Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Horizont ČT24: Návrat Paula Manaforta (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.

Manafort působil jako vedoucí Trumpova volebního štábu. Když ale zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller zkoumal zásahy Ruska do prezidentských voleb, odhalil mimo jiné Manafortovy daňové a bankovní podvody. Soud ho odsoudil za spiknutí proti Spojeným státům a za pokus ovlivňovat svědky na sedm a půl let vězení. Trump ho ale později omilostnil.

„Manafortův případ nemá nic společného s prezidentem. Nemá ani nic společného s jeho kampaní ani s Bílým domem,“ tvrdila tehdy mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Manafort ale nepomáhal jen republikánům. Jeho služby v minulosti využívala i řada světových diktátorů. Nejméně šest let pracoval i u bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého podporovala Moskva.

„Byl to nejdůležitější poradce Viktora Janukovyče, pomohl mu čtyřikrát vyhrát volby. Kdyby nebylo Manaforta, Janukovyč by nikdy nevyhrál,“ myslí si bývalý ukrajinský novinář a politik Serhij Leščenko. Manafort podle něj prý pomáhal vytvářet dojem, že rusky mluvící obyvatelé jsou utlačováni ve prospěch Ukrajinců a že Janukovyč je tím, kdo je bude bránit. Za své služby měl dostat odměnu přes 12 milionů dolarů.

Podle listu Washington Post by se teď Manafort mohl zaměřit na zisk finančních prostředků pro Trumpovu kampaň. Bývalý prezident si údajně váží jeho loajality a svůj trest si podle bývalé hlavy státu už odpykal. Jeho stíhání, stejně jako řadu dalších, navíc považuje za zpolitizované.