„Návrat k normálu.“ Pavel se sešel s nejvyššími představiteli vlády a parlamentu

Brífink po setkání Pavla s ústavními činiteli (zdroj: ČT24)

Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku, řekl nově zvolený prezident Petr Pavel po středečním setkání s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel také uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku. Nejvyšší ústavní činitelé budou kroky podle něho konzultovat. O schůzku s novou hlavou státu stojí i další ministři.

„Všichni si uvědomujeme, že jsme díky voličům získali šanci znovu spolu komunikovat, a jsme za to vděční,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Pavel podotkl, že taková setkání jsou návratem k normálu. „Je to něco, co bychom neměli považovat za něco výjimečného, ale naprosto standardního,“ uvedl Pavel s tím, že v kontaktu jsou i jejich týmy a jsou připraveni koordinovat aktivity týkající se nejen domácí, ale i zahraniční politiky. 

„Četnost setkání bude primárně přibližně jednou za čtvrt roku v tomto složení. Pokud bude situace vyžadovat, tak i častěji,“ řekl Pavel po více než hodinu a půl trvajícím jednání. Zvolený prezident také slíbil, že vystoupí i ve sněmovně při projednávání důležitých zákonů a pomůže najít shodu vládní koalice a opozičních stran. „Vyvinu všechno úsilí, abych nějaký kompromis pomohl dojednat,“ uvedl Pavel. Zopakoval, že je připraven komunikovat s každým, kdo chce hledat řešení.

Rozdělení rolí i koordinace cest

Premiér Fiala uvedl, že jednali i o rozdělení rolí, o koordinaci zahraničních cest a „určitých důrazech, které budeme v zahraniční politice jako Česká republika mít“. Sladění mezi vládou, Senátem a sněmovnou se podle něho dařilo. „Velmi se těším na to, že takovouto shodu budeme mít i s prezidentem,“ řekl premiér.

„Nejdůležitějším výstupem je, že dochází k zásadní změně. Budeme mít zanedlouho prezidenta, který skutečně chce dělat svoji práci naplno a který je ochotný komunikovat s dalšími ústavními činiteli,“ řekl v pořadu Události, komentáře předseda Senátu Vystrčil.

Vrcholní ústavní činitelé se podle něj dohodli, že budou lépe koordinovat podporu strukturálně slabých regionů i zahraniční politiku. Věnovat se budou například dubnovému setkání předsedů komor parlamentů členských a kandidátských zemí Evropské unie v Praze.

Podle Vystrčila se nejvyšší ústavní činitelé dohodli, že se budou informovat o základních směrech a základních krocích na poli zahraniční politiky. Pokud by v nich nebyla shoda, tak proberou možná řešení.

„Rozhodně není mým cílem dělat jakkoli samostatnou zahraniční politiku, protože především zahraniční politiku vnímám jako oblast, ve které bychom měli hovořit jedním jazykem,“ zdůraznil Pavel.

Pavel také očekává, že mu končící prezident Miloš Zeman nabídne termín pro vzájemné jednání. „Iniciovat setkání k převzetí kanceláře a funkce by podle mého názoru měla stávající hlava státu a stále ještě sloužící kancelář. Já mohu mít návrhy, představu, ale bez stávajícího prezidenta to nedává smysl. Jsem připraven k jednání, ale očekával bych, že mi stávající prezident navrhne termín,“ uvedl Pavel. 

Inaugurace

Pekarová Adamová také informovala, že společná schůze sněmovny a Senátu k inauguraci Petra Pavla se uskuteční 9. března od 14 hodin. Společná schůze bude moci být podle šéfky sněmovny svolána po 21. únoru, což je nejzazší termín, do kterého má Nejvyšší správní soud dořešit případné stížnosti na průběh a výsledky prezidentských voleb. Pekarová Adamová předpokládá, že inaugurační schůzi bude moci svolat 25., nebo 26. února.

Pavel uvedl, že příprava jeho inaugurace bude koordinována mezi parlamentem a Hradem, stejně jako to, kdo bude pozván. Pozvánku dostane 281 poslanců a senátorů či zástupci vlády nebo diplomatického sboru. Ve hře je podle Pavla i možnost pozvat zahraniční představitele. Pavlovi přijela v sobotu osobně pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Premiér označil za „naprosto nepřijatelné“, že by na inauguraci „chyběl kdokoli, kdo má důvěru občanů“. Reagoval tak na dotaz, zda budou pozváni i zástupci opozice, kteří většinou preferovali Pavlova protikandidáta, předsedu a poslance opozičního ANO Andreje Babiše.

Komentátoři: Pavel se vymezuje proti předchozí situaci

„Všechny aktivity Petra Pavla se nyní vymezují proti předchozí situaci, kdy někteří představitelé nebyli zváni na jednání. To byla situace, která je nepřijatelná, divná, a to se vrací k normálu,“ uvedl v pořadu 90' komentátor z Českého rozhlasu Radko Kubičko s tím, že o tom je parlamentní demokracie. „Doufám, že se už nikdy nevrátíme k praxi, že na schůzce byl jen někdo, někdo naopak nepřišel a někdo ani nebyl pozván, to není správné pro demokracii,“ dodal s tím, že se tím Pavel může vymezit i vůči ostatním prezidentům, kteří se zejména ke konci svého mandátu „zabarikádovali na Hradě nebo v Lánech a už vystupovali jako králové, nikoliv jako normální politici – prezidenti“.

Politolog Petr Just zmínil, že by mělo být samozřejmé, že spolu budou politici mluvit. „Ono se tím může i do budoucna předejít konfliktům, zejména v zahraniční politice, kdy nepůsobí úplně dobře, pokud za stát navenek mluví různí představitelé jiným hlasem, zastávají jiné názory nebo jeden zpochybní názory toho druhého,“ uvedl Just s tím, že je zároveň ale přirozené, když bude Petr Pavel čas od času v některých otázkách vstupovat do názorového konfliktu s vládními stranami, což je podle něj zdravé.

Další schůzky

Pavel se už krátce po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

S premiérem Petrem Fialou (ODS) a Vystrčilem se setkal bývalý náčelník generálního štábu Pavel také v pondělí na shromáždění k 30. výročí vzniku české armády.

Středeční jednání špiček státu proběhlo v Senátu, který dosavadní prezident Miloš Zeman v oblibě neměl. Horní parlamentní komoru označil za zbytečnou a navrhoval její vyhladovění. S projevem na schůzi Senátu vystoupil naposledy koncem května 2014, tedy v úvodu svého prvního funkčního období, a to v souvislosti s nominacemi na ústavní soudce.

 S Vystrčilem končící prezident naposledy jednal v létě 2020, tedy krátce předtím, než předseda Senátu realizoval záměr svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) podniknout oficiální misi na Tchaj-wan. Zeman byl proti této cestě podobně jako Čína, která ostrovní zemi považuje za odštěpeneckou provincii.

Pavel v pondělním telefonátu k čínské nelibosti ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat vzájemné partnerství. Nastupující prezident doufá, že s tchajwanskou prezidentkou, která mu ke zvolení už o víkendu pogratulovala, bude mít možnost se setkat osobně.

Mynář jednal s budoucí hradní kancléřkou

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář se setkal s budoucí hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou. Řešili průběh inaugurace a předávání úřadu. Zároveň Vohralíková požádala o seznam personálií, kontrol nebo organizační řád. Budoucí šéfka prezidentské kanceláře zatím zastává pozici kancléřky v Senátu.

„Kancelář prezidenta připraví Vohralíkové veškeré materiály, které žádá,“ řekl Mynář. Další schůzka s Vohralíkovou a sněmovním kancléřem Martinem Plíškem bude 13. února.

Miloš Zeman je podle svého kancléře připraven se s Pavlem setkat. Ten se setkáním počítá, v rozhovoru pro televizi Nova v neděli ale řekl, že by měl podle Zemanova programu s vhodným termínem přijít Hrad.

„Nejsem ten, kdo by měl říkat moudra, kdo určuje, kdo má být první nebo druhý. Vím, že pan prezident Zeman řekl, že je připraven se s novým prezidentem Pavlem setkat. Ale myslím si, že je to otázka na pana prezidenta Pavla,“ poznamenal Mynář.

S Pavlem chce jednat Bartoš i Kupka

S budoucí hlavou státu plánuje schůzku také vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), s Pavlem chce probrat situaci v regionech. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zase plánuje diskusi o dostavbě klíčové infrastruktury. Bartoš zároveň navrhuje také uspořádat výjezdní či pracovní zasedání kabinetu v Karlovarském či Ústeckém kraji, kterého by se mohl zúčastnit i prezident.

Kupka pokládá užší komunikaci s prezidentem za zcela samozřejmou. „V mé oblasti je hlavním úkolem dostavět potřebnou klíčovou infrastrukturu. Je potřeba vysvětlit veřejnosti, proč potřebujeme dálniční síť, vysokorychlostní trati,“ řekl. Projektům by podle něj prospělo, kdyby se za ně při veřejných vystoupeních stavěl i prezident. Probrat s Pavlem by chtěl i například chystanou podobu zákona o silničním provozu.

Diskusi o aktuálních tématech a plánech svého úřadu očekává i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Rád mu představím změny, které bych rád ve zdravotnictví udělal,“ uvedl. 

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ocenil, že Pavel v kampani na oblast životního prostředí kladl důraz. „Rád bych ho seznámil se všemi plány, které ministerstvo čekají v tomto volebním období,“ sdělil.