Ind Gupta po vydání z Česka odmítl u amerického soudu obvinění z přípravy vraždy

Indický občan Nikhil Gupta u amerického soudu odmítl obvinění z plánování nájemné vraždy poté, co jej do Spojených států vydala Česká republika. Obžalovaný byl před rokem zadržen v Praze. České ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že Gupta byl do USA vydán v pátek.

Podle informací Reuters a deníku The Washington Post je nyní Gupta zadržován ve federální věznici v New Yorku. K otázce své viny se vyjádřil u federálního soudu na Manhattanu. Podle Reuters zůstane nadále ve vazbě.

Newyorská prokuratura ho viní z toho, že chtěl v ve Spojených státech zorganizovat atentát na muže s americko-kanadským občanstvím, který pracuje pro skupinu sídlící v New Yorku, jež prosazuje vytvoření samostatného sikhského státu. Údajný atentát se podařilo zmařit. Guptu podle americké prokuratury najal nejmenovaný indický vládní zaměstnanec, který měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské záležitosti.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) o extradici rozhodl 3. června, uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka. „K realizaci vydání došlo v pátek 14. června 2024 na letišti Praha-Ruzyně,“ dodal. Vydání do USA bylo podle něj povoleno k trestnímu stíhání pro podezření z trestného činu spiknutí za účelem spáchání nájemné vraždy a trestného činu nájemné vraždy.

Gupta byl zadržen na pražském letišti loni na konci června. Přípustnost vydání zkoumal nejprve Městský soud v Praze, který rozhodl loni 23. listopadu. Po Guptově stížnosti se věcí zabýval pražský vrchní soud, a to letos v lednu. Poté věc řešil ještě Ústavní soud. Poslední slovo ohledně vydání či nevydání má v českém právním systému ministr spravedlnosti. Resort komentuje extradice až zpětně, jako se tomu stalo i v tomto případě.