TÉMA

Jack Smith

Trump se může v Coloradu účastnit voleb, i když se podle soudu „podílel na vzpouře“

Donald Trump se může účastnit prezidentských voleb v americkém státě Colorado navzdory tomu, že se „podílel na vzpouře“ ze 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců zaútočil na Kapitol, rozhodla v pátek coloradská soudkyně. V sobotu o verdiktu informovala agentura Reuters, podle níž se v případu očekává podání odvolání.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 08:23|

Proti Trumpovi bude stát neúprosný zvláštní vyšetřovatel Smith

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020.
5. 8. 2023|

Trump u soudu odmítl obvinění ze spiknutí. „Smutný den pro Ameriku,“ prohlásil

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Trump, který chce na prezidenta znovu kandidovat, obvinění znovu popřel. Označuje ho za politicky motivované. Trumpovi spojenci exprezidenta hájí s tím, že pouze uplatnil svobodu slova. Jeho kritici ale tento argument odmítají.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:43|

„Chtěl podvrátit základní demokratické principy.“ Velká porota obvinila Trumpa ze spiknutí

Donald Trump chtěl po své volební porážce v roce 2020 narušit základní funkci americké vlády a jeho lži o výsledku hlasování vedly k bezprecedentnímu útoku na sídlo Kongresu. Řekl to zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, jehož tým obvinil amerického exprezidenta z několika zločinů za různé aspekty snahy zablokovat potvrzení volebních výsledků. Trumpova kampaň obvinění označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“. Rozhodnutí poslat obvinění k soudu znamená třetí obžalobu Trumpa, kterého Smith v červnu obvinil v oddělené kauze a který čelí také procesu ve státě New York. Exprezident mezitím pokračuje v kampani s cílem vrátit se do Bílého domu ve volbách příští rok.
1. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 21:48|

Kushner vypovídal před vyšetřovateli. Volebnímu podvodu Trump věřil, řekl podle médií

Zeť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner vypovídal před velkou porotou federálního soudu o chování politika po prohraných prezidentských volbách v roce 2020. Napsaly to list The New York Times a server stanice CNN. Podle médií před porotou svědčili za zavřenými dveřmi i další lidé, kteří měli po volební porážce k Trumpovi blízko. Kushner ani Trump informace tisku nekomentovali.
14. 7. 2023|

Trump na nahrávce říká, že má utajovaný dokument o Íránu, tvrdí CNN

Americká federální prokuratura získala zvukový záznam ze schůzky v létě 2021, na které bývalý prezident Donald Trump přiznává, že si poté, co opustil Bílý dům, nechal utajovaný dokument Pentagonu o potenciálním útoku na Írán. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů. Trump přitom dříve tvrdil, že si žádné utajované materiály nenechal.
2. 6. 2023|

Utajené dokumenty v Trumpově sídle a roli exprezidenta v útoku na Kapitol vyšetří nynější prokurátor z Haagu

Přechovávání utajených dokumentů ve svém sídle na Floridě, z něhož je podezřelý americký exprezident Donald Trump, bude vyšetřovat Jack Smith, nynější hlavní prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu. Kromě nakládání s tajnými dokumenty se Smith zaměří i na Trumpovu roli v útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:30|