Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

Horizont ČT24: V Bidenově domě se našly další tajné listiny (zdroj: ČT24)

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.

Prohlídka rodinného domu Bidena ve Wilmingtonu v Delaware trvala třináct hodin. Na jejím konci byl nález celkem šesti utajovaných materiálů z doby, kdy byl senátorem, ale i z období, kdy působil ve funkci viceprezidenta.

„Ministerstvo spravedlnosti mělo v prezidentově domě neohraničený přístup ke všemu, včetně jeho osobních, ručně psaných poznámek, souborů, písemností, složek, memorabilií, seznamů úkolů a plánů starých desítky let,“ uvedl právní zástupce prezidenta Bob Bauer.

Prezident i viceprezident mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA. 

Utajované dokumenty v garáži i v kanceláři

Jde už o několikátou várku citlivých písemností, které byly u Bidena nalezeny. Teprve nedávno totiž vyšlo najevo, že v domě Bidenových v Delaware se už dříve našly utajované dokumenty. 

Již v prosinci byly objeveny v Bidenově garáži a v listopadu v jeho bývalé kanceláři. Bílý dům to přiznal až po deseti týdnech a teprve poté, co o věci informovala média, připomněla agentura DPA. Předtím vždy tvrdil, že Bidenovi právníci dokumenty předali Národnímu archivu USA, který je uchovává.

Na zveřejněné informace reagoval Biden během státní návštěvy Mexika. „Byl jsem informován o tomto objevu a byl jsem překvapen, když jsem se dozvěděl, že existují nějaké vládní záznamy, které byly převezeny do těchto kanceláří,“ řekl prezident 10. ledna. 

Dvanáctého ledna pak Bidenovi právníci objevili v garáži jeho domu ve Wilmingtonu 14 dalších záznamů různého druhu utajení, včetně těch přísně tajných. Biden se hájil i tak, že garáž byla celou dobu zamčená. Úřady mezitím spustily oficiální vyšetřování.

„Podepsal jsem příkaz, kterým jsem jmenoval Roberta Hura zvláštním vyšetřovatelem. Dokument jej opravňuje k prošetření, zda nějaká osoba či subjekt v souvislosti s touto záležitostí neporušila zákon,“ uvedl 12. ledna ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Bílý dům počkal na přiznání až po volbách

Prezident se průběžně snažil minimalizovat škody a odpovědět i na to, proč nebyly první zprávy o nálezu dokumentů zveřejněny obratem, tedy už před loňskými listopadovými volbami do Kongresu, v nichž Demokratická strana zaznamenala překvapivý úspěch.

„Myslím, že zjistíte, že tam nic není. Ničeho nelituji,“ řekl prezident 20. ledna. Bude mít ale určitě ještě co vysvětlovat. Republikánská opozice i média mu už připomínají jeho výroky o zcela nezodpovědném nakládání s utajovanými dokumenty ze strany exprezidenta Trumpa. Ten také čelí zvláštnímu vyšetřování kvůli údajně nesprávnému zacházení se stovkami písemností v Mar-a-Lago na Floridě.

Na rozdíl od úřadující hlavy státu se ale Donald Trump a jeho právníci předání tajných spisů bránili. Vloni v srpnu si tak pro ně FBI musela do Trumpovy rezidence dojít sama.

Širší voličský proud obou politiků to vidí jako zbytečnou chybu, kterou si mohli odpustit, řekl v Horizontu ČT24 redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž. A od senátorů Demokratické strany nyní zaznívá, že je to chyba, která stranu poškozuje.

„A velmi to komplikuje také pozici zvláštního vyšetřovatele, který se zabývá kauzou Donalda Trumpa. Zdálo se, že by mohl mít silný případ, ale vznést v tuto chvíli obžalobu proti Trumpovi bude politicky šíleně citlivé a nesnadné, protože okamžitě přijde reakce: když Trump, tak proč ne Biden,“ řekl Anýž s tím, že se zhoršila i Bidenova situace pro případnou obhajobu jeho mandátu.