Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.

Deníku N Bodlák potvrdil, že nedávno zamítl prezidentův podnět na prověření možné sabotáže během loňské Zemanovy hospitalizace. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale souvisí Zemanovo odmítnutí s případem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09).

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl,“ řekl Blažek. „Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ doplnil.

Podle České justice se jako důvod nabízí „odveta“ za to, že pražské vrchní státní zastupitelství dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. A tým Lenky Bradáčové údajně směřoval i k nejvyšším spolupracovníkům prezidenta, uvádí web.

Deník N pak uvedl, že důvody souvisí s případem údajné sabotáže. Zeman tvrdí, že úvahy některých senátorů o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu sněmovny a vlády během jeho loňské hospitalizace byly pokusem o puč.

Blažkovi proto podal na konci června podnět k prověření možné sabotáže. Vrchní státní zastupitelství v Praze na začátku července uvedlo, že Zemanovo podezření nebylo důvodné. Podnět zamítl právě Bodlák. „Ano, na tomto jsem pracoval,“ potvrdil serveru státní zástupce. „Rozhodnutí mě nepřekvapilo. Beru ho jako odraz kvalitní práce Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ dodal.

Ovčáček ale informoval, že prezident nechce Bodláka jmenovat kvůli nezákonnému stíhání Parkanové v kauze nákupu letounů CASA. Stíhání čelila od roku 2012, soudy ji definitivně osvobodily loni v říjnu. Podle Ovčáčka považuje Zeman tento případ za mimořádně závažný. „Není to žádný náhlý, okamžitý názor,“ podotkl mluvčí a upozornil na to, že letos v lednu při jmenování soudců označil Zeman kauzu za ostudu české justice, nikoli pouze soudců, ale také státních zástupců.

Mezi novými soudci převažují ženy

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy mělo zamířit 31 nováčků, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě. Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Nejmladším uchazečům je 30 let, což je nejnižší možná hranice pro věk soudce. Nejstarším z kandidátů byl právě státní zástupce Bodlák, kterému je 47 let a měl posílit Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudce obecných soudů jmenuje podle ústavy prezident republiky. Jeho rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra, proto seznam kandidátů vždy projednává vláda.