TÉMA

Volby 2023

Spolek Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí udělil pokutu 40 tisíc korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. Uvedl to předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. Spolek během vedení kampaně ani jedno neměl. Milion chvilek už dříve dostal pokutu v souvislosti s volbami do sněmovny. Na sankci upozornil Deník N.
20. 3. 2023|

Věcné a vstřícné, zhodnotil Pavel jednání se Zemanem. Probrali volby i fungování hradní kanceláře

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkali. Pavel přijel na lánský zámek, kde Zeman v posledních letech tráví mnoho času. Mluvili o tom, co obnáší role prezidenta, probrali ale i výhrady, které Pavel už dříve vznesl k fungování hradní kanceláře. Zvolený prezident se ujme funkce v první polovině března.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:33|

Lhůta pro napadení výsledků voleb prezidenta skončila, soud dostal stovky stížností

Úterý bylo posledním dnem, kdy mohli lidé u Nejvyššího správního soudu (NSS) zpochybnit výsledek volby prezidenta. Sedmidenní lhůta, která se počítá od vyhlášení výsledku ve Sbírce zákonů, vypršela v 16 hodin. NSS dostal v zákonné lhůtě na prezidentské volby asi 400 stížností. Většinou jde o „formulářové“ návrhy podobné obsahem i formou. Na rozhodnutí má specializovaný volební senát vždy 15 dní od doručení návrhu. V prezidentské volbě uspěl bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel, který porazil šéfa hnutí ANO a poslance Andreje Babiše.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 16:43|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

Ministerstvo financí prověří, jestli Babiš výzvou k sázení neporušil zákon

Policie obdržela několik podnětů kvůli tomu, že neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) na Twitteru pod příslibem zisku vyzval lidi, aby si vsadili na výsledek prezidentských voleb a odevzdali mu svůj hlas. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík České televizi řekl, že policie podněty předala ministerstvu financí, které se jimi bude zabývat.
31. 1. 2023|

Volební kampaň byla hnus, hodnotí Pekarová Adamová. Podle Havlíčka byla vyostřená, ale odpovídala přímé volbě

Petr Pavel dokázal přesvědčit lidi, že má smysl volit slušnost a serióznost, prohlásil v pořadu Události, komentáře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zmínila, že pokud se člověk ohlédne za kampaní, je dobře, že „uspěla slušnost oproti lžím a hnusu“. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka si Pavel vítězství odpracoval a je potřeba jej jako vítěze respektovat. Odmítl však tvrzení, že by kampaň kandidáta hnutí ANO Andreje Babiše byla přes čáru. Předseda SPD Tomio Okamura podotkl, že problémem prohry Babiše nebylo málo hlasů od SPD, ale také to, že nezískal podporu významných osobností v hnutí ANO.
31. 1. 2023|

Babiš odpočívá, Nerudová měla schůzky na Mendelově univerzitě. Co dělají neúspěšní prezidentští kandidáti

Zatímco nově zvolený prezident Petr Pavel začal v pondělí řešit složení svého týmu či program, někteří neúspěšní kandidáti se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola Andrej Babiš (ANO) si od ní teď naopak chce odpočinout.
31. 1. 2023|

Prezidentští ochránci se budou o Pavlovu bezpečnost starat až po inauguraci. Nyní tak činí policie

Zvoleného prezidenta Petra Pavla bude útvar pro ochranu hlavy státu automaticky chránit po březnové inauguraci, sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Od soboty podle něj Pavlovu bezpečnost zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška, kterou v souladu se zákonem schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bocán to uvedl v reakci na informace časopisu Reportér, podle nichž Pavel odmítl ochranku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.
29. 1. 2023|

Špičky ANO proberou Babišovu prohru. Politiku opustit nechce, spekuluje se ale o jeho konci ve sněmovně

