Inaugurace bude bez zahraničních hostů, uvedla Vohralíková. Ceremoniál budou sledovat diváci i na Hradě

Události: Přípravy na inauguraci Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Inauguraci Petra Pavla budou moci sledovat návštěvníci na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí i třetím nádvoří Pražského hradu. Ve čtvrtek se kvůli organizaci posledních detailů ceremoniálu k nástupu nové hlavy státu setkala budoucí šéfka hradní kanceláře Jana Vohralíková s dosluhujícím vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem. Jednání se účastnil také šéf Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. Ceremonie se uskuteční 9. března od 14 hodin.

Čtvrteční schůzka byla ohledně plánování inaugurace závěrečná. Řešily na ní poslední detaily technického rázu proto, aby byly do konce tohoto týdne zaslány pozvánky hostům. Plánovaný ceremoniál ve Vladislavském sálu v rámci společné schůze obou komor parlamentu 9. března začne od dvou hodin odpoledne. 

Vohralíková upřesnila, že na inauguraci nepřijedou zahraniční hosté. „Vzhledem k dalším zahraničním návštěvám pana prezidenta to bude otázka pouze lidí z České republiky,“ řekla. 

Mynář s Vohralíkovou mimo jiné řešili možné bezpečnostní kontroly pro návštěvníky, kteří budou v prostorách Pražského hradu sledovat společnou schůzi obou komor parlamentu, během které Petr Pavel složí prezidentský slib. Podle Mynáře budou kvůli bezpečnosti zachovány pro vstup do areálu Pražského hradu všechny dosud funkční rámy.  

Brífink k přípravě inaugurace nového prezidenta (zdroj: ČT24)

Na programu během dne inaugurace je také oběd prezidentských párů ve dvanáct hodin. Po jedné hodině pak budou do Vladislavského sálu přicházet poslanci, senátoři, ministři a další pozvaní hosté. Z 850 jich dvě stě bude z okruhu Petra Pavla.

Ve dvě hodiny odpoledne poté začne společná schůze obou komor parlamentu. Ta by měla trvat přibližně padesát minut, načež se hosté společně s novým prezidentem přesunou do Španělského sálu. Mezitím nově zvolená hlava státu pozdraví veřejnost z balkonu předtím, než položí květiny u sochy Tomáše Gariggua Masaryka na Hradčanském náměstí.  

Již dříve zaznělo, že se počítá s účastí asi osmi set hostů ve Vladislavském sále, na následnou číši vína ve Španělském sále by mohly dorazit až tři tisíce lidí. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu na Twitteru uvedla, že podepisuje 850 pozvánek. „Nebyli zváni úplně všichni rektoři a další, takže určitě nechceme, aby se navazovalo na úplně všechno, co bylo zvykem za období Miloše Zemana,“ komentovala přípravu. 

Součástí programu bude také v šest hodin děkovná bohoslužba Te Deum v katedrále sv. Víta. Zazní také jednadvacet salv na počest nové hlavy státu.