TÉMA

Žalobce

Ministerstvo se brání proti verdiktu, podle nějž by se mělo omluvit Rathovi za výroky státního zástupce

Ministerstvo spravedlnosti podalo odvolání ve sporu s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. České televizi informaci potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Štěpánka Tykalová. Podle prvoinstančního rozsudku by se měl resort omluvit za mediální výroky, které o expolitikovi pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát.
včera|

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky uložil soud muži z Ukrajiny 19 let vězení

Krajský soud v Plzni odsoudil k devatenácti letům ve věznici se zvýšenou ostrahou devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Veselovskyj odvolal. Trest vyslechl zcela bez emocí. Státní zástupce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu na vyjádření.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 15:33|

Evropský žalobce řeší zprávy šéfky EK a ředitele Pfizeru o vakcínách

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), informoval server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Úřad případ v posledních měsících převzal od belgických žalobců, kteří šéfku EK vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů.
1. 4. 2024|

Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, rok bude pobírat nižší plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o patnáct procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak prohřešek u soudu nekomentoval.
13. 3. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.
26. 1. 2023|

Dva členové prezidentské ochranky čelí obžalobě kvůli zpronevěře střeliva

Státní zástupce podal obžalobu na dva členy prezidentské ochranky, kteří čelí stíhání kvůli zpronevěře střeliva. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že tito policisté podle žalobce způsobili škodu přes 140 tisíc korun. Jeden z nich pak čelí obžalobě i kvůli tomu, že si měl bez povolení opatřit zakázané střelivo. Podle Cimbaly už soud vydal v případu trestní příkaz.
5. 10. 2022|

Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|

Mlhou války pronikáme k důkazům, říká žalobce Mezinárodního trestního soudu Khan

Žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim A. A. Khan v úterních Událostech, komentářích přiblížil, jak probíhá vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl například to, že je kriticky důležité seznámit se se situací přímo na místě konfliktu a proniknout k důkazům skrz „mlhu války“.
13. 7. 2022|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|