Ve finále prezidentské volby získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš téměř o jeden milion hlasů méně než budoucí hlava státu Petr Pavel a uspěl pouze ve třech ze čtrnácti krajů. I přes výraznou porážku ale i na základě většinového názoru vedení hnutí plánuje v politice zůstat. Uvnitř strany však také sílí kritika, a nejčastěji zaznívá od výrazných členů ze severu Moravy. O volbě bude začátkem února jednat předsednictvo hnutí, které by také mohlo být o poznání dramatičtější než obvykle.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 20:52|

Poslední měsíc ve funkci stráví Miloš Zeman na cestách. V Lánech chce zůstat i po odchodu z úřadu

Miloše Zemana čeká poslední měsíc ve funkci prezidenta. Jeho mandát totiž končí 8. března před inaugurací nové hlavy státu Petra Pavla. I během posledních dní na Pražském hradě ho ale jako úřadující hlavu státu čeká ještě několik státních návštěv – v neděli odletěl do Srbska a v únoru jeho poslední zahraniční cesta povede na Slovensko. Založení vlastního institutu nebo knihovny, jako tomu bylo v případě předchozích českých prezidentů, neplánuje. Po odchodu z úřadu by chtěl nadále bydlet v Lánech, kde má dům, a věnovat se čtení.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 20:41|

Pavel nejspíše jmenuje soudce, které Zeman odmítl. Pochybuje, že Hrad objevil nedostatky, které všichni přehlédli

Petr Pavel se chystá po nástupu do prezidentského úřadu přehodnotit některá rozhodnutí svého předchůdce Miloše Zemana. V Otázkách Václava Moravce řekl, že nejspíše jmenuje dva soudce, které Zeman jmenovat odmítl, dal také najevo, že nepovažuje za vhodné, aby prezident odmítl jmenovat navržené profesory. V rozhovoru také Pavel ujistil, že nebude mít problém s ratifikací obranné smlouvy se Spojenými státy, a vyzdvihl význam protiruských sankcí.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 13:53|

První dáma v aktivní službě. Eva Pavlová chce na Hradě pomáhat samoživitelkám a upozorňovat na rovnost pohlaví

Žena čtvrtého prezidenta České republiky Eva Pavlová by podle svých slov chtěla po manželově boku na Pražském hradě jako sama bývalá samoživitelka hlavně upozorňovat na situaci svobodných matek. Zaměřovat se chce na témata rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti. Budoucí první dáma od loňska působí jako zastupitelka středočeské obce Černouček a tvrdí, že v reprezentativní roli na nejvyšší úrovni má zkušenosti z doby působení svého muže v NATO.
29. 1. 2023|

Po ostré kampani na Hrad přichází pragmatik hledící na Západ, píší zahraniční média

Zahraniční média hodnotí vítězství Petra Pavla v prezidentských volbách jako přesvědčivé a akcentují jeho prozápadní postoje. Americký list The New York Times jeho zvolení označuje za významný výsledek tváří v tvář „testu stoupající vlny populismu.“ Německé deníky pak připomínají hlavně vyostřenou kampaň, ve které Andrej Babiš (ANO) varoval před rozšířením válečného konfliktu na Ukrajině do Česka. Polská média pak Pavlovo zvolení označují jako signál o pokračujícím odklonu české politiky z ruského vlivu.
28. 1. 2023|

Jsme svědky konce Andreje Babiše, komentuje Fiala volby. Kampaň označil za odpornou

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poblahopřál Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem republiky. Volbám podle něj předcházela nejodpornější kampaň v historii, výsledek prý svědčí o konci Andreje Babiše (ANO). Na spolupráci s Pavlem se Fiala těší, nové hlavě státu gratulují i další politici a také neúspěšní prezidentští kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer. Prezidenta republiky Miloše Zemana výsledek prezidentských voleb překvapil.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 22:41|

Novým prezidentem bude Petr Pavel. Andreje Babiše předstihl téměř o milion hlasů

Petr Pavel vyhrál boj o Hrad, přímo do jeho volebního štábu mu přišla pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po sečtení všech volebních okrsků náleží Pavlovi 58,3 procenta hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dosáhl na 41,7 procenta. Poté, co bylo již jasné, že zvítězil, vystoupil Pavel s děkovnou řečí a dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Děkovnou řeč pronesl také Babiš. Vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:42|

Pavel složí prezidentský slib 9. března. Na Hradě plánuje audit

Nově zvolená hlava státu České republiky Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Oznámila to předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Pavel, který na Hradě vystřídá dosavadního prezidenta Miloše Zemana, složí svůj slib do rukou šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Zemanovi končí funkční období 8. března. Od pondělka se chce Pavel scházet s nejvyššími ústavními činiteli a dohodnout se s nimi na formě spolupráce.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 20:41|

Z lidové armády přes NATO na Hrad. Prezidentem se stane Petr Pavel

Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel, když porazil expremiéra Andreje Babiše. Ačkoliv byl už před volbami veřejně aktivní, post hlavy státu je jeho první volenou politickou funkcí, a Česko tak bude mít poprvé od éry Václava Havla prezidenta bez premiérské zkušenosti. Pavel totiž svůj profesní život zasvětil vojsku; sloužil už Československé lidové armádě, po sametové revoluci působil na mírové misi ve válce v bývalé Jugoslávii, stál v čele českého generálního štábu a zastával také nejvyšší vojenskou pozici v NATO.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 20:07|

Ve druhém kole v cizině volilo o sedm tisíc lidí více než v prvním. Pavel vyhrál všude

Druhého kola prezidentských voleb se v zahraničí zúčastnilo o více než sedm tisíc lidí více než toho prvního. Svými hlasy jasně podpořili celkového vítěze Petra Pavla. V cizině získal přes 95 procent hlasů. Ve druhém kole v zahraničí odevzdalo svůj hlas téměř třiadvacet tisíc voličů.
28. 1. 2023|

Volební místnosti se zavřely, prezidenta mohli lidé vybírat do 14 hodin

Skončilo druhé kolo volby prezidenta republiky. Volební místnosti byly v sobotu otevřené do 14 hodin, poté začalo sčítání hlasů. Novou hlavou státu se může stát buď bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, nebo bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V prvním kole zvítězil Pavel, ale oba kandidáty v prvním kole dělilo jen 23 tisíc hlasů.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 14:00|

PŘEHLEDNĚ: Voliči v druhém kole rozhodnou o hlavě státu. Žluté lístky dostanou v místnostech

Po čtrnácti dnech se v pátek ve dvě hodiny odpoledne opět otevřely volební místnosti. V první den bude možné vhodit hlas jednomu ze dvou prezidentských kandidátů do deseti do večera. V sobotu pak od osmi ráno do dvou odpoledne. Proti prvnímu kolu se mění jedna věc – lístky lidé dostanou až ve volební místnosti.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 09:55|

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta. Mezi prvními vybírají příští hlavu státu krajané na obou amerických kontinentech. Problém jim ovšem dělá dojíždění na konzuláty nebo ambasády. V Evropě česká diplomatická zastoupení očekávají mimořádný zájem.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 20:40|

Závěrečný den kampaní Pavla i Babiše se odehrál hlavně na internetu

Už v pátek se otevřou volební místnosti. Češi začnou rozhodovat o tom, kdo bude příštím prezidentem republiky. Poslední část předvolební kampaně byla v obou táborech buď zkrácená, nebo omezená. Vyostřená ale zůstala i tak. Její závěr se teď přesunul hlavně na internet. Čtvrtek trávil kandidát na hlavu státu Petr Pavel od rána většinově na poradách s volebním týmem. Část programu vyčlenil i pro rozhovory. Druhý kandidát, Andrej Babiš (ANO), do centrály za týmem dorazil kolem poledne – po natočení dalšího videa na sociální sítě.
26. 1. 2023|

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.
25. 1. 2023|

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:09|