Aby se udržel u moci, uchýlil se ke zločinům, píší vyšetřovatelé o Trumpovi

Americký prezident Donald Trump musel po volbách roku 2020 vědět, že prohrál, ovšem „uchýlil se ke zločinům“ ve snaze udržet se u moci, uvedli federální prokurátoři stíhající Trumpa za snahu zvrátit výsledek hlasování. Jejich shrnutí případu, které soud ve Washingtonu zveřejnil ve středu, přináší podle amerických médií řadu nových důkazů o Trumpových činech mezi prohranými volbami a vpádem jeho stoupenců do sídla Kongresu.

Dokument popisuje i Trumpovo chování v den, kdy rozzuřený dav jeho stoupenců vtrhl do washingtonského Kapitolu při projednávání výsledků voleb. Když nejmenovaný poradce 6. ledna 2021 přišel Trumpovi sdělit, že kvůli nepokojům musel být z Kongresu evakuován jeho viceprezident Mike Pence, obžalovaný podle prokurátorů odpověděl: „No a co?“

Tým zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe, který Trumpa viní ze zločinného spolčení s cílem narušit volební proces, se více než 150stránkovým shrnutím argumentů snaží přesvědčit soudkyni Tanyu Chutkanovou, že soud s exprezidentem musí pokračovat. Osud obžaloby je nejistý vzhledem k červencovému verdiktu nejvyššího soudu USA, podle kterého se na oficiální činy prezidentů vykonané během jejich mandátu vztahuje široká imunita vůči stíhání.

„Na detailech nezáleží“

Podle Smithova týmu ale důkazy svědčí o tom, že Trumpova kampaň po minulých volbách představovala jednání „zoufalého kandidáta“, spíše než oficiální prezidentské úkony, napsal deník The New York Times (NYT). Prokurátoři uvedli, že nynější republikánský exprezident „použil klamání ve snaze ovlivnit veškeré fáze volebního procesu“.

„Obžalovaný tvrdí, že je imunní vůči trestnímu stíhání za svůj zločinný plán na zvrácení prezidentských voleb v roce 2020, protože podle něj zahrnoval úřední jednání,“ napsali žalobci. „Není tomu tak. Ačkoli byl obžalovaný v době inkriminovaného spiknutí úřadujícím prezidentem, jeho plán byl v zásadě soukromý,“ cituje vyšetřovatele server NYT.

Mimo jiné popisují, že Trump prohlásil, že „na detailech nezáleží“, když mu jeden z jeho právníků sdělil, že pro jeho tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech nejsou důkazy. Jiný svědek zase po volbách zaslechl Trumpa, jak říká svým rodinným příslušníkům: „Je jedno, jestli jste volby vyhráli nebo prohráli. Stejně musíte bojovat jako o život.“

Trump po minulých volbách nikdy veřejně neuznal porážku a místo toho šířil fámy o tom, že hlasování bylo zmanipulované. Zároveň společně se skupinou spojenců vyvíjel tlak na volební činitele na různých úrovních včetně viceprezidenta Pence, který ale nakonec odmítl do schvalování výsledků zasáhnout. Exprezident kvůli tomu čelí čtyřem různým obviněním, zatímco do Bílého domu letos kandiduje znovu.

Zmínka o letošních volbách se objevuje i v novém dokumentu Smithova týmu, který uvádí, že Pence se na konci roku 2020 pokoušel Trumpa přesvědčit, aby snahu zvrátit výsledky voleb vzdal. V jednom rozhovoru mu naznačil, že může za čtyři roky kandidovat znovu. „Já nevím, rok 2024 je tak daleko,“ odvětil podle prokurátorů Trump.

Protiústavní dokument, tvrdí Trump

Nová odhalení nechala soudkyně Chutkanová zveřejnit v době, kdy v některých státech USA již existuje možnost hlasovat v prezidentských volbách, v nichž se Trump utká o Bílý dům s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Americký tisk popisuje odtajněný dokument jako dosud nejdetailnější přehled důkazů, které by chtěli federální vyšetřovatelé předložit porotě, pokud by případ dospěl k hlavnímu líčení. Zda se tak stane, ovšem stále není jisté. Vyhraje-li Trump listopadové volby, mohlo by to znamenat konec procesu, a i v opačném případě by se na jeho hlavní fázi čekalo nejméně měsíce.

Trumpův štáb na zveřejnění Smithových argumentů reagoval prohlášením, že dokument je „protiústavní“ a plný nepravd. Sám exprezident uvedl, že celá kauza skončí jeho „naprostým vítězstvím“, napsala agentura AP.

Trump se loni stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách Spojených států a podle jedné ze čtyř obžalob, které proti němu prokurátoři vznesli, porota na jaře uznala jeho vinu. V procesu kolem falšování podnikatelských záznamů nyní lídr Republikánské strany čeká na oznámení trestu. Ve zbylých třech kauzách se obvinění před porotu nedostala.