Téma Kandidát na prezidenta Andrej Babiš

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.

Lhůta pro napadení výsledků voleb prezidenta skončila, soud dostal stovky stížností

Úterý bylo posledním dnem, kdy mohli lidé u Nejvyššího správního soudu (NSS) zpochybnit výsledek volby prezidenta. Sedmidenní lhůta, která se počítá od vyhlášení výsledku ve Sbírce zákonů, vypršela v 16 hodin. NSS dostal v zákonné lhůtě na prezidentské volby asi 400 stížností. Většinou jde o „formulářové“ návrhy podobné obsahem i formou. Na rozhodnutí má specializovaný volební senát vždy 15 dní od doručení návrhu. V prezidentské volbě uspěl bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel, který porazil šéfa hnutí ANO a poslance Andreje Babiše.

Babišův tým se rozpadá. Končí Prchal, Bartha i Vořechovský

Dlouholetá spolupracovnice expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) Tünde Bartha a jeho mluvčí Vladimír Vořechovský ke konci února ukončí spolupráci s hnutím ANO. Marketér Marek Prchal oznámil ukončení spolupráce se šéfem hnutí ANO již ve středu. První místopředseda hnutí Karel Havlíček má za logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají.

V dopise pro Babišovou nebyl podle policie ostrý náboj. Podezřelý z odeslání zásilky je po smrti

Policie na základě znaleckých posudků objasnila případ výhružného dopisu, který před volbami hlavy státu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Na Twitteru policisté oznámili, že věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odloží, protože podezřelý zemřel. Z jejího vyjádření vyplývá, že zřejmě spáchal sebevraždu.

Projev nového prezidenta byl smířlivý, ale premiér opět otevřel rány, řekl místopředseda ANO Vondráček

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pořadu Interview ČT24 ocenil smířlivý, konstruktivní projev Petra Pavla po skončení prezidentských voleb. Do protikladu k tomu dal projev premiéra Petra Fialy (ODS), protože prý opět otevřel rány a neodpustil si poznámky o populismu a extremismu. Zároveň Vondráčka mrzí, že je narušena rovnováha ve společnosti, protože Senát, sněmovna, vláda a nyní i nový prezident jsou „jedna fronta“.

Ministerstvo financí prověří, jestli Babiš výzvou k sázení neporušil zákon

Policie obdržela několik podnětů kvůli tomu, že neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) na Twitteru pod příslibem zisku vyzval lidi, aby si vsadili na výsledek prezidentských voleb a odevzdali mu svůj hlas. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík České televizi řekl, že policie podněty předala ministerstvu financí, které se jimi bude zabývat.

Babiš si vybírá pauzu. Nyní se ukáže, zda je ANO hnutím jednoho muže, soudí Jurečka

Poražený prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že si „chce dát politický detox“ a víc o své budoucnosti řekne 8. února. Zástupci některých politických stran v pořadu Události, komentáře diskutovali o tom, co by to mohlo znamenat pro politickou scénu v Česku.

Babiš odpočívá, Nerudová měla schůzky na Mendelově univerzitě. Co dělají neúspěšní prezidentští kandidáti

Zatímco nově zvolený prezident Petr Pavel začal v pondělí řešit složení svého týmu či program, někteří neúspěšní kandidáti se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola Andrej Babiš (ANO) si od ní teď naopak chce odpočinout.

Špičky ANO proberou Babišovu prohru. Politiku opustit nechce, spekuluje se ale o jeho konci ve sněmovně

Ve finále prezidentské volby získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš téměř o jeden milion hlasů méně než budoucí hlava státu Petr Pavel a uspěl pouze ve třech ze čtrnácti krajů. I přes výraznou porážku ale i na základě většinového názoru vedení hnutí plánuje v politice zůstat. Uvnitř strany však také sílí kritika, a nejčastěji zaznívá od výrazných členů ze severu Moravy. O volbě bude začátkem února jednat předsednictvo hnutí, které by také mohlo být o poznání dramatičtější než obvykle.

Prezidentská volba nás směřuje do hlavního evropského proudu, soudí Rupnik

Výsledek prezidentských voleb v Česku je odklon od toho, co vidíme ve střední Evropě, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce politolog Sciences Po Paris Jacques Rupnik. Profesor právní filozofie a sociologie na Cardiff University Jiří Přibáň je považuje za završení parlamentních voleb v roce 2021. A ústavní expert z pražských práv Jan Kysela se domnívá, že zvolení občanského kandidáta otvírá prostor pro diskusi o ústavním postavení prezidenta republiky.
  • Předseda hnutí ANO, poslanec, předseda vlády z let 2017 až 2021.
  • Jako majitel holdingu Agrofert patřil k nejbohatším a nejvlivnějším podnikatelům v zemi. Firmu převedl do svěřenských fondů, zůstává ale zapsaný jako nepřímý skutečný majitel.
  • Do politiky se rozhodl vstoupit na podzim 2011, kdy začal kritizovat korupční prostředí v Česku, a posléze představil hnutí ANO. Po úspěchu ve volbách 2013 se stal v lednu 2014 vládní stranou a Babiš ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku, v následujících volbách usedl ve Strakově akademii jako premiér. Po volbách v roce 2021, kdy ANO těsně prohrálo, se stal opozičním poslancem.
  • V Česku je obžalovaný v kauze dotace pro areál Čapí hnízdo. Na Slovensku se soudí kvůli evidenci u československé tajné policie StB (jako agent Bureš) a tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval. 
  • Kandidátní listinu podepsalo 56 poslanců hnutí ANO.
  • Zdroj: ČTK/ČT24

ANALÝZA: Babiš ve druhém kole mobilizoval voliče v pohraničí a na Hané

Andreji Babišovi se ve volbách podařilo přesvědčit jen 41,7 procenta voličů, což mu na zisk Pražského hradu nestačilo. Jeho výsledek je horší než před pěti lety u Jiřího Drahoše a před deseti lety u Karla Schwarzenberga; Schwarzenberga sice na počet hlasů překonal, Drahoše ovšem nikoliv, a to i navzdory tomu, že ve druhém kole byla letošní volební účast rekordně vysoká. Kde se Andreji Babišovi dařilo přesvědčovat nové voliče?

Jsme svědky konce Andreje Babiše, komentuje Fiala volby. Kampaň označil za odpornou

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poblahopřál Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem republiky. Volbám podle něj předcházela nejodpornější kampaň v historii, výsledek prý svědčí o konci Andreje Babiše (ANO). Na spolupráci s Pavlem se Fiala těší, nové hlavě státu gratulují i další politici a také neúspěšní prezidentští kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer. Prezidenta republiky Miloše Zemana výsledek prezidentských voleb překvapil.

Novým prezidentem bude Petr Pavel. Andreje Babiše předstihl téměř o milion hlasů

Petr Pavel vyhrál boj o Hrad, přímo do jeho volebního štábu mu přišla pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po sečtení všech volebních okrsků náleží Pavlovi 58,3 procenta hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dosáhl na 41,7 procenta. Poté, co bylo již jasné, že zvítězil, vystoupil Pavel s děkovnou řečí a dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Děkovnou řeč pronesl také Babiš. Vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.

Pavel zvítězil i v České Čermné, kde má chalupu. Babiš v obci u Čapího hnízda

Oba kandidáti na prezidenta uspěli na místech, na něž mají vazby. Petr Pavel tak získal výraznou podporu v České Čermné na Náchodsku, kde má chalupu, a v Černoučku na Litoměřicku, kde žije. Andrej Babiš (ANO) zase bodoval v Olbramovicích, kde stojí Čapí hnízdo.

Babiš uznal porážku ve volbách a pogratuloval Pavlovi k vítězství. „Hnutí ANO jede dál,“ vzkázal

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš přijal porážku v prezidentských volbách. Zároveň poblahopřál protikandidátovi Petru Pavlovi k tomu, že se stane příštím prezidentem republiky, a vyzval ho, aby byl prezidentem všech občanů, aby vnímal jejich problémy a bojoval za zájmy Česka.

Volební místnosti se zavřely, prezidenta mohli lidé vybírat do 14 hodin

Skončilo druhé kolo volby prezidenta republiky. Volební místnosti byly v sobotu otevřené do 14 hodin, poté začalo sčítání hlasů. Novou hlavou státu se může stát buď bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, nebo bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V prvním kole zvítězil Pavel, ale oba kandidáty v prvním kole dělilo jen 23 tisíc hlasů.

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.

PŘEHLEDNĚ: Voliči v druhém kole rozhodnou o hlavě státu. Žluté lístky dostanou v místnostech

Po čtrnácti dnech se v pátek ve dvě hodiny odpoledne opět otevřely volební místnosti. V první den bude možné vhodit hlas jednomu ze dvou prezidentských kandidátů do deseti do večera. V sobotu pak od osmi ráno do dvou odpoledne. Proti prvnímu kolu se mění jedna věc – lístky lidé dostanou až ve volební místnosti.

Společnost je vyhrocená, u jiných voleb to ale bylo podobné, zaznělo v debatě novinářů a politologů

Politolog Lukáš Valeš si myslí, že se s prezidentskou volbou společnost velmi vyhrotila, kdy si vyhrožují oba tábory. Podle něj jsme to v takové míře za 33 let nezažili. Novinář Robert Čásenský naopak uvádí, že takhle rozhádanou společnost jsme měli i při volbě před pěti či deseti lety. Mrzelo ho, že všechny televizní debaty měly dost podobné aranžmá. I politoložka Anna Shavit si myslí, že se rozbroje už v moment volby uklidní – nechce také přeceňovat některá vyjádření či momenty kampaně. Novinář Karel Hvížďala připomíná, že moderátoři debat musí vyvracet mnoho lží. O finálních momentech prezidentské kampaně se debatovalo v Událostech, komentářích.

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta. Mezi prvními vybírají příští hlavu státu krajané na obou amerických kontinentech. Problém jim ovšem dělá dojíždění na konzuláty nebo ambasády. V Evropě česká diplomatická zastoupení očekávají mimořádný zájem.

Závěrečný den kampaní Pavla i Babiše se odehrál hlavně na internetu

Už v pátek se otevřou volební místnosti. Češi začnou rozhodovat o tom, kdo bude příštím prezidentem republiky. Poslední část předvolební kampaně byla v obou táborech buď zkrácená, nebo omezená. Vyostřená ale zůstala i tak. Její závěr se teď přesunul hlavně na internet. Čtvrtek trávil kandidát na hlavu státu Petr Pavel od rána většinově na poradách s volebním týmem. Část programu vyčlenil i pro rozhovory. Druhý kandidát, Andrej Babiš (ANO), do centrály za týmem dorazil kolem poledne – po natočení dalšího videa na sociální sítě.

Vylepšená aplikace: výsledky voleb na mobilu se aktualizují častěji a nově i na zamykací obrazovce

Při letošní volbě prezidenta si můžete vyzkoušet sledování průběžných výsledků sčítání hlasů přímo na ploše svého telefonu (Android) a na zamykací obrazovce iPhonu (iOS). Takzvaný widget bude průběžně zobrazovat aktuální stav sčítání a průběžné výsledky. Pro druhé kolo jsme snížili interval aktualizací na 1 minutu.

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.