TÉMA

Spiknutí

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

Tři roky po útoku na Kapitol je přes dvanáct set obviněných, další přibývají

Více než dvanáct set obviněných, na devět set lidí, kteří přiznali vinu nebo byli odsouzeni, a více než sedm set trestů. Taková je podle médií aktuální bilance vyšetřování, které před třemi lety spustily bezprecedentní povolební nepokoje v sídle amerického Kongresu. Podle deníku The New York Times (NYT) by konečný počet obviněných mohl být až dvojnásobný.
5. 1. 2024|

Trump u soudu odmítl obvinění ze spiknutí. „Smutný den pro Ameriku,“ prohlásil

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Trump, který chce na prezidenta znovu kandidovat, obvinění znovu popřel. Označuje ho za politicky motivované. Trumpovi spojenci exprezidenta hájí s tím, že pouze uplatnil svobodu slova. Jeho kritici ale tento argument odmítají.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:43|

Běloruský soud udělil Cichanouské v nepřítomnosti trest 15 let vězení

Běloruský soud v pondělí vynesl verdikt nad opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou a vyměřil jí 15 let vězení. Někdejší opoziční kandidátka na prezidentku žije v litevském exilu, soudní proces se konal v její nepřítomnosti.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 14:26|

Spojené státy požádají o vydání zločince zadrženého v Česku. Je obviněný ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou. Jeden z obviněných mužů, Polad Omarov, byl na začátku ledna zadržen v Česku. Spojené státy požádají o jeho vydání na základě obvinění, kterým muž čelí. V prohlášení to uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.
27. 1. 2023|

Peruánská prokuratura obvinila exprezidenta Castilla ze vzpoury a spiknutí

Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo byl zadržen a obviněn ze vzpoury a spiknutí, uvedla agentura AP s odvoláním na tamní prokuraturu. Stalo se tak poté, co parlament Castilla jasnou většinou odvolal z funkce. Reagoval tak na jeho oznámení, že má v úmyslu zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Prozatímní prezidentkou se poté stala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 12:58|

Policie navrhla obžalovat exposlance Volného kvůli příspěvku o ivermektinu

Policisté navrhli obžalovat bývalého poslance Lubomíra Volného ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociálních sítích o léku ivermektin. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že o návrhu rozhodne státní zástupce. Volný loni na sociální síti napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku.
29. 4. 2022|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

Jordánský soud poslal na patnáct let do vězení dva muže obžalované ze spiknutí proti králi

Jordánský soud udělil patnáctileté tresty vězení v případu údajného spiknutí. Do vězení poslal dva bývalé vysoce postavené muže souzené za pobuřování a spiknutí proti králi Abdalláhovi II. Jednat měli ve prospěch bývalého korunního prince Hamzy.
12. 7. 2021|

Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.
11. 6. 2021|

Stál za operací, která vedla k aféře Watergate a pádu prezidenta Nixona. Zemřel Gordon Liddy

Ve věku 90 let zemřel v úterý Gordon Liddy, jeden z důležitých aktérů nechvalně známé aféry Watergate, která vedla v roce 1974 k nucenému odchodu Richarda Nixona z funkce prezidenta USA. Liddy pomáhal republikánskému prezidentovi s volební kampaní ke znovuzvolení a měl na starosti vloupání do ústředí Demokratické strany ve washingtonském komplexu Watergate. Ve vězení strávil čtyři a půl roku.
31. 3. 2021|