Česko může vydat Inda obviněného ze spiknutí do USA, potvrdil soud

Česko může vydat indického občana Nikhila Guptu do Spojených států, kde čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání nájemné vraždy. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Gupty proti rozhodnutím Městského a Vrchního soudu v Praze, které označily vydání za přípustné. ÚS sice nejprve odložil vykonatelnost, nakonec ale rozhodnutí pražských soudů potvrdil. Anonymizované usnesení zpřístupnil na svém webu. K případnému vydání je vždy zapotřebí ještě souhlas ministra spravedlnosti.

O Guptově obvinění loni informovala newyorská prokuratura, podle níž bylo cílem spiknutí zavraždit v New Yorku představitele sikhských separatistů. Plán se podařilo zmařit. Obviněnému hrozí až dvacet let vězení. Byl zadržen na pražském letišti loni na konci června na žádost Američanů.

V ústavní stížnosti Gupta uváděl, že justice nezkoumala všechny podstatné okolnosti, které se mohou stát překážkou vydání, a neakceptovala jeho důkazní návrhy. Poukazoval také na politický charakter skutku, který je mu kladen za vinu. Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu, řízení před českými soudy tak pro Guptu končí.

„Politický, případně vojenský rozměr nevyplývá ani z právní kvalifikace dotčeného trestného činu, ani ze samotného skutku a oproti názoru stěžovatele, ani z okolností jeho spáchání,“ stojí v usnesení Ústavního soudu, který odkázal zejména na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

„Jak vrchní soud správně uvedl, stěžovatel není politickým aktivistou a čin necílil na změnu v uspořádání věcí veřejných. Takové odůvodnění vrchního soudu považuje ÚS, s ohledem na více méně obecná a hypotetická tvrzení stěžovatele, za rozumné a plně dostačující,“ napsali ústavní soudci.

Newyorská prokuratura má podezření, že Gupta chtěl zorganizovat atentát na muže, jenž se veřejně zasazoval o vytvoření svrchovaného státu sikhů. Média informovala, že šlo o Gurpatwanta Singha Pannuna, kterého indická vláda považuje za teroristu.