žďársku rovněž neprojela po hlavní trati z Prahy do Brna část vlaků. Provoz byl obnoven po jedné koleji v 21:30. Během noci by se měl vítr podle předpovědi meteorologů utišit.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 22:43|

Na českých silnicích loni zemřelo 470 lidí. Podle ředitele dopravní policie byl nejhorším měsícem prosinec

V Česku v loňském roce zemřelo na silnicích 470 lidí, o deset více než v roce 2020. Jde o druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1961, odkdy policie ucelené statistiky nehod sestavuje. Na tiskové konferenci o tom informovali náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 22:43|

Silnici mezi Brnem a Znojmem čeká oprava. Zabránit má častým nehodám

Sedmikilometrový úsek silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi projde opravami. Začnou nejspíš v prvních měsících nového roku. Cílem je větší bezpečnost. Na silnici, kudy projede osm tisíc aut denně, jsou nehody časté. Během prací se řidiči pravděpodobně budou muset připravit na uzavírky.
1. 1. 2022|

Po třech letech opět přibylo obětí nehod, uškodil tragický prosinec

Při dopravních nehodách v České republice loni zemřelo 468 lidí, o devět víc než o rok dřív. Tragičtější byl proti předloňsku také poslední měsíc roku. V prosinci na silnicích zemřelo 47 lidí, meziročně přibylo 15 obětí. Vyplývá to z předběžných údajů, které oznámil ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Definitivní čísla policisté zveřejní 7. ledna.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 05:08|

Při dopravní nehodě v Mexiku zemřelo 54 migrantů. V přeplněném nákladním voze se chtěli dostat do USA

Při dopravní nehodě v mexickém státě Chiapas zemřelo nejméně 54 lidí. Většina obětí byli migranti ze sousední Guatemaly.  V nákladním autě, které havarovalo na dálnici, cestovalo ve stísněných podmínkách zhruba sto lidí, kteří chtěli bez patřičných povolení překročit hranici do Spojených států. Lítost nad neštěstím vyjádřili prezidenti Mexika i Guatemaly. Přesuny migrantů směrem na sever v posledních dnech zrychlují, údajně jde o desítky autobusů denně.
10. 12. 2021|

Viníci autonehod obvykle marně hledají spolupachatele. Pocit viny je jeden z nejhorších, říká autorka knihy Zabíjím rychle

Na dokument „13 minut“, ve kterém režisér Vít Klusák rekonstruuje tragédie na silnicích, navazuje kniha nazvaná Zabíjím rychle. Nová publikace obsahuje jedenáct rozhovorů s viníky a oběťmi dopravních nehod. „Film změnil chování na silnici pro mnoho lidí. Doufám, že k tomu přispěje i tato kniha,“ uvedla její autorka Marcela Pecháčková v pořadu Události, komentáře.
3. 12. 2021|

Po krnovském obchvatu jezdí řidiči jen pár týdnů, zaznamenal už několik dopravních nehod

Už asi měsíc mohou řidiči využívat nově vybudovaný krnovský obchvat. Jen za tu dobu se tam už staly čtyři dopravní nehody, hned dvě na křižovatce s Petrovickou ulicí. Vedení města usiluje o vytvoření kruhových objezdů, aby zvýšilo bezpečnost dopravy.
8. 11. 2021|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|