Věcné a vstřícné, zhodnotil Pavel jednání se Zemanem. Probrali volby i fungování hradní kanceláře

Brífink Petra Pavla po jednání s Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkali. Pavel přijel na lánský zámek, kde Zeman v posledních letech tráví mnoho času. Mluvili o tom, co obnáší role prezidenta, probrali ale i výhrady, které Pavel už dříve vznesl k fungování hradní kanceláře. Zvolený prezident se ujme funkce v první polovině března.

Petr Pavel přijel do Lán po tři čtvrtě na jedenáct dopoledne. Přivítal ho ředitel hradního odboru protokolu Vladimír Kruliš, s nímž pak Pavel odešel do zámku, který slouží jako prezidentské letní sídlo. S Milošem Zemanem hovořil v Hudebním salonu.

Po asi hodinovém jednání mluvil Pavel s novináři v prostorách lánského zámku. Řekl, že Zeman chtěl hovořit zejména o tom, jak dopadly volby, a o roli a pravomocích hlavy státu. Kromě toho se také vyjádřil k výhradám, které má Pavel k fungování prezidentské kanceláře. Zeman podle Pavla souhlasil s tím, že mu poskytne protokol Nejvyššího kontrolního úřadu ohledně hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je audit dobrý způsob, jak nastoupit do úřadu s čistým štítem. „Je samozřejmě jeho právem si udělat jakoukoliv kontrolu, jakýkoliv audit. Dokonce si myslím, že to je i záhodno. Určitě když se takto střídá moc, tak by si měl každý nový prezident nebo každý vysoký ústavní činitel udělat v tom pořádek,“ vysvětlila.

Události: Zvolený prezident Pavel se sešel s končící hlavou státu Zemanem (zdroj: ČT24)

Pavel také pozval Zemana na svou inauguraci, která je plánovaná na 9. březen. Tlumočil mu rovněž přání své ženy setkat se se současnou první dámou Ivanou Zemanovou – prezident slíbil, že to své manželce vyřídí. Celkově pak budoucí prezident označil jednání za věcné a vstřícné.

Miloš Zeman a Petr Pavel se v minulosti opakovaně setkávali, ale to bylo v době, kdy byl Pavel náčelníkem armádního generálního štábu. Zeman svého zvoleného nástupce například povýšil do hodnosti armádního generála. Jako dva prezidenti – úřadující a zvolený – se nyní sešli poprvé.

Zvolený prezident plánuje zahraniční cesty

Pavel kromě témat prezidentské schůzky také zmínil, že se při bezpečnostní konferenci v Mnichově v pátek a sobotu sejde například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo prezidentem Litvy Gitanasem Nausédou. Další schůzky jsou ještě v jednání. Chce mimo jiné apelovat na rychlou vojenskou pomoc Ukrajině napadené Ruskem.

„Je dobře, že se Petr Pavel zúčastní Mnichovské bezpečnostní konference, bude mít možnost navázat kontakty s řadou účastníků, a to si myslím, že je z hlediska budoucnosti určitě výhodné,“ hodnotí jeho rozhodnutí premiér Petr Fiala (ODS).

Do konce března pravděpodobně nastupující prezident navštíví Slovensko a prezidentku Zuzanu Čaputovou, setká se také s polským prezidentem Andrzejem Dudou a německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Hlavy okolních států Pavel na inauguraci zvát nebude.

Mimo to plánuje ve středu a ve čtvrtek cestu do Karlovarského kraje, kde se chce setkat s vedením kraje a měst a zavítat do škol, firem či se setkat se zástupci neziskových organizací. Zajímá ho, jak krize dopadá na občany kraje a jak ti vnímají vládní opatření. Obecně chce hovořit také o hlavních problémech kraje, například o nedostatku škol, dostupnosti zdravotní péče či možnosti kulturního a sportovního vyžití.

Zájem zvoleného prezidenta o potíže jednotlivých krajů může podle komentátora Listů Petra Eichlera být pro regiony prospěšný. „Podle mě je to nesmírně důležité. Otázka je, do jaké míry může prezident z titulu své funkce s těmi problémy něco udělat a do jaké míry to může udělat podle svého politického přesvědčení,“ řekl ve vysílání ČT24.

Pavel musel schůzku navrhnout

Domluva na schůzce Pavla a Zemana byla komplikovaná. „Očekával jsem, že aktuálně sloužící prezident a jeho kancelář navrhne termín. Když k tomu nedošlo, tak jsme termín navrhli my a prezident Zeman ten termín přijal,“ uvedl Pavel předminulý pátek.

Zeman avizoval, že s Pavlem bude chtít v Lánech mluvit o prezidentském údělu. Pavel na setkání mířil s očekáváním, „že se dotkneme všeho, co bude souviset s předáváním funkce“. 

Pavel zatím úřaduje v Hrzánském paláci, který mu poskytla vláda, které jinak palác slouží zejména jako záložní prostor za Strakovu akademii. Na Pražský hrad by se měl se svými lidmi přemístit 9. března, tedy v den inaugurace.

Budoucí šéfka hradní kanceláře Jana Vohralíková se již na počátku února setkala s nynějším vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem, aby se domluvili na předání úřadu i na podrobnostech inaugurace. Mynář, který ji bude organizovat, ujistil, že Pavlovi budou všechny složky a odbory hradní struktury plně k dispozici.

Po volbách již podalo mnoho zaměstnanců Hradu výpověď. Skončí například prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský, šéf protokolu Vladimír Kruliš, až novému vedení nabídne svoji rezignaci vedoucí administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák. O uvolnění ze služebního poměru požádal i ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Martin Baláž.