Trump opět čelí žalobě z pokusu zvrátit volby

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith znovu obžaloval amerického exprezidenta Donalda Trumpa z pokusu zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020. Zohlednil při tom červencový přelomový verdikt nejvyššího soudu. Ten konstatoval, že bývalí prezidenti mají nárok na širokou imunitu spojenou s činy vykonanými v úřadu. Informovala o tom agentura AP.

Obžaloba sice obsahuje stejné čtyři body jako ta původní z 1. srpna 2023, ale zároveň „odráží ochotu obžaloby respektovat a uplatňovat závěry a pokyny Nejvyššího soudu,“ citovala agentura AFP Petera Carra, mluvčího zvláštního vyšetřovatele.

Podle AP se nová obžaloba liší tím, že je pojatá užším způsobem. Není v ní například část, která se týká Trumpových kontaktů s ministerstvem spravedlnosti, což je podle názoru nejvyššího soudu jednání, na něž se vztahuje imunita. Součástí obžaloby naopak zůstalo tvrzení, že se Trump snažil tlačit na tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence, aby odmítl certifikovat výsledky prezidentských voleb.

Trump, který je letos znovu kandidátem republikánů do prezidentských voleb, veškerá obvinění označuje za spiknutí s cílem narušit jeho předvolební kampaň. Zároveň stále opakuje nepravdivá tvrzení, že o vítězství ve volbách v roce 2020 přišel kvůli rozsáhlým podvodům.

Před Trumpem ještě nikdy žádný exprezident USA obžalobě nečelil, republikán se ale loni stal terčem hned čtyř a v jednom případě již porota uznala jeho vinu.