Novák z prezidentské kanceláře nabídne rezignaci, Kruliš a Hlinovský dali výpověď

Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na tuto funkci. V samotné kanceláři chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, kde nedávno vyhrál výběrové řízení, oznámil v pátek. Potvrdil tak informace Hospodářských novin. Podle Deníku N v hradní kanceláři podali na konci ledna výpověď hradní protokolář Vladimír Kruliš a ředitel prezidentova sekretariátu Jaroslav Hlinovský.

„S novým vedením je přirozené, že člověk nabídne rezignaci na funkci. To neznamená odchod z kanceláře prezidenta, místo zde jsem si odpracoval,“ je přesvědčený Novák, který v prezidentské kanceláři pracoval v době mandátu všech tří českých prezidentů.

Zvolený prezident Petr Pavel si chce s sebou na Pražský hrad přivést svůj tým. Šéfkou kanceláře se stane Jana Vohralíková, která nahradí dosavadního vedoucího Vratislava Mynáře. Do čela poradců se postaví Tomáš Richter, vojenskou kancelář povede Radek Hasala. Osobního tajemníka Pavlovi v době kampaně dělal Radko Hokovský, který by v podobné pozici měl působit i na Hradě.

Jan Novák
Zdroj: Václav Krumphanzl/ČTK

Nahradit by tak mohl Hlinovského, který vede sekretariát prezidenta Miloše Zemana. Podle Deníku N již Hlinovský podal výpověď, stejně jako Kruliš. „Nastupující prezident republiky má právo vybrat si svůj tým, tuto pozici chce obsadit sám, považuji tedy tento přístup za samozřejmý,“ sdělil serveru šéf protokolu Kruliš, který by mohl podle spekulací odejít do České národní banky na pozici vedoucího kanceláře.

Pavlova mluvčí chce změnit komunikaci Hradu

Mluvčí zvoleného prezidenta Markéta Řeháková v pátek řekla CNN Prima NEWS, že počítá se změnou struktury hradního odboru komunikace, aby odpovídala stylu Petra Pavla.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Současná struktura je velmi konzervativní, absolutně postrádá audiovizuální oddělení či tým, který by spravoval sociální sítě. To bude určitě jedna z mých priorit,“ avizovala mluvčí. Na Hradě by chtěla spolupracovat s některým z youtuberů, který by politická témata zpřístupňoval mladým lidem.

Jaroslav Hlinovský
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Portálu DVTV řekla, že se ve čtvrtek setkala se současným mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem. Mimo jiné jí nabídl, že může převzít jeho twitterový účet. Řeháková zatím s Pavlem neřešila, zda by o to měli zájem.