TÉMA

Mar-a-Lago

Prokuratura rozšířila obvinění proti Trumpovi v kauze utajovaných dokumentů

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obviněním ohledně neochoty vzdát se utajovaných dokumentů po odchodu z úřadu. Prokurátoři jej nově mimo jiné viní z pokusu vymazat záznamy z bezpečnostních kamer ve svém floridském sídle, které vyšetřovatelé požadovali. Aktualizovaná obžaloba také přidává dalšího z Trumpových podřízených, který měl být do pokusu o maření spravedlnosti zapojen, informují americká média.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:51|

Prokuratura obvinila Trumpa z maření spravedlnosti či přechovávání utajovaných spisů

Floridský soud zveřejnil obvinění vůči americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi. Jedná se o 37 bodů včetně maření spravedlnosti a držení utajovaných informací. V některých bodech byl obviněn i Trumpův osobní asistent Walt Nauta. Exprezident se považuje za nevinného. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uvedl, že stojí při Trumpovi a že jeho obvinění představuje temný den pro Spojené státy. Média upozorňují, že od soudního procesu zřejmě Trumpa dělí řada měsíců. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu vězení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 22:41|

Velká porota hlasovala pro obvinění bývalého amerického prezidenta Trumpa

Velká porota newyorského soudu hlasovala pro obvinění amerického exprezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s platbami pro pornoherečku Stormy Daniels a modelku Karen McDougalovou. Trump se tak stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:36|

Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.
24. 1. 2023|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

Utajené dokumenty v Trumpově sídle a roli exprezidenta v útoku na Kapitol vyšetří nynější prokurátor z Haagu

Přechovávání utajených dokumentů ve svém sídle na Floridě, z něhož je podezřelý americký exprezident Donald Trump, bude vyšetřovat Jack Smith, nynější hlavní prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu. Kromě nakládání s tajnými dokumenty se Smith zaměří i na Trumpovu roli v útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:30|

„Opět budeme velkým národem,“ slíbil Trump při oznámení prezidentské kandidatury

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na středu světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.
16. 11. 2022|

Trump vypovídal v případu pomluvy novinářky, která tvrdí, že ji znásilnil

Americký exprezident Donald Trump vypovídal pod přísahou v případu pomluvy bývalé novinářky Jean Carrollové. Ta tvrdí, že ji Trump znásilnil v kabince v obchodě s oblečením nedaleko svého mrakodrapu v New Yorku v 90. letech. Podle Trumpa jde o „hoax a lež“. Jde o další z řady soudních procesů, v nichž Trump figuruje.
20. 10. 2022|

Americký nejvyšší soud odmítl Trumpovu žádost, aby tajné dokumenty z jeho sídla prověřil zmocněnec. Zůstanou tedy FBI

Donald Trump neuspěl s žádostí, aby nezávislý zmocněnec prozkoumal dokumenty zabavené Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) v jeho floridském sídle Mar-a-lago. Nejvyšší soud, na který se bývalý americký prezident obrátil, jeho žádost zamítl.
13. 10. 2022|

Trump se kvůli zabaveným dokumentům obrátil na nejvyšší soud

Bývalý americký prezident Donald Trump požádal nejvyšší soud, aby zasáhl v jeho sporu s ministerstvem spravedlnosti o přezkoumání dokumentů zabavených v jeho floridském sídle. Pokud soud žádosti vyhoví, může tím posílit Trumpovy snahy o zpochybnění prohlídky jeho rezidence a dosáhnout i vrácení dokumentů, napsal server CNN.
5. 10. 2022|

Trump žaluje CNN, chce odškodnění skoro půl miliardy dolarů. Stanice ho prý pomlouvá

Bývalý americký prezident Donald Trump podal na zpravodajskou stranici CNN žalobu pro pomluvu. Jako odškodnění žádá 475 milionů dolarů (11,8 miliardy korun), informovala agentura Reuters.
4. 10. 2022|

Trump označil FBI za krutou příšeru

Donald Trump vystoupil poprvé od chvíle, kdy FBI prohledala jeho floridskou rezidenci. Kritizoval mimo jiné úřady kvůli vyšetřování kauzy tajných dokumentů, které si odvezl z Bílého domu. Svého nástupce označil za nepřítele státu. Reagoval tak na projev, ve kterém ho Joe Biden nazval hrozbou pro demokracii.
4. 9. 2022|

Soud zveřejnil dokument k prohlídce Trumpovy rezidence. Detaily začernil

Federální soudce ve Spojených státech nechal zveřejnit klíčový dokument, který uvádí důvody nedávné domovní prohlídky ve floridském sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Soudce nicméně souhlasil s pečlivým zredigováním textu, tedy začerněním podrobností. Z dokumentu vyplývá, že se Trump měl dopustit neoprávněného skladování tajných informací, které obsahovaly údaje citlivé pro národní bezpečnost.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:24|