Pavel nejspíše jmenuje soudce, které Zeman odmítl. Pochybuje, že Hrad objevil nedostatky, které všichni přehlédli

Otázky Václava Moravce se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem (zdroj: ČT24)

Petr Pavel se chystá po nástupu do prezidentského úřadu přehodnotit některá rozhodnutí svého předchůdce Miloše Zemana. V Otázkách Václava Moravce řekl, že nejspíše jmenuje dva soudce, které Zeman jmenovat odmítl, dal také najevo, že nepovažuje za vhodné, aby prezident odmítl jmenovat navržené profesory. V rozhovoru také Pavel ujistil, že nebude mít problém s ratifikací obranné smlouvy se Spojenými státy, a vyzdvihl význam protiruských sankcí.

Miloš Zeman loni na podzim nejmenoval soudci dvojici státních zástupců – Marka Bodláka a Petra Babku. Nakonec by ale přesto soudit mohli. Petr Pavel, který byl v sobotu zvolen prezidentem a úřad převezme v březnu, dal najevo, že by mohl Zemanovo rozhodnutí přehodnotit. A možná nezůstane jen u žalobců Bodláka a Babky.

Pavel v Otázkách Václava Moravce ujistil, že se chce s odmítnutými návrhy na jmenování nejprve seznámit, dal však najevo, že rozhodnutí Miloše Zemana považuje spíše za osobní. Ostatně Bodlák dohlížel mimo jiné na vyšetřování trestné činnosti v Lesní správě Lány. „Pokud tam není nic jiného, tak bych neměl důvod je nepotvrdit,“ podotkl Petr Pavel.

Poznamenal také, že nepovažuje za pravděpodobné, že by zrovna na Pražském hradě dokázal najít u kandidátů na soudce – a zmínil se také o profesorech – zásadní nedostatky, na které předtím nikdo nepřišel. „Předpokládám, že každý z lidí, kteří jsou nominováni na post soudce nebo profesora, prochází několika síty hodnocení odborných kritérií, lidských vlastností. Dovedu si těžko představit, že by těmi síty prošel někdo, kdo je nezpůsobilý, a objevil to prezident nebo jeho nejbližší okolí,“ řekl Pavel. 

Ústavní soudce mají doporučit experti

V oblasti justice také čeká Petra Pavla nedlouho po nástupu do funkce hlavy státu výrazná obměna složení Ústavního soudu. Mandát letos skončí sedmi ústavním soudcům včetně předsedy Pavla Rychetského. Jako o jeho možném nástupci se Petr Pavel v minulosti zmínil o někdejším předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi. V Otázkách Václava Moravce nicméně ujistil, že ještě není rozhodnut.

„Neřekl jsem, že mám preferovaného kandidáta. Ale pana Baxu respektuji jako odborníka a je to jméno, které mě napadlo,“ upozornil. Podotkl, „že by byl dobrým kandidátem na takové místo“.

Před jmenováním nových ústavních soudců by se chtěl zeptat expertů a také Advokátní komory a Soudcovské unie. V úvahu podle Pavla připadají i veřejná slyšení, která označil za „grilování možných adeptů“.

Obranná smlouva neohrozí suverenitu, ujišťuje Pavel

Jedna z prvních významných mezinárodních smluv, které bude Petr Pavel coby prezident podepisovat, by mohla být obranná dohoda se Spojenými státy. Obdobná smlouva vzbudila velké emoce na Slovensku. Část politického spektra v čele s expremiérem a předsedou opoziční strany SMER-SD Robertem Ficem se proti ní důrazně vymezuje. Hovoří mimo jiné o údajné ztrátě suverenity.

Petr Pavel takové obavy nemá. „Já s ní problém mít nebudu, protože vím, co je zhruba jejím obsahem, vím, k čemu slouží. Naši suverenitu žádným způsobem neohrozí ani neomezí. Nebude to znamenat bianco šek pro Spojené státy z hlediska rozmístění jejich vojáků na našem území, nebude to znamenat bianco šek pro rozmístění jakýchkoli zbraní na našem území,“ ujistil zvolený prezident, který v minulosti zastával nejvyšší post v české armádě a poté nejvyšší vojenskou funkci v rámci NATO.

Sám od dohody očekává, že přinese „zjednodušení obranné spolupráce mezi oběma zeměmi, případně zjednodušení americké vojenské pomoci, včetně finanční, pro Českou republiku“.

Přesto připustil, že argumenty podobné těm slovenským mohou zaznít i v Česku. Nedomnívá se, že by přišly od větší opoziční strany, tedy z ANO, ale od menší SPD a jejího předsedy Tomia Okamury je očekává. „Jeho nesouhlasné názory na NATO a spojenectví se Spojenými státy jsou známé. Andrej Babiš se takto striktně nevyjadřoval,“ srovnal.

Hádkám o smlouvu chce předejít tím, že chce jasně vysvětlit, jaký je její obsah. „Prvním krokem, jak předejít tak emotivní diskusi, jakou jsme mohli slyšet na Slovensku, je držet se faktů a nepřipustit emotivní výklady. To jsou ty, které zavádějí,“ řekl Pavel.

Frustrace v ruské armádě

Pavel v rozhovoru s Václavem Moravcem vyzdvihl význam protiruských sankcí na schopnost Ruska vést válku proti Ukrajině. Nepochybuje o jejich efektu. „Zcela objektivně podvazují možnosti Ruska investovat více peněz do války na Ukrajině. Blokáda pokročilých technologií vede Rusko k tomu, že používá méně sofistikovanou technologii, případně že odkrývá vazby na režimy, jako je íránský nebo dokonce severokorejský. Je nezbytné, abychom pokračovali ve všech cestách tlaku na Rusko, aby byl konflikt ukončen ve prospěch Ukrajiny jako napadené země,“ zdůraznil.

Je přesvědčen, že se sankce projevují i ve frustraci ruské společnosti i ruských vojáků. Pro ně je problém hlavně v tom, že nevítězí, i když byli dlouho ujišťováni o výjimečných schopnostech ruské armády. „Co se na Ukrajině ruské armádě děje, je obrovskou deziluzí,“ konstatoval Petr Pavel.

Nezbytná je podle něj i podpora Ukrajiny, kam proudí západní pomoc. Jen ona zabrání tomu, aby Rusko zvítězilo, míní Pavel. Ruské vítězství by podle něj znamenalo „předplatit si problémy s Ruskem do budoucna“. „Musíme dovést situaci do stavu, aby Rusko pochopilo, že vyhrát nemůže, opustí území Ukrajiny a Ukrajina bude moci obnovit svoji suverenitu a zahájit poválečnou obnovu,“ apeloval.

Petr Kolář je podle Pavla respektován v kruzích, kterých si váží

Prezident republiky nemá jen zahraničněpolitické úkoly. Zvolili ho občané České republiky a Petr Pavel ujistil, že se chce zabývat jejich problémy. Co nejdříve se chce vydat do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje a zabývat se tím, co obyvatele chudších regionů Česka trápí.

„Abych měl jasné podklady, se kterými půjdu za zástupci vlády. Abychom se mohli bavit o konkrétních věcech,“ předeslal. Chtěl by oproti svému předchůdci vykonávat prezidentskou funkci civilněji, představuje si, že by se to mohlo projevit například právě při výjezdech do regionů. „Nemyslím, že by bylo nutné, aby na výjezd do kraje jela kolona deset aut a spousta lidí. (…) Čím méně lidí, tím je to jednodušší,“ soudí.

V rozhovoru, který poskytl televizi CNN Prima News, řekl Pavel, že v příštích týdnech dá dohromady svůj hradní tým. V Otázkách Václava Moravce dal najevo, že žádnou funkci nebude mít někdejší velvyslanec v USA Petr Kolář – jehož jméno v kampani před druhým kolem prezidentské volby opakovaně skloňoval Pavlův protikandidát Andrej Babiš – i když podotkl, že jej považuje za přítele a že si rád poslechne jeho rady.

Zvolená hlava státu odmítla, že by bylo možné považovat Koláře za nového Martina Nejedlého, který rovněž nemá na Hradě žádnou funkci kromě poradce, ale je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí okolo Miloše Zemana.

Pavel charakterizoval Koláře jako člověka, „který je respektován v kruzích, kterých si vážím“. Připomněl jeho diplomatickou kariéru, během níž zastával funkce velvyslance České republiky ve Spojených státech i v Rusku. „Těžko si dokážu představit někoho, kdo by měl tak komplexní pohled na mezinárodní i vnitřní politiku, jeho kontakty,“ podotkl Petr Pavel.