Soudkyně zamítla obžalobu Trumpa kvůli citlivým dokumentům

Soudkyně Aileen Cannonová v americkém státě Florida v pondělí zamítla obžalobu, v níž prokurátoři viní amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálního nakládání s citlivými vládními dokumenty. Informují o tom americká média, podle nichž Cannonová rozhodla, že zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti pověřený daným případem Jack Smith byl jmenován nezákonně. Smith se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedla agentura AP.

Trump byl obviněn z toho, že v roce 2021 po odchodu z funkce ve svém floridském sídle Mar-a-Lago úmyslně uchovával citlivé dokumenty týkající se národní bezpečnosti a bránil snahám vlády získat tyto materiály zpět. Při domovní prohlídce u něj pak vyšetřovatelé našli i materiály označené jako přísně tajné.

V třiadevadesátistránkovém verdiktu soudkyně Cannonová dala za pravdu argumentaci Trumpova týmu, že federální ministerstvo spravedlnosti jmenovalo vyšetřovatele Smithe v rozporu s americkou ústavou. Rozhodnutí se vztahuje i na další dva obžalované, kteří podle prokuratury exprezidentovi pomáhali utajované dokumenty ukrývat.

Podle agentury AP byla před rokem obžaloba považována za nejvážnější hrozbu pro Trumpa mezi několika kauzami, kterým čelil. Případ dostala na starost poměrně nezkušená soudkyně Cannonová, kterou obžalovaný na konci svého mandátu sám jmenoval. V přípravné fázi procesu se v řadě dílčích kroků přikláněla na Trumpovu stranu, jedno z těchto rozhodnutí zvrátila vyšší instance.

Zvláštní vyšetřovatel se hodlá odvolat

Aktuální rozhodnutí představuje pro Trumpa další zásadní právní vítězství. Již 1. července rozhodl Nejvyšší soud USA, že má Trump jako bývalý prezident částečnou imunitu vůči trestnímu stíhání za mnoho svých činů v úřadu. Výrazně tak zkomplikoval federálním prokurátorům případ kolem jeho snahy změnit výsledek posledních prezidentských voleb. Soud v New Yorku následně odložil oznámení Trumpova trestu v kauze falšování podnikatelských záznamů.

Smithův mluvčí v reakci na verdikt uvedl, že zvláštní vyšetřovatel se hodlá v případu odvolat, uvedla agentura AP. Podle dřívějších informací médií bude moci požádat vyšší instanci o stažení Cannonové z případu, což je krok, o kterém se již delší dobu spekulovalo. Soudy v jiných případech opakovaně potvrdily právo amerického ministerstva spravedlnosti jmenovat zvláštní poradce pro některá politicky citlivá vyšetřování. Exprezidentovi právníci u soudu také argumentovali, že ministerstvo Smithovu operaci nepatřičně financovalo, což Smithův tým vehementně odmítal.

Smith vede také stíhání Trumpa v souvislosti s jeho snahou zvrátit výsledek posledních prezidentských voleb, přičemž v této kauze soudkyně proti jeho jmenování žádné výhrady nevyjádřila.

Rozhodnutí přichází jen dva dny po pokusu o atentát na bývalého prezidenta. Trump na síti Truth Social napsal, že spojuje zamítnutí obžaloby na Floridě se sjednocováním USA po tomto útoku. „Zamítnutí nezákonné obžaloby na Floridě by mělo být jen prvním krokem,“ uvedl Trump. Dodal, že by soudy měly smést ze stolu i jeho dvě volební obžaloby či verdikty porot, podle nichž se dopustil falšování dokumentů a sexuálního napadení.

Deník The New York Times stejně jako AP poslední rozhodnutí označil za zarážející, neboť „jde zcela proti předchozím rozhodnutím soudů, která podporovala legitimitu nezávislých prokurátorů“ už od éry skandálu Watergate. Už delší dobu nicméně bylo jasné, že floridský proces kvůli průtahům nedospěje k verdiktu před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž chce Trump usilovat o znovuzvolení.