Převzetí prezidentského úřadu se podle Bartoška učíme. Neočekávám žádné drama, řekl Feranec

Události, komentáře: Převzetí kanceláře prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Poprvé od voleb se sešli končící prezident Miloš Zeman a nově zvolený prezident Petr Pavel. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda poslanců hnutí ANO Milan Feranec doufají, že převzetí Hradu proběhne standardní cestou. Podle Bartoška je ale bezpečnostní audit, jak o něm mluvil Pavel, na místě. Feranec si myslí, že Pavel má konat, až nastoupí do úřadu. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.

„Já si myslím, že se jednalo o standardní schůzku, kde se domluvily určité podrobnosti kolem nástupu do funkce, takových předávání funkcí máme hodně, neočekávám žádné drama kolem toho,“ prohlásil Feranec. 

Bartošek je také rád, že se schůzka uskutečnila v klidu. „My se učíme kultivovat politické prostředí. Já jsem rád, že se učíme předávat moc v zemi,“ sdělil. 

Pavel po svém zvolení vyjadřuje nedůvěru vůči současnému vedení Hradu. Avizuje hloubkové audity a kontroly NKÚ v kanceláři prezidenta. „Mě to vůbec nepřekvapuje, ta ostražitost je na místě: Kancléř, který nedokázal získat prověrku za celých deset let. Který si jen tak půjčil hradní stan. Ona slavná zabijačka v době covidu. A zjišťujeme, kdo měl přístup k materiálům, které byly ve stupni utajení. Audit minimálně z oblasti bezpečnosti je zcela na místě,“ míní Bartošek. Zemana označil za monarchu, a nikoliv demokratického prezidenta.

„Pan kolega smíchal zabijačku, skartaci a nevím co všechno. Z mého pohledu nebylo asi nejšťastnější oznámení o trestních oznámeních, ale beru to, že se to stalo. Dal si týden volno, dnes proběhla standardní schůzka,“ zopakoval Feranec. Nevidí důvod, proč by převzetí Kanceláře republiky takto neprobíhalo i nadále. Pokud bude chtít Pavel na Hradě ve své funkci prověřovat, tak je to podle Ferance jeho právo.  

Jak se předává a přebírá Hrad?

Bývalý kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé uvedl na pravou míru, že se nepředává moc, ale úřad. „Prezident republiky má jen pravomoci, které mu dává ústava,“ upozornil. „Úřad se musí předat. Je to organizační složka s vlastní rozpočtovou kapitolou státního rozpočtu,“ vysvětlil Mathé s tím, že se jedná o účty, personálie, korespondenci, mezi kterou patří i žádosti o milost a podobně. „Záleží hodně na tom, aby to proběhlo hladce,“ dodal.

Myslí si, že to měl být Zeman, který měl schůzku s Pavlem iniciovat a pozvat ho na Hrad. 

Interview ČT24: Ivo Mathé (zdroj: ČT24)

Mathé zároveň řekl, že je nyní výhodou, že se s velkým předstihem ví, kdo je nastupující prezident a kdo bude novou kancléřkou. Stane se jí kancléřka Senátu Jana Vohralíková. „Je zkušená žena, je-li teď vedoucí kanceláře Senátu, a to je tedy dokonalá příprava. Ona jistě dobře ví, na co si má dát pozor. Má všechny vlastnosti k tomu, aby se toho zhostila dobře,“ poznamenal bývalý kancléř.  

Mathé doporučil nové hradní kancléřce, aby si obstarala spolu se svými spolupracovníky prověrky pro styk s utajovanými skutečnostmi. „Je to docela důležité, tým u Miloše Zemana to neměl. V kanceláři musí být lidé, kteří mají možnost i mimo prezidenta studovat tyto tajné materiály, kterých je poměrně hodně. Když nejsou, tak prezident se nemá s kým poradit,“ vysvětlil Mathé. 

Právě Zemanův hradní tým a jeho práci nehodnotí Mathé příliš kladně. „Prezidentská kancelář má takhle zanedbaný management vůči třeba Lesní správě Lány. Nesvědčí to opravdu o ničem dobrém,“ míní bývalý kancléř. Současný hradní tým označil za Zemanův fanklub.

Velkou aktivitu Pavla po jeho zvolení na druhé straně nehodnotí kriticky. Podle něj je průkopníkem ve všem. „Prostě do toho šel, jak on usoudil, že je to vhodné, a asi je to jedna z možností. Nebyl předsedou parlamentu, nebyl předsedou vlády. Je to samozřejmě namáhavé. Musíme si ale říct, že jemu volají z Tchaj-wanu, on se stal také trochu objektem zahraničního zájmu, ne že by to vyprovokoval sám,“ zhodnotil.

V případě vlastní inaugurace může Pavel ovlivnit podle Mathého její průběh, přestože jde o spolupráci obou parlamentních komor a Kanceláře prezidenta republiky. Považoval by za logické, že se jí zúčastní Zeman.

„Protokolární zvyklostí je také, že nově zvolený prezident při své inauguraci oslovuje své předchůdce vážený pane prezidente, a to je určitá tradice,“ doplnil sněmovní kancléř Martin Plíšek.

Zmínil také, že prezident složí slib bez výhrad a musí ho složit do rukou předsedy Senátu. Nesmí se podle něj zapomenout ani na takové detaily jako slavnostní vyhotovení ústavy, text slibu nebo například pero, které prezident použije.