Podpora Nerudové, Babiše a Pavla pro prezidentské volby je téměř vyrovnaná, ukázal průzkum pro ČT

Události: Šance prvních tří prezidentských kandidátů jsou vyrovnané (zdroj: ČT24)

Do prezidentských voleb zbývají čtyři týdny. Kdyby se konaly nyní, byla by podpora Danuše Nerudové, Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla v prvním kole téměř vyrovnaná, kolem 26 procent. Ukazují to výsledky průzkumu, který pro ČT24 zpracovaly společnosti Data Collect a Kantar CZ. Agentury sbíraly data mezi pátým a čtrnáctým prosincem. Reprezentativní vzorek čítal 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu.

Bývalé rektorce Mendelovy univerzity a ekonomce Danuši Nerudové by dalo hlas 27 procent oslovených respondentů. Oproti listopadovému šetření získala o tři a půl procentního bodu víc. Předsedovi ANO a poslanci Andreji Babišovi a bývalému šéfovi vojenského výboru NATO generálu Petru Pavlovi model shodně přisuzuje 26,5 procenta.

Prezidentské volby – volební model (v %)
Zdroj: ČT24/Kantar CZ/Data Collect

S odstupem následují senátoři Pavel Fischer s 6 procenty a Marek Hilšer se 4 procenty. Poslanci Jaroslavu Baštovi (SPD) průzkum přisuzuje 3,5 procenta a předsedovi ČMKOS Josefu Středulovi 3 procenta. Mezi dalšími kandidáty jsou bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a podnikatel Karel Diviš, kterého do souboje o prezidentský úřad vrátil po stížnosti Nejvyšší správní soud teprve 13. prosince. Zima ani Diviš nezískali více než 2 procenta. 

Průzkum zjišťoval také volební potenciál, tedy podíl všech lidí, kteří daného kandidáta zvažují. Nerudová by podle něj mohla získat až 39 procent hlasů, Pavel 37,5. Kdyby hlasovali pro Andreje Babiše všichni, kdo ho zvažují, dostal by dle šetření 32,5 procenta hlasů.

Prezidentské volby – volební potenciál (v %)
Zdroj: ČT24/Kantar CZ/Data Collect

Volební potenciál Fischera dosahuje 13,5 procenta, Hilšera 10 procent. Středula by při maximální možné podpoře získal 7,5 procenta a Bašta 6.