TÉMA

Nikhil Gupta

Ind Gupta po vydání z Česka odmítl u amerického soudu obvinění z přípravy vraždy

Indický občan Nikhil Gupta u amerického soudu odmítl obvinění z plánování nájemné vraždy poté, co jej do Spojených států vydala Česká republika. Obžalovaný byl před rokem zadržen v Praze. České ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že Gupta byl do USA vydán v pátek.
17. 6. 2024Aktualizováno17. 6. 2024, 19:38|

Česko může vydat Inda obviněného ze spiknutí do USA, potvrdil soud

Česko může vydat indického občana Nikhila Guptu do Spojených států, kde čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání nájemné vraždy. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Gupty proti rozhodnutím Městského a Vrchního soudu v Praze, které označily vydání za přípustné. ÚS sice nejprve odložil vykonatelnost, nakonec ale rozhodnutí pražských soudů potvrdil. Anonymizované usnesení zpřístupnil na svém webu. K případnému vydání je vždy zapotřebí ještě souhlas ministra spravedlnosti.
22. 5. 2024|

Česko zatím Spojeným státům nevydá Inda obviněného ze spiknutí s cílem vraždit

Česko zatím nevydá do Spojených států indického občana Nikhila Guptu viněného za oceánem ze spiknutí s cílem vraždit. Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. Ta směřuje vůči usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.
22. 2. 2024|