Slovensko podepsalo se Spojenými státy dohodu o obranné spolupráci

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken v noci na pátek podepsali mezivládní dohodu o obranné spolupráci. Nyní ji musí ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová.

Jednání a podpisu smlouvy se zúčastnil i slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který je spolu s Naďem na návštěvě v USA.

„Posílení obranné spolupráce s hlavním garantem naší bezpečnosti, zejména v době prohlubující se nejistoty a geopolitického napětí, je pro Slovenskou republiku přirozeným krokem. Navíc je třeba mít na paměti, že tak činíme jako poslední země na východní hranici EU a NATO,“ uvedl Korčok.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť v zemi, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor. Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Podle představitelů slovenské vlády dohoda neohrozí suverenitu země, jak dříve tvrdily opoziční strany, ale i slovenská generální prokuratura. Čaputová uzavření dohody podporuje. „Obranná spolupráce s USA významně přispěla k úspěšné transformaci a modernizaci slovenských ozbrojených sil, speciálních vzdušných sil a sil pro speciální operace,“ řekl Naď pro server Aktuality.sk. 

„Tato dohoda našim ozbrojeným silám usnadňuje koordinaci společného obranného úsilí, například provádění společných vojenských cvičení. To povede k pravidelnějším konzultacím mezi našimi zeměmi o hrozbách pro naše občany, mezinárodní mír a bezpečnost,“ prohlásil při slavnostním ceremoniálu americký ministr zahraničí Blinken. 

Část opozice proti dohodě

Slovenská opozice se před časem neúspěšně pokusila prosadit vyhlášení referenda kvůli dohodě. Podle odpůrců smlouva omezuje suverenitu Slovenska. Domnívají se také, že nedostatečně upravuje případné spory se Spojenými státy. 

Předseda opoziční strany Smer-SD a bývalý premiér Robert Fico tvrdí, že kvůli ní Slovensko odevzdá letiště i vzdušný prostor cizí armádě a že jejím jediným účelem je přiblížit americká vojska k ruské hranici. Uvedl také, že pokud by se jeho strana dostala do příští vlády, smlouvu zruší. 

Portál pravda.sk připomíná, že obavy části společnosti se Čaputová pokusila zmírnit závaznou interpretační doložkou, jež vyjasňuje možné nejasnosti. Uvádí se v ní například, že USA na Slovensku nevytvoří vojenské základny, že přítomnost amerických vojáků na slovenském území bude nadále schvalovat vláda a parlament.