Trump na nahrávce říká, že má utajovaný dokument o Íránu, tvrdí CNN

Americká federální prokuratura získala zvukový záznam ze schůzky v létě 2021, na které bývalý prezident Donald Trump přiznává, že si poté, co opustil Bílý dům, nechal utajovaný dokument Pentagonu o potenciálním útoku na Írán. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů. Trump přitom dříve tvrdil, že si žádné utajované materiály nenechal.

Nahrávka podle CNN naznačuje, že Trump si byl vědom, že si po odchodu z Bílého domu ponechal utajované dokumenty. Trumpovy komentáře na nahrávce rovněž naznačují, že by se o příslušné utajované informace rád podělil, ale věděl, že po odchodu z prezidentského úřadu jsou jeho pravomoci v tomto ohledu omezené.

Jak CNN dodala, její reportéři nahrávku neslyšeli, ale popsalo ji více zdrojů obeznámených s vyšetřováním. Jeden z nich uvedl, že část o íránském dokumentu je asi dvě minuty dlouhá, druhý popsal, že diskuze je jen malou částí mnohem delšího setkání. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že tyto informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Schůzka se konala v červenci 2021 v Trumpově golfovém klubu v Bedminsteru ve státě New Jersey. Byli na ní dva lidé, kteří pracovali na autobiografii bývalého šéfa Trumpova kabinetu Marka Meadowse, a také poradci zaměstnaní bývalým prezidentem včetně komunikační specialistky Margo Martinové. Meadows se schůzky nezúčastnil.

Podle zdrojů CNN neměli účastníci setkání bezpečnostní prověrky, které by jim umožňovaly přístup k utajovaným informacím. Na nahrávce je slyšet šustění papíru, není ale jasné, zda jde o příslušný utajovaný materiál.

Trump tvrdil, že tajné dokumenty nemá

Trump na nahrávce přiznává, že materiál o Íránu je tajný, což je v rozporu s jeho tvrzením, že měl jednostrannou pravomoc utajované záznamy odtajnit a vzít si je z Bílého domu a že všechny utajované dokumenty, které měl, byly odtajněny, podotýká stanice CNN. 

Na její dotaz, zda někomu utajované materiály ukázal, exprezident letos v květnu odpověděl, že ne a že má „absolutní právo dělat si s nimi, co chce“.

Trump a jeho právníci dříve poskytli několik různých, často protichůdných vysvětlení, proč si podle nich exprezident úmyslně nenechával utajované dokumenty.

Zpočátku jeho spojenci tvrdili, že Trump má „stálý příkaz k odtajnění“, takže záznamy odnesené z Oválné pracovny byly okamžitě odtajněny. Později Trump řekl stanici Fox News, že prezident může odtajnit věci „jen tím, že o tom přemýšlí“. Začátkem tohoto roku pak Trumpův právní tým řekl Kongresu, že utajované dokumenty byly s koncem prezidentovy administrativy nedopatřením sbaleny.

Nic však nenasvědčuje tomu, že Trump dodržel zákonem nařízený proces odtajnění a jeho právníci se zatím u soudu vyhýbali tomu, aby řekli, zda Trump odtajnil záznamy, které si ponechal.

Trumpovy kauzy

Prezident z let 2017 až 2021 čelí několika obviněním, například kvůli zfalšování desítek finančních záznamů v souvislosti s platbou pro údajnou milenku na vrcholu kampaně roku 2016. Vyšetřují ho ale právě i kvůli neoprávněnému držení utajených dokumentů po odchodu z Bílého domu. 

Dohled nad vládním vyšetřováním případů bývalého prezidenta má na starosti zvláštní vyšetřovatel Jack Smith. Smithův mluvčí nejnovější zprávy ze CNN zatím nekomentoval. Zdroje stanice ale nahrávku popisují jako „důležitý“ důkaz v možném případu proti Trumpovi.

Exprezident již loni na podzim oznámil, že bude v roce 2024 na hlavu státu znovu kandidovat. Mluvčí jeho kampaně v souvislosti s informací o nahrávce řekl, že „úniky“ mají kolem Trumpa „rozdmýchat napětí“.