Kontroly na Pražském hradě se změní. Jasno má být koncem příštího týdne

Události: Kontroly na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Otevřený, čistší, možná s novými cestami a bez některých plotů. To jsou první představy architekta Josefa Pleskota o možných úpravách areálu Pražského hradu. Architekt už má za sebou úvodní jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Shodují se třeba v tom, že Hrad má být středem Česka, a je také nutná změna současných bezpečnostních kontrol. Podle zjištění ČT se nynější opatření mají změnit.

„To je přece naprosto nedůstojná záležitost – masy lidí, kteří stojí do poloviny Hradčanského náměstí. Je to součástí města a my musíme dosáhnout toho, aby byl Hrad volně průchozí,“ uvedl architekt. Pleskot už má své vize, jak Pražský hrad oživit, mluví například o nových návštěvnických centrech nebo místech setkávání. 

Jisté je, že se změní bezpečnostní kontroly, podrobnosti změny ale zatím nejsou známé. Už ve středu se však hlava státu sešla s policejním prezidentem Martinem Vondráškem. „Můžeme potvrdit, že bezpečnostní opatření jsme projednávali tento týden. O výsledku těchto jednání budeme informovat,“ uvedla mluvčí prezidenta Eva Hromádková. 

Ještě v průběhu příštího týdne bude Hrad s policií řešit technické parametry změn v bezpečnostních opatřeních. Jejich samotná povaha, tedy i taková, kterou policie doporučila, by ale měla zůstat.

„Nepředpokládáme, že by se během příštího týdne ty závěry ze společné schůzky nějak měnily, pouze o nich budeme informovat i oficiální cestou Kancelář prezidenta republiky,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán. 

Namátkové kontroly i rámy

Možnou podobu opatření před měsícem nastínil ministr vnitra. „Ta barikáda hned na vstupu by měla zmizet. Je možné, že někde rámy při vstupu už přímo na nádvoří můžou v nějaké formě zůstat, můžou být namátkové kontroly. Zase si nemůžeme dovolit objekt, který je sídelním objektem prezidenta České republiky nechat zcela bez kontrol,“ podotkl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Jestli tak mají vypadat i po finální analýze, ale nyní potvrdit nechtěl. Změny oznámí Hrad a policie zřejmě koncem příštího týdne.

Kontroly na Pražském hradě návštěvníci podstupují už skoro sedm let, policie je zavedla kvůli sérii teroristických útoků v Evropě. Později čelily kritice. Opakovaně k jejich zrušení vyzývala například dvojice zákonodárců senátor Jiří Růžička (za TOP 09) a poslanec Jan Lacina (STAN).

Na začátku minulého roku zadal revizi opatření i ministr vnitra. Vypukla ale válka na Ukrajině a policie změny nedoporučila. Stejně jako naposled loni na podzim, kdy o zmírnění bezpečnostních opatření požádal i dosluhující prezident Miloš Zeman.