Proti Trumpovi bude stát neúprosný zvláštní vyšetřovatel Smith

Horizont ČT24: Kdo je zvláštní vyšetřovatel Jack Smith? (zdroj: ČT24)

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020.

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith není „lehká váha“. Práva vystudoval v devadesátých letech na Harvardu. Začínal u okresního prokurátora na Manhattanu, který proslul procesy s největšími mafiánskými bossy. Podílel se také na případech proti policistům za jejich brutální mučení podezřelých i stíhání gangsterů, kteří vraždili policisty v utajení. 

„Je jedním z nejlepších právníků, které jsem potkal. Je to neobyčejný vyšetřovatel. Obrátí každý kámen a snaží se dostat ke skutečným faktům,“ uvedl o něm jeho bývalý kolega Moe Fodeman.

Žaloval i válečné zločiny v Kosovu

Zkušenosti nabíral Smith i u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Nejprve jako vyšetřovatel, kdy dohlížel na případy vládních činitelů a velitelů obviněných z genocidy. Později v roli hlavního žalobce v případech válečných zločinů spáchaných v Kosovu.

„Jako pro žalobce je mimo mou pravomoc posuzovat, zda byla válka oprávněná nebo ne. Ale mohu přesvědčivě prohlásit, že válečné zločiny jedné strany neospravedlňují válečné zločiny ze strany druhé,“ uvedl v říjnu roku 2021, kdy byl vrchním žalobcem Zvláštního tribunálu pro zločiny v Kosovu.

Nyní stojí za 45 stránkami, které mohou obrátit bývalému prezidentu Trumpovi život vzhůru nohama. Smith ho viní ze spiknutí s cílem podvést americkou vládu, pokusu připravit voliče o jejich právo na spravedlivé volby, maření úředního procesu a spiknutí s cílem zmařit úřední proces.

„Útok na Kapitol z 6. ledna 2021 byl bezprecedentním útokem na centrum americké demokracie. A jak je uvedeno v obžalobě, bylo poháněno lžemi,“ uvedl Smith.  

Jde si za svým

Podle bývalých kolegů si jde Smith tvrdě za svým. Jak v práci, tak mimo ni. Nadšený účastník extrémních závodů Ironman například v době, kdy s tímto sportem začínal, údajně neuplaval víc než jeden bazén.

Trump ho veřejně označil za vyšinutého. Smith ale podle právních expertů chytře nezahrnul do obvinění podněcování k povstání, které by pravděpodobně proces velmi zdrželo.

Jak bude proces pokračovat?

„Celý proces bude stát na tom, zda obžaloba dokáže u soudu, u poroty, že Trump vědomě lhal, když tvrdil, že vyhrál volby a že je provázely podvody, “ řekl zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Dodal, že 28. srpna znovu předstoupí tým advokátů Donalda Trumpa před soudkyni a dozví se, kdy by měl proces začít.

Státní žalobce by přitom chtěl, aby vše probíhalo formou zrychleného procesu, v ideálním případě, aby se američtí voliči dozvěděli, co na všechna ta obvinění řekne velká porota, ještě před prezidentskými volbami, a podle toho se mohli rozhodovat. 

Trumpův tým by chtěl soud přenést do jiného státu. 

Většina republikánů si myslí, že volby ukradeny byly

Profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš uvedl, že podle průzkumů si 69 procent republikánů a republikánsky orientovaných nezávislých voličů myslí, že minulé volby byly Donaldu Trumpovi ukradeny. „To je samozřejmě současnou, dnešní americkou tragédií,“ domnívá se Lukeš.

Dodal, že Amerika se s těmito událostmi nemůže vyrovnat, „protože tato společnost se není schopna rozhodnout, zda šlo o ústavní puč, nebo zda to povstání bylo výrazem legitimní zloby těch, kteří se oprávněně cítili podvedeni.“ Lukeš také řekl, že Trump, pokud by byl příští rok zvolen, by mohl prezidentský úřad „možná i vykonávat, pokud by byl ve vězení“. Je to určitá právní šedá zóna. Určitě by však mohl kandidovat i v případě, že by byl odsouzen federálním soudem.

90’ ČT24 – Donald Trump stanul před soudem. Obvinění ze spiknutí odmítá (zdroj: ČT24)

Spojené státy jsou rozděleny nejvíc od občanské války

Spolupracovník ČT v USA Dušan Neumann si všímá, že dříve se Američané o politiku moc nezajímali, pokud zrovna nebyl rok voleb, ale nyní politikou žijí. „Spojené státy jsou rozděleny tak, jako snad od občanské války nikdy nebyly.“

Ochota přijmout cizí názor, běžná ještě před dvaceti lety, se v USA podle něj výrazně oslabuje a ztrácí. K tomu přispívá i to, že tradiční žurnalistika ztrácí dřívější objektivitu a „rozděluje se stejně jako názory“. Lidé tak čtou to, čemu už sami věří, místo aby své názory civilním způsobem konfrontovali.

Amerika se rozpadá na dva tábory, role ideologie je nezdravá

Publicista Občanského institutu Roman Joch připomněl, že Trump je první, kdo neuznal porážku v prezidentských volbách. Ostatní tak v minulosti učinili, ať už šlo o poražené vyzyvatele, nebo o úřadující prezidenty. „Trump je první, kdo odmítl uznat porážku.“

I Joch hovořil v pořadu 90' ČT24 o tom, že Amerika je hluboce rozdělena, vytrácí se z ní vzájemná komunikace mezi oběma politickými tábory. „Amerika se rozpadá na dva tábory, které spolu nechtějí mít téměř nic společného.“ Vytrácí se možnost, aby „republikán chodil s demokratkou a opačně.“ Role ideologie je tak mnohem nezdravější než kdykoliv předtím. Za současným stavem vidí Joch i sociální sítě.

Trump se staví jako mučedník, řekl Anýž

Donald Trump veškerá obvinění v tomto i v jiných případech odmítá stejně razantně, stejně tvrdě, podotkl redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž. „Jeho metodou je protiútok, je těžké říct, jak to bere vážně.“

Anýž se však domnívá, že Trump ví, že nyní jde do tuhého. Jednak z trestněprávního hlediska, protože trestem by opravdu bylo vězení, potom z hlediska historického, protože by mohl být v paměti jako prezident, který šel do vězení. „Vážná věc je to i z hlediska veřejného mínění, protože snahu zvrátit volby bere širší americká veřejnost vážně. Jako věc, kvůli které by ho nebyla ochotna znovu zvolit.“

Trump se zároveň rozhodl spojit nepříjemné s užitečným, tedy příležitostí, jak zcela ovládnout narativ voleb, přinejmenším primárek, uvedl Anýž. „Staví se jako mučedník a ten, kdo zastupuje podvedené lidi. Jeho nejvážnější kandidáti na to zatím nemají obranu.“