Pavel se chce sejít s ministry, hlavně těmi, k jejichž práci má výhrady. Opozice se mu připomene dopisem

UDÁLOSTI: Po své inauguraci plánuje Petr Pavel sejít se s jednotlivými ministry (zdroj: ČT24)

S ministry se chce začít po své inauguraci scházet zvolený prezident Petr Pavel. Domnívá se, že dokáže hovořit s veřejností o nepopulárních krocích, které by vláda měla učinit, jako je důchodová reforma. Členové vlády dali již najevo, že jsou připraveni nové hlavě státu své plány předestřít. Sejít s Pavlem by se chtěli i opoziční politici. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO se na něj obrátí dopisem.

Petr Pavel by se chtěl po inauguraci sejít zejména s těmi ministry, k jejichž práci má výhrady. „Tam, kde jsou největší problémy, chtěl bych od ministrů slyšet, jak na ně budou reagovat,“ předeslal. V předvolební kampani kritizoval třeba vládní pomoc s vysokými cenami energií.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ujistil, že je připraven kroky kabinetu před novým prezidentem obhajovat. „Budu ho informovat také o tom, proč jsme se rozhodli jít tou cestou, kterou jsme se vydali, přes to všechno, že nám byly jak ze strany opozice, tak ze strany některých rádobyodborníků nabízeny jiné varianty,“ uvedl.

S tím, že představí svoji dosavadní práci a plány do budoucna nově zvolené hlavě státu, počítají i další ministři. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se zmínil o plánech na podporu mladých lékařů a zlepšení dostupnosti lékařské péče v regionech. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) doufá, že by prezident mohl jeho resortu i pomoci. „Pokud by prezident měl možnost se za ty projekty postavit, tak by to bylo velmi užitečné,“ podotkl.

Pavel ostatně dal najevo, že je ochoten kromě kritiky kroků, které se mu nebudou líbit, vládě pomoci při vysvětlování nepopulárních úspor a reforem. „Mělo by být rolí prezidenta, že věci, které nejsou populární, veřejnosti se těžko vstřebávají a některým politickým stranám se těžko přinášejí, protože jim to ubere body, by měl vysvětlovat,“ domnívá se.

Prezident republiky má právo podle ústavy nejen vyžadovat informace od jednotlivých ministrů, zároveň může kdykoli přijít na zasedání celé vlády. Petr Pavel připustil, že by mohl kabinet navštěvovat při projednávání některých důležitých zákonů.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) řekl ČT, že by rád zorganizoval jednání členů vlády se zvoleným prezidentem ještě před inaugurací – tedy během února. Představuje si, že by to mohlo být výjezdní zasedání v některém kraji, ke kterému by se Pavel připojil.

S tím ale kabinet nejspíše nepochodí, nový prezident již naznačil, že nemá čas. „Asi to nechám až po inauguraci. Přece jenom pět týdnů do inaugurace není nafukovacích, a už takhle tam máme hodně aktivit,“ upozornil. 

Nově zvolený prezident už dříve avizoval, že bude chtít komunikovat také s opozicí. Její zástupci zatím nedostali žádné pozvání na schůzku. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se proto chce připomenout.

„Připravujeme dopis pro pana prezidenta, chceme mu tam vyjádřit všechny problémy, které jako opozice vidíme. Budu ráda, když nás pozve na schůzku,“ podotkla. Dopis by mohl odejít během týdne. Akcentovat v něm politici ANO budou hlavně ekonomické a sociální problémy.