Téma Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Prezident Pavel dostal rekordní pokutu za netransparentní údaje o dárcích

Prezident Petr Pavel dostal od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu šedesát tisíc korun, což je dosud nejvyšší sankce udělená úřadem fyzické osobě. Pokutu dostal za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani. Informaci magazínu Reportér potvrdil člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý. Uvedl, že v přehledu Pavlových dárců chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Podle Pavla nešlo o netransparentní, ale o chybějící údaje. Dodal, že pokud je dárce neposkytne sám, není způsob, jak je získat.

Projděte si inauguraci Petra Pavla v interaktivní mapce

Ve čtvrtek 9. března bude inaugurován zvolený prezident Petr Pavel. Ceremonii doprovodí několik akcí přístupných veřejnosti. Kam a kdy se na Hradě dostat, ukazuje interaktivní mapka.

Mynář rezignuje k 8. březnu, sdělila Vohralíková. Ovčáček zatím odchod řeší

Další lidé z kanceláře končícího prezidenta oznámili odchod. Jde o mluvčího Jiřího Ovčáčka a vedoucího Vratislava Mynáře. Ten dal výpověď ve středu. Nastupující šéfka kanceláře zvoleného prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková má k dispozici informace o rezignaci sedmi nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana.

Inaugurace bude bez zahraničních hostů, uvedla Vohralíková. Ceremoniál budou sledovat diváci i na Hradě

Inauguraci Petra Pavla budou moci sledovat návštěvníci na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí i třetím nádvoří Pražského hradu. Ve čtvrtek se kvůli organizaci posledních detailů ceremoniálu k nástupu nové hlavy státu setkala budoucí šéfka hradní kanceláře Jana Vohralíková s dosluhujícím vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem. Jednání se účastnil také šéf Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. Ceremonie se uskuteční 9. března od 14 hodin.

Petr Pavel je definitivně zvoleným prezidentem, potvrdil to Nejvyšší správní soud

Někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel je s konečnou platností vítězem prezidentských voleb, Nejvyšší správní soud (NSS) už rozhodl o všech volebních stížnostech. Napravil jen dílčí chyby volebních komisí, Pavlovo vítězství nad Andrejem Babišem (ANO) je nyní výraznější. Rozdíl mezi oběma kandidáty v druhém kole se zvýšil o 298 hlasů na celkových 959 403 hlasů, oznámil v úterý soud v tiskové zprávě.

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.

Vohralíková získala od Mynáře informace o prezidentské kanceláři, závěrečný protokol NKÚ ale nedostala

Budoucí kancléřka prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková dostala od dosluhujícího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře informace o organizační struktuře kanceláře, o tabulkových místech, protokoly k zábranám u Pražského hradu či průběžné zprávy z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Schůzka trvala zhruba hodinu.

Karlovarskému kraji chybí vysoké školy, řekl Pavel. O zdravotnictví chce jednat se Steinmeierem

Vzdělávání, dopravní napojení a zdravotní péči označil zvolený prezident Petr Pavel za nejčastější problémy, se kterými se setkával při své dvoudenní návštěvě Karlovarského kraje. To budou také hlavní okruhy, o kterých chce později jednat s vládou Petra Fialy (ODS) a jednotlivými ministry. O možnostech přeshraniční spolupráce ve zdravotní péči chce hovořit také s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Vohralíková a Mynář řešili seznam hostů na inauguraci i bezpečnostní opatření. Pavel se sešel s Bartošem

Budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková v úterý s dosluhujícím protějškem Vratislavem Mynářem a šéfem sněmovní kanceláře Martinem Plíškem řešila seznam hostů na březnovou inauguraci nového prezidenta Petra Pavla či bezpečnostní opatření. Mynář předal Vohralíkové představu o inauguraci, podoba podle něj záleží na nové administrativě. Pavel se sešel v ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), aby spolu probrali situaci v regionech i otázku digitalizace.

Pavel odtajňuje členy hradního týmu. Diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede pod novým prezidentem Petrem Pavlem klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Post ředitele protokolu obsadí dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Informovala o tom Markéta Řeháková, manažerka komunikace zvoleného prezidenta.
  • Armádní generál ve výslužbě, v letech 2015 až 2018 byl předsedou Vojenského výboru NATO.
  • Prošel řadou velitelských pozic, od července 2012 do dubna 2015 působil jako náčelník Generálního štábu Armády ČR.
  • Rodák z Plané u Mariánských Lázní studoval na vojenském gymnáziu v Opavě, poté pokračoval na Vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, kde se orientoval na průzkum a výsadkové jednotky.
  • Po studiu nastoupil do Prostějova k výsadkovému pluku zvláštního určení; tehdy vstoupil do KSČ, což dnes označuje za chybu.
  • Jeho kandidaturu podpořilo podpisem přes 81 tisíc občanů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24

Převzetí prezidentského úřadu se podle Bartoška učíme. Neočekávám žádné drama, řekl Feranec

Poprvé od voleb se sešli končící prezident Miloš Zeman a nově zvolený prezident Petr Pavel. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda poslanců hnutí ANO Milan Feranec doufají, že převzetí Hradu proběhne standardní cestou. Podle Bartoška je ale bezpečnostní audit, jak o něm mluvil Pavel, na místě. Feranec si myslí, že Pavel má konat, až nastoupí do úřadu. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.

Věcné a vstřícné, zhodnotil Pavel jednání se Zemanem. Probrali volby i fungování hradní kanceláře

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkali. Pavel přijel na lánský zámek, kde Zeman v posledních letech tráví mnoho času. Mluvili o tom, co obnáší role prezidenta, probrali ale i výhrady, které Pavel už dříve vznesl k fungování hradní kanceláře. Zvolený prezident se ujme funkce v první polovině března.

Ředitel ochranky prezidenta Baláž požádal o ukončení služebního poměru

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž požádal o propuštění ze služebního poměru ke konci dubna. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila následně policie na Twitteru. Nově zvolený prezident Petr Pavel podle médií už dříve odmítl, aby ho střežila prezidentská ochranka, a to údajně právě kvůli propojení Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Lhůta pro napadení výsledků voleb prezidenta skončila, soud dostal stovky stížností

Úterý bylo posledním dnem, kdy mohli lidé u Nejvyššího správního soudu (NSS) zpochybnit výsledek volby prezidenta. Sedmidenní lhůta, která se počítá od vyhlášení výsledku ve Sbírce zákonů, vypršela v 16 hodin. NSS dostal v zákonné lhůtě na prezidentské volby asi 400 stížností. Většinou jde o „formulářové“ návrhy podobné obsahem i formou. Na rozhodnutí má specializovaný volební senát vždy 15 dní od doručení návrhu. V prezidentské volbě uspěl bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel, který porazil šéfa hnutí ANO a poslance Andreje Babiše.

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.

Pavel a Zeman se sejdou 13. února. Kontroly hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení

Prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel se sejdou v pondělí 13. února dopoledne na zámku v Lánech. Pavel to řekl na tiskové konferenci. Uvedl, že stávající hlavě státu nabídl termín, který Zeman akceptoval. Zmínil také, že kontroly  hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení. Nově zvolený prezident také na brífinku obhajoval telefonát na Tchaj-wan. Jeho obsah prý dopředu konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Pavel se sešel s šéfem NKÚ i s policejním prezidentem. Na Hrad si bere generála Hasalu

Náčelníkem vojenské kanceláře prezidenta Petra Pavla bude brigádní generál Radek Hasala. Na jeho jmenování se budoucí hlava státu dohodla s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, uvedly Lidovky.cz. Pavel se ve čtvrtek odpoledne sešel s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou. Mluvili o auditu v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Ten podle Kaly není reálné stihnout do inaugurace. S policejním prezidentem Martinem Vondráškem Pavel probral svou budoucí ochranu i bezpečnostní kontroly u vstupu na Hrad.

Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku

O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.

Pavel se chce sejít s ministry, hlavně těmi, k jejichž práci má výhrady. Opozice se mu připomene dopisem

S ministry se chce začít po své inauguraci scházet zvolený prezident Petr Pavel. Domnívá se, že dokáže hovořit s veřejností o nepopulárních krocích, které by vláda měla učinit, jako je důchodová reforma. Členové vlády dali již najevo, že jsou připraveni nové hlavě státu své plány předestřít. Sejít s Pavlem by se chtěli i opoziční politici. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO se na něj obrátí dopisem.

„Návrat k normálu.“ Pavel se sešel s nejvyššími představiteli vlády a parlamentu

Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku, řekl nově zvolený prezident Petr Pavel po středečním setkání s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel také uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku. Nejvyšší ústavní činitelé budou kroky podle něho konzultovat. O schůzku s novou hlavou státu stojí i další ministři.

Ukrajina si zaslouží po válce vstoupit do NATO, řekl Pavel stanici BBC

Ukrajina si zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO. V rozhovoru se stanicí BBC to řekl zvolený prezident Petr Pavel. Ukrajinská armáda bude podle něj po válce nejzkušenější v Evropě. Pavel v rozhovoru zopakoval svou podporu zbrojním dodávkám Kyjevu a jako tabu nevnímá ani poskytnutí bojových letounů. V dalším rozhovoru, pro deník Financial Times, rovněž hovořil o tom, že by se podle něj Evropská unie měla zbavit iluzí o Číně, která není „kompatibilní se západními demokraciemi.“

Projev nového prezidenta byl smířlivý, ale premiér opět otevřel rány, řekl místopředseda ANO Vondráček

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pořadu Interview ČT24 ocenil smířlivý, konstruktivní projev Petra Pavla po skončení prezidentských voleb. Do protikladu k tomu dal projev premiéra Petra Fialy (ODS), protože prý opět otevřel rány a neodpustil si poznámky o populismu a extremismu. Zároveň Vondráčka mrzí, že je narušena rovnováha ve společnosti, protože Senát, sněmovna, vláda a nyní i nový prezident jsou „jedna fronta“.

Pavel se setkal s poradcem pro národní bezpečnost a ministrem vnitra. Úřadovat bude zatím v Hrzánském paláci

Zvolený prezident Petr Pavel pokračuje v naplánovaných schůzkách. Odpoledne se setkal s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Na středu pak má v plánu setkání s nejvyššími ústavními činiteli – předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Až do březnové inaugurace bude Petr Pavel úřadovat ve vládním Hrzánském paláci, který je v blízkosti Pražského hradu.

Babiš si vybírá pauzu. Nyní se ukáže, zda je ANO hnutím jednoho muže, soudí Jurečka

Poražený prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že si „chce dát politický detox“ a víc o své budoucnosti řekne 8. února. Zástupci některých politických stran v pořadu Události, komentáře diskutovali o tom, co by to mohlo znamenat pro politickou scénu v Česku.