TÉMA

Hradčanské náměstí

„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici

Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|

Kontroly na Pražském hradě se změní. Jasno má být koncem příštího týdne

Otevřený, čistší, možná s novými cestami a bez některých plotů. To jsou první představy architekta Josefa Pleskota o možných úpravách areálu Pražského hradu. Architekt už má za sebou úvodní jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Shodují se třeba v tom, že Hrad má být středem Česka, a je také nutná změna současných bezpečnostních kontrol. Podle zjištění ČT se nynější opatření mají změnit.
9. 4. 2023|

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci

Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.
8. 3. 2023|

Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.
6. 3. 2023|

Inaugurace bude bez zahraničních hostů, uvedla Vohralíková. Ceremoniál budou sledovat diváci i na Hradě

Inauguraci Petra Pavla budou moci sledovat návštěvníci na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí i třetím nádvoří Pražského hradu. Ve čtvrtek se kvůli organizaci posledních detailů ceremoniálu k nástupu nové hlavy státu setkala budoucí šéfka hradní kanceláře Jana Vohralíková s dosluhujícím vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem. Jednání se účastnil také šéf Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. Ceremonie se uskuteční 9. března od 14 hodin.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:01|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Za telefonát o možné bombě na pražském Hradčanském náměstí má šéf Kverulanta podmínku

Za telefonát na městskou policii oznamující možnou bombu ve vracích dodávek zaparkovaných na Hradčanském náměstí v Praze potvrdil odvolací soud řediteli organizace Kverulant Vojtěchu Razimovi šestiměsíční podmíněný trest. Zamítl mužovo odvolání a odsoudil ho za šíření poplašné zprávy. Razima vinu odmítá. Novinářům po skončení jednání řekl, že měl oprávněný důvod se domnívat, že jsou auta nebezpečná.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 12:52